Вести

Вучевић: Тражили смо мандат за састав нове Владе

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић изјавио је после консултација са председником Србије Александром Вучићем да су представници листе "Александар Вучић - За нашу децу", затражили мандат за састав нове владе.

Он је истакао да није било речи о персоналним решењима. Како је рекао, очекује да скупштина буде конституисана до 3. августа, а влада затим у законском року, до 3. новембра.

"Наша листа је, након убедљиве победе, на консултацијама са председником легитимно тражила мандат за састав владе и ту нема политичке дилеме", рекао је Вучевић.

"Наша предвиђања су да ће до краја августа, почетка септембра, бити изабрана влада, која ће бити влада континуитета", рекао је Вучевић.

Додао је да је разговор са председником био веома садржајан, не само око питања скупштинске већине, владе, већ и о другим темама, ковиду, економским изазовима.

"Тражили смо мандат, није било речи о персоналним решењима" Вучевић је изјавио да није било речи о персоналним решењима, али је истакао "да ће то бити влада континуитета пре свега у остваривању плана "Србија 2025", политике регионалне стабилности, очувања националних интереса везано за КиМ, европски пут Србије и сарадњу са Русијом и Кином.

Такође је рекао да су унутар СНС подељени по питању потребе за коалиционим партнером.

Како је рекао, очекује да скупштина буде конституисана до 3. августа, а влада затим у законском року, до 3. новембра.

Истакао је да ће влада бити влада континуитета, пре свега везано за план "Србија 2025", а што се тиче инфраструктурних пројеката Моравски коридор, аутопут од Чацка до Пожеге, од Ивањице до Дуге пољане, брза саобраћајница Лозница-Шабац, Фрушкогорски коридор, а приоритет је економски циљ да просечна плата у Србији 2025. буде 900 евра, и пензија 440 евра.

Подвукао је да, када говори о влади континутитета, мисли на континуитет пре свега у остваривању плана "Србија 2025", политике регионалне стабилности, очувања националних интереса везано за КиМ, европски пут Србије и сарадњу са Русијом и Кином.

"Верујем да можемо да то урадимо и поред кризе која је изазвана ковид. Свесни смо да пред нама није лак политички и економски период, али верујемо да Србија може боље да прође кризу, јер имам боље економске предиспозиције", објаснио је Вучевић. Нагласио је да је листа "Александар Вучић - за нашу децу" свесна своје одговорности и да се тако и влада.

Рекао је да, што се тиче коалиционих партнера, изузимајући оне који су на заједничкој листи, постоји неслагање о потреби уласка у коалициону владу.

"Немамо јединствен став да ли је потребна коалиција и да ли ћемо је правити. У странци су неки за то да нема потребе за коалиционим партнерима, а неко да направимо коалициону владу", пренео је Вучевић.

Казао је да је то нешто о чему ће се тек разговарати и рекао да очекује за месец, месец и по персонално решење коме ће бити дат мандат за формирање владе. Указао је да ће се свакако видети "освежење", то јест персоналне промене у влади и скупштини.

Вучевић је пренео да је председник Србије дана само саслушао ставове и да се није изјашњавао, као и да није било речи о персоналним решењима.

"Када будемо имали персонална решења изнећемо их у јавност, а имаћемо неколико персоналних решења и то не само за премијера, већ и министре", рекао је он.

Упитан што данас на консултације није дошао носилац листе Бранислав Недимовић, Вучевић је објаснио да је на састанку било руководство СНС - четири потпредседника и председник Извршног одбора.

У згради Председништва Србије на Андрићевом венцу јутрос око девет часова почео је састанак са представницима листе "Александар Вучић - За нашу децу", која је на изборима однела убедљиву победу.

Код Вучића су дошли градоначелник Новог Сада и функционер СНС Милош Вучевић, председник Извршног одбора странке Дарко Глишић, функционери СНС Марко Ђурић, Марија Обрадовић и Миленко Јованов, а од коалиционих партнера појавили су се Милан Кркобабић и Расим Љајић.

Вучић као председник Србије треба да одреди мандатара за састав нове владе. Претходних дана, он се састао са свим странкама које су освојиле мандате на изборима, осим са странком СДА Санџака Сулејмана Угљанина, који је одбио да дође на консултације. Вучић је разговарао са представницима коалиције СПС-ЈС Ивицом Дачићем и Драганом Марковићем Палмом, као и са лидером СПАС-а Александром Шапићем. Такође, састао се и са представницима мањинских партија, председником Странке правде и помирења Мумаером Зукорлићем, председником ПДД-а Шаипом Камберијем, као и са председником СВМ-а Иштваном Пастором.