Вести

ВУЧЕВИЋ: ВЕЋИНА ПИЈАЦА ПОЧЕЛА ДА РАДИ, ОТВОРЕНЕ СУ ОД 7 ДО 14 САТИ

Већина зелених пијаца у Новом Саду, осим Темеринске, Најлон и оне у Сремској Kаменици, отворене су од јутрос у 7 сати и радиће до 14 часова, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Осим пијаца, дозвољен је и рад занатских радњи, продајних места за аутомобиле, мотоцикле, кројачке, обућарске радње и слично.

„Ноћас је рађена дезинфекција пијаца, оне раде од 7 до 14 часова. Не раде једино пијаце у Темеринској, Најлон и пијаца у Сремској Каменици, јер по габаритима и капацитетима не задовољавају критеријуме који су сада битни, у смислу међусобне удаљености продаваца и удаљености продаваца од купаца и зато их нисмо отворили“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да би алтернатива за грађане из тих делова града или из Сремске Kаменице, могле да буду пијaце у Петроварадину или Лиманска.

Вучевић је рекао да су прописане превентивне мере здравствене заштите на пијацама.

„Обавеза је да сви продавци имају заштитуну опрему, потом није обавезно, али је препоручљиво да, ко може, стави најлоне између продавца и купца, у висини лица и груди, тако да се остави простор за несметану размену робе. Водићемо рачуна о броју људи који улазе на пијаце, па ће редарска комунална служба контролисати, да не би опет довели до тога да се већи број људи концентрише што би могло, не дај боже, да угрози здравље грађана“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да, према информацијама које је добио из „прве руке”, данас најбоље ради Рибља пијаца, али да је важно да су и остале почеле, јер је претходне две недеље био велики притисак људи да зелене пијаце буду отворене.

„Оне су почеле да раде, истина у нешто рестриктивнијем систему, није то исто као пре епидемије, али је важно да су оне почеле да раде, велики је притисак био претходних недеља да отворимо пијаце. Данас смо спремни да крену са радом, да људи могу да привређују, продају своју робу, грађани да купују“, рекао је Вучевић.

Нови Сад је био међу првим градовима који је затворио пијаце.

Према Вучевићевим речима, то се показало као исправна и оправдана одлука, ако се погледају резултати које Нови Сад има, у смислу целокупне ситуације у вези са бројем оболелих.

Геронтолошки центри у Новом Саду и даље у карантину, нема заражени

Геронтолошки центри у Новом Саду, и даље су у тзв. превентивном карантину, у којем се налазе корисници заједно са особљем, војска чува ове објекте и у њима, за сада, нема заражених, рекао је Вучевић.

“Геронтолошки центар Нови Сад је од прошлог четвртка у карантину, то су три објекта – на Лиману, на Новом насељу и у Футогу. Запослени, њих око 150, изоловани су заједно са корисницима. Бранимо ове објекте као најважнију тачку коју имамо у граду“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да, према његовим информацијама, у Геронтолошким центрима у Новом Саду нема заражених.

„Нико од њих не иде кући, нико од њих није заражен, богу хвала, нема инфицираних, ни корисника ни особља, али је превентивно одлучено да се они потпуно изолују, да нам се не би десило оно што се десило у Нишу. То би била катастрофа када би нам се то десило. Ако смо издржали ових месец дана, верујем да ћемо моћи и ове дане који су пред нама“, рекао је Вучевић.

Сви Геронтолошки центри су опремљени свом потребном заштитном опремом, намирницама, а војска чува ове објекте, рекао је Вучевић.

„Војска обезбеђује, не само да нико не уђе, него и да нико не може да изађе”, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је разговарао и са власницима свих приватних домова за старе на територији Новог Сада, те да је и тамо ситуација под контролом.

„Неки од њих су такође у потпуној изолацији, неке од њих исто чува војска, обезебеђује све оне приватне домове где има више од 30 корисника. Град је испоручио свима сву заштитну опрему и Град је дао налог „Циклонизацији“ да дезинфикује и све приватне домове за старе”, рекао је Вучевић.

Грађане молим да и даље буду одговорни

Вучевић је апеловао на све грађане да не буду понети бољим вестима, које стижу о броју заражених, оболелих и да наставе да буду одговорни и дисциплиновани, јер ћемо тако брже изаћи из свега овога.

Вучевић је рекао да је увидео да, како долазе боље вести, о томе да је све мање заражених у Новом Саду, да се смањује број пацијената у Kлиничком центру Војводине (KЦВ), да је и атмосфера међу људима боља.

Вучевић је рекао да има информације да је за данас најављено да ће већи број људи из прирвемене болнице на Новосадском сајму бити пуштен на кућно лечење.

„Стиче се утисак да је атмосфера боља, расположенија и што је донекле и нормално и рационално, да се људи после шест, седам недеља опуштају. Само, морамо бити свесни да све док имамо и једног зараженог, оболелог или на респиратору, да није завршено“, рекао је Вучевић. Стога апелује да сви и даље морамо бити дисциплиновани.

„Наравно, то не значи да живот треба да стане, само молим грађане да не буду понети добрим вестима. Добро је да су вести боље, али само да сада не упропастимо то све. Разумем да су људи делимично и уморни од свега тога, да су пренатрпани лошим вестима, притисцима, да то сад траје већ месец и више, али не вреди нам да будемо нестрпљиви, јер ћемо само тако, ако имамо стрпљења, брже изаћи из овога“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да смо издржали најтежи део, али да „не смемо дозволити да у последњим данима и недељама то све упропастимо“.

Вучевић је рекао и да неће бити могуће да се у једном дану све врати на старо.

„Неће бити могуће да у једном дану, да кликом на један тастер, то све да вратимо на старо, већ ћемо морати да идемо постепено. Верујем заиста да дан после ковида неће бити исти као пре њега, не само код нас, него и у целом свету“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је његова претпоставка, а ту се оградио, јер није из струке, да би викенд око Првог маја могао да буде важан у смислу да се тада грађани уздрже од групног окупљања, у циљу спречавања ширења вируса.

Извор: Танјуг