Вести

ВУЧЕВИЋ: Тешке одлуке су увек биле на Вучићу и СНС, а привилегије хоће сви

Градоначелник Новог Сада и потредседник СНС је анализирајући актуелну политичку ситуацију говорио о формирању предстојеће владе, могућим коалицијама али и изазовима пред којима се Србија налази И пре свега њен председник.

Он је гостујућу на Телевизији Хепи изјавио да није никаква новост да је многима за све крив Александар Вучић па чак иа ако пада киша, ако изгуби омољени клуб… Ипак мисли да председник Вучић све то може и да хендлује и да гура, али да то није лако пре свега за његову породицу. Вучевић уверава да Вучић има велика леђа и да ио те како уме да се носи са тим теретом.

Различита мишљења на председништву СНС, није реч о математици већ политици.

Вучевић је одговарајући на питање о спекулацијама и могућностима када је реч о формирању нове Владе и евентуланим коалицијама одговорио:

Изноошење различитих ставова око потенцијалне коалиције имли смо приликом консултација код председика Републике. Кулминација тог изјашњавања била је на седници председништва СНС где су се чланови изјашњавали о четири могућа опције. Прва да СНС буде у влади са мањинама, друга са СПС , трећа са СПАС и четврта концентрациона влада. Став председништва СНС је буквално био подељен у мишљенима. Ставови чланова председништва СНС пре свега ће за медије бити интересантни, али за Вучића и председништво ће бити врло тешко донери одлуку. Али треба да буде јасно није овде реч о математици, већ је у питању политика. Бројеви су овде врло јасни. Питање политичке одлуке какву владу хоћемо. То пре свега треба да буде Влада која треба да буде партнер са председником, борби за очување здравља наших грађана, али и наставк борбе за економско јачање Србије и снажење Србије у сваком смислу. Нама треба Влада која ће бити тако функционална да и персонално и организационо буде на висини задатка. Пред нама су свавако врло тешке две године до периода када ће имати извесне председничке и београдске изборе, али никада не треба искључити могућност и могућих ванредних локалних, покајнских али парламентарних избора .

Чека нас тежак период у наредне две године.

Потредседник СНС истиче да Србију у напредне две године чека тежак период и пририсак о решавања питања Косова и Метохије

- Притисак на председника Вучића ће бити све већи, али бојим се да ми ту нећемо видети никакву добру понуду за Србију. А нисам сигуран и када би добили добру понуду да би је прихватили. .Ми данас на Косову готово да немамо ништа, осим Срба који тамо живе, а и њих је све мање. И то је сурова истина. Лако је Србима са Косова, Србовати из Београда, Новог Сада, Крагујевца или Зрењањина... Врло је тешко Србима који живе у Ораховцу или Великој Хочи или Штрпцу. И не само Срби него и наша браћа Горанци који такође живе у тешким условима . Али мислим да то људи са КИМ схватају јер је листа коју је водио Вучић на последњим изборима никада није добила већу подршку.

На питање да ли је због тешких одлука које Србију очекују у напредном периоду треба поделити одговорност, Вучевић одговара да није реч о подели одговорности.

- Кључно је питање ским можете да радите у околностима који нас чекају. У подели одговорности ствари су врло једмоставне одговорност је СНС а привилегије су свих зјадно. Када год је гадна и тешка тема Вучич и СНС морају нешто да кажу, сви напади иду на Вучича и СНС. Никад нема протеста ни против једног коалиционог партнера. Није увек било солидарности коалициони патнера и то није никава пацка њима.

Вучевић истиче да је око одлуке о формирању нове владе на највећим мукама управо председник Вучића.

- Прво је питање коалиције, Треба одредити шта је интерс за државу. За Ђиласа, Мишковића то је лични интерс, за наш то свавако није.

Говорећи о наменској индистрији Вучевић истиче да му је несхватиљо да се напада продаја наоружања која је изузетно ваћна за српску економију.

- Нико наравно не прижељкује рат али чињеница је да се сви у наоружавају и Србија једноставно то мора и сама да ради. Сви улажу у наоружање . Неће бити мир у свету ако ми престнемо да продајемо оружје, Ту улогу ће уместо нас преузети неко други. Не разумем да се неки констатно покушавају да уруче нашу наменску индуструју која запошљава 17.000 људи и што директно угрожава нашу државу.

Добро је за човечанство трка око вакцине.

Градоначелник Новог Сада каже да нема дилему када је реч о вакцији против короне да ће бити једини излаз из ситуације.

- Светска трка око вакције је почела и то је добро јер ће се надам ускоро начи иззалз из ситуације око короне. Спремам сам да примин сваки вакцину коју одобре стручњаци. Не верујем у терорије око вакцине, моја деца су примила све вакције које су прописане.Нисам стручан и не желим да у такве расправе улазим.

Фокусиран на посао у Новом Саду.

На питање да ли себе види у новог Влади Србије јасно одговара:

- Апсолутно и скључиво у овом тренутку сам фокусиран на свој посао градоначелника Новог Сада. Шта ће бити за две – три недеље видећемо... Тимски сам играч и ко политику не доживи као тимски спорт не може добро да разуме политику . Да не околишем радим свој посао и био бих поносан и срећан и да у трећем мандату водим Новим Сад, а ако буде нешто друго разогаварћемо па ћемо видети. Али то у овом тренутку не постоји.

Осврћући се на ново разједињење попзиције и појављивање снимака Николе Јоновића где оговара свог бившег шефа Вука Јеремића називајући га полу Бошањак, Вучевић оговора да њихову политику нико нормалан не може да разуме.

- Мислим да грађани више и не знају ни како се зову, а камоли какву им је политика и да ли је уопште имају. Знају само да је ту нека тајкунска прича.

Не би летовао у Хрватској.

О нападима Срба у Хрватској који су отишли тмо на летовање , али и изјаву напредњака Владе Ђукановића да је на месту председника Србије све које су отишлу да летују у Хрватској отпусти, Вучевич ипак има дипломатски став

- Посланик Влада Ђукановић је мој друг, али никада не би био заговорник тероје да треба отпустати људе из сранке због тога где су летовали. Лични је избора свакога где ће летовати. Желим да Србија и Хрватска имају најбоље могуће односе али не би летовао у зенмљи која прославља Олују . Али никада нећу моћи ни да разумем ни то идепоклоноство у Србији зашто имају жал за Хрватском. Озбиљно су нас измасакрирали у 20. Веку, платили смо озбиљну цену у људским животима.

Град Нови Сад