Вести

Вучевић: Тренутно нема потребе за ванредном ситуацијом у Новом Саду

НОВИ САД - Епидемиолошка ситуација у Новом Саду је нестабилна, али је под контролом у смислу праћења и адекватног пружања здравствене помоћи и неге свима којима је потребна, каже за емисију "Град и ми", градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Наглашава да у овом тренутку нема потребе за проглашавањем ванредне ситуације у Новом Саду што, како додаје, не значи да тако неће бити у наредних 7 до 10 дана. ...

"Све од нас зависи, од тога колико смо дисциплиновани. Ако буде потребе, спроводићемо и санкције за непоштовање мера ношења маски. Отворили смо додатну ковид амбуланту у Ветернику, Ново насеље ће комплетно бити претворено у две ковид амбуланте, а део редовних прегледа ће преместити у привремени објекат Дома здравља на Лиману 4".

На питање да ли ће бити одржани "Егзит", "Стеријино позорје" и друге манифестације које су планиране током лета, градоначелник одговара:

"Све одлуке ће се доносити у складу са епидемиолошком ситуацијом. Пре свега ће се водити рачуна о здрављу грађана. Ако будемо могли све да организујемо на безбедан начин да сачувамо економију ми ћемо то организовати. Ако не, нећемо", категоричан је Вучевић.

Говорећи за емисију "Град и ми" о плановима даљег развоја Новог Сада, Вучевић је оценио да глобална пандемија није спречила најављене инвеститоре да одустану од улагања.

"Сви су се уверили у то да су Србија и Нови Сад добро место за улагање, првенствено се руководећи људским ресурсима јер имамо одличан извор кадрова на Универзитету у Новом Саду. И пре 5 година се видела снажна експанзија IT сектора, и то је отворило нову етапу у индустријализацији Новог Сада, индустријализацију 21 века. Ја сам најавио долазак две велике фабрике. За једну могу да кажем да ће бити немачки "Континентал". То ће бити револуција, и тога ћемо бити свесни тек за пар година, као што нисмо разумели шта је пре неколико година значио долазак фабрика "Лир" и "Аптив" које су упослиле 6.000 људи. Сада имамо понуду од CTP-а који је направио нову халу где ће бити турбо системи, да купе комплетну зону Север 4, и да је они даље развијају и доводе инвеститоре. То су ствари које гарантују да ће људи овде имати посла, да неће морати да иду у друге градове и друге државе, да ћемо сачувати нашу децу", каже Вучевић.

Говорећи о пројекту спуштању града на реку, градоначелник наглашава да се реализују и инвестиције на које се деценијама чекало, изградња главне црпне станица и централног пречистача отпадних вода. Осим тога, пројекат изградње четвртог новосадског моста проглашен је за национални приоритет, а оквирно концептуално решење је пред Новосађанима на раном увиду до 13. јула.

"Нови Сад је добио третман какав заслужује, наш мост са обилазницом третиран је као највећи национални пројекти. То је последња фаза западне обилазнице око Новог Сада и спајање са Фрушкогорским коридором. Мост ће имати више улазно-излазних рампи, са посебним пешачким и бициклистичким стазама, и растеретићемо саобраћај кроз град јер за 10 година нам прети колапс. Већ сада студија показује да имамо 430 моторних возила на 1.000 становника, са тенденцијом даљег раста. Примера ради, пре 30 година Нови Сад је имао око 170 аутомобила на 1.000 становника. Поред изградње четвртог новосадског моста, ми ћемо мењати и урбанистички изглед приобаља, али то је процес који ћемо пажљиво водити јер је сувише значајно за Нови Сад. Оно што могу да вам гарантујем је да ћемо водити рачуна о биодиверзитету, о екологији, заштити животне средине, заштити Дунава и приобаља, али да хоћемо да видимо јачи економски град, а не нелегалне објекте и запуштене и уништене фабрике. По питању водоодбране смо консултовали најбоље људе из струке, Институт "Јарослав Черни" и стручњаке са Факултета техничких наука, и коначно "Воде Војводине". Како они буду преписали, тако ћемо радити. Ако буде могло да се гради, градиће се, али важно је да нам град не стоји због моста. Желимо да имамо веслачке стазе, и марину, и да Дунав буде неотуђиви део Новог Сада, да се живот одвија на њему, циљ нам је да Нови Сад живи са Дунавом", закључује градоначелник Милош Вучевић.

Извор: РТВ