Вести

ВУЧЕВИЋ: ВУЧИЋ ПОКАЗАО КАКО СЕ БРАНИ ДРЖАВА

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је потписивање споразума у Вашингтону један вид олакшања, али и задовољства.

Вучевић је изјавио да се очекивало да ће притисак на српску делегацију, пре свега на председника Александра Вучића, бити велики, али да је успео да издејствује да немамо оне тачке у споразуму које су веома болне и неповољне за Србију.

Важно што је споразум закључен билатерално са САД

Велика је ствар што је споразум закључен билатерално између САД и Србије, тако да ми такозвану косовску страну немамо у споразуму са нама тако да немају тај међународно правни субјективитет у једном таквом акту. Можда се то неком чини пука формалност, али у међународним односима, дипломатији веома битне ставке. То све чини један вид задовољства што су управо економска питања Београда и Приштине нешто на чему је Србија све време инсистирала. Ми смо и потенцирали да кренемо у односе између Срба и Албанаца и сматрам да не треба ничег да се плашимо. Ми смо економски најснажнија земља у региону. Нама је у интересу да постоји мини Шенген, нагласио је Вучевић подсећајући да је мини Шенген и потекао из Новог Сада када је председник Вучић био домаћин премијерима Албаније и Северне Македоније.

Ево сада ће део тог споразума бити и наша покрајина, а верујемо у будућности и Црна Гора и БиХ ако буде добре воље. То је онда већ једно озбиљно подручје где имате око 20 милиона становника која пружа далеко већи економски потенцијал. То значи да сте далеко атрактивнији за инвеститоре. Више приштинска страна не може да нам уведе таксе, да нам блокира робу и наше производе, не може да блокира превоз грађана преко административне линије. Радиће се експертиза заједничког управљања за Газиводе што је веома битна ствар, што је била тачка раздора у албанским круговима... Више Срби са КиМ не могу да буду грађани другог реда и да институције у Приштини неће да признају њихове дипломе. Сви грађани треба да знају да компромиси нису били на уштрб грађана Србије. Председник Вучић је маестрално водио разговоре.

Морамо да градимо што боље односе са Албанцима

Та слика је нешто што је до скора било незамисливо. Надам се да ће председник Трамп испунити обећање и доћи у Србију и уверити се да заиста постоји велики залогај из претходног периода када су две земље имале одличне односе које су наручење деведесетих, закључио је Вучевић.

Вучевић је подвукао да треба да градимо добре односе са Америком.

Задовољан сам као грађанин ове државе, што се враћамо непоражени, треба да успоставимо што боље односе са Албанцима. Докле год немамо мир са Албанцима, не можемо рећи да имамо трајно стабилан регион. Србија је изашла снажнија него икада, има председника који зна како се брани држава и да каже не свему што штети српским националним интересима, истакао је Вучевић.

Извор: Танјуг