Вести

ВУЧЕВИЋ: СВЕ ДОК ЈЕ СРПСКЕ ЦРКВЕ БИЋЕ И НАС

Срби имају једну цркву где год да живе, и док је цркве и звона биће и нас тамо. Страшне поруке ових недеља стижу председнику Вучићу од црногорских властодржаца, а народ једино у њему види заштитника. Верујем у његову мудрост и прагматичност и снажну дипломатску иницијативу. Овако о тешкој ситуацији, у којој су се последњих недеља нашли Српска Православна Црква, њен идентитет и храмови у Црној Гори, говори Милош Вучевић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада.

* Уочи предстојећих избора у спекулацијама сте већ виђени на месту премијера Србије. Иду ли ваше амбиције у том правцу?

- Престао сам да се "браним" од оваквих спекулација и шта год да кажем бићу изложен тумачењу "како се коме снило". Они који ме познају, знају да сам прави војник партије. Потпуно сам фокусиран на посао градоначелника најлепшег града, и место потпредседника СНС. Уосталом, шта год ко желео и како год се котирао на тим вашим кладионицама, то апсолутно ништа не значи. Важно је шта кажу грађани Србије, па потом и странка која победи на изборима. А то ће бити СНС.

* Да ли би вам као Новосађанину рођењем, ипак био дражи трећи мандат градоначелника, што никоме није пошло за руком?

- Бити Новосађанин је стање духа, а родни град се може једнако волети са разних адреса, што су многи Новосађани показали. СНС је два пута добило поверење грађана, други пут је то било још убедљивије. Сада пред Новосађане излазимо са још бољим резултатима. Немам дилему, али сачекајмо да видимо шта ће грађани рећи. * Назире ли се тачан датум предстојећих избора? - Расписивање избора и одређивање датума је искључива надлежност председника Србије, и све ће бити спроведено у законском року.

* Како оцењујете колебање дела опозиције у вези са изласком на изборе?

- Реч је о страху, а не о колебањима. Појурили би они на изборе да су сигурни да ће добацити до три одсто. Овако, ваљда су свесни да би се обрукали па фолирају неки бојкот, да ублаже тотални дебакл. Не бих се бавио тим лоповима, криминалцима и наркоманима, који туку новинарке, вређају политичке противнике, прете смрћу и вређају чланове породице председника Вучића и његову малолетну децу. То само може људски шљам и друштвени талог. Срамота ме што се уопште називају политичарима.

* Председника Вучића поредите са Месијем, кажете да се на половини утакмице не повлачи "играч који даје голове". Који су најзначајнији његови потези у "првом полувремену"?

- Ако као утакмицу посматрамо долазак на власт СНС, ти потези су: спровођење тешких економских реформи, фискалне консолидације и спасавање Србије од банкрота. То је био ризичан потез, и требало је бити махер, па из те позиције забити гол. Зато је председник Вучић попут Месија. И креатор игре, и вођа, и голгетер.

* Минуле недеље примили сте Светосавску награду и прославили Савиндан са Србима у Будимпешти и Темишвару. Чинимо ли довољно да дијаспору подстакнемо на блискију сарадњу са матицом?

- Чинимо много више него претходних деценија, а они то и сами виде. Као изасланик председника Србије био сам са њима на обележавању Савиндана и том приликом чуо сам пуно искрених жеља да се још јаче учврсте везе са матицом, да се напуне библиотеке српским књигама, да њихова деца што боље упознају своје корене. И председник Вучић је лично донирао 100 књига из своје библиотеке малишанима у Мађарској. Знате, то су сад већ генерације људи од којих многи никада нису видели Србију, али прате шта се дешава, поносни су на своје корене и на то докле је наша Србија догурала и економски и политички, колико је уважена и поштована у свету који нам је, донедавно, био тако далек.

* Често сте и на КиМ, носите нашим људима помоћ и речи охрабрења, мада вам то део опозиције замера...

- Ко замера? Јеремић и његови сателити? Па, они немају морално право ни да спомену Косово и Метохију. То су исти они који су правили комбинације и славили отимање српске земље, крали од народа и више им не смеју на очи. Користим сваку прилику да одем на Космет, да обиђем Дечане, Грачаницу и разговарам са људима зато што знам колико је за њих важно да се ни на тренутак не осете заборављенима. Град Нови Сад помаже расељенима и прогнанима, помажемо и наш народ тамо. Никада више неће бити заборављени!

* На које своје градоначелничке потезе сте најпоноснији?

- Довољно је погледати како данас изгледа Нови Сад и упоредите га са оним какав је био пре осам година. После неколико деценија отворене су прве фабрике, коначно је завршен Жежељев мост, изградили смо нову зграду Хитне помоћи, Научнотехнолошки парк. Нови Сад је понео две европске титуле: Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе 2021. године. Не знам како бих измерио свој успех. Неко мудар је давно приметио да успешни људи не седе и не чекају да им се ствари десе, већ раде и смело излазе да се они десе стварима, и да сами стварају шансе.

ДЕЦА СУ НАЈВЕЋЕ БЛАГО

* У оба мандата приоритет су вам најмлађи Новосађани, а то је препознао и жири Светосавске награде...

- Још једном захваљујем на награди која припада свим Новосађанима, јер су препознали и подржали политику СНС која као резултат има и нове вртиће и школе, и потпуно обновљене оне постојеће. Први смо увели субвенције за приватне вртиће, и планирамо да их повећамо ако се настави овај тренд раста привреде, а боравак у вртићима Предшколске установе "Радосно детињство" је потпуно бесплатан. Такође, сваки новосадски ђак првак бесплатно добија комплет уџбеника. И то су само неки од програма и мера за будућност.

НОВИ САД ОСТВАРУЈЕ СНОВЕ

* Како бисте описали данашњи "статус" Новог Сада у Србији?

- Данас се много одговорније управља локалним самоуправама, води рачуна о буџетима и има неупоредиво више инвестиција. Локалне самоуправе више нису "слепа црева" система, која су жути лопови користили за прање пара и буразерске комбинације. Много је примера какав су чемер оставили по општинама и градовима широм Србије. Али данас, осам година од када је готово био пред банкротом, ово је град који остварује своје снове - финансијски је најстабилнија локална самоуправа, са брзо растућом економијом и незапосленошћу испод 10 одсто.

Извор: Новости