Вести

Вучевић: Суфицит који сам правио 8 година у Новом Саду сада је злата вредан!

Надам се да смо сви постали свесни да је још много тешких дана пред нама, да ће та свест јачати друштвену одговорност, јер излаз из целе ове ситуације зависи искључиво од нас самих, каже у интревјуу за Дневник градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Он је нагласио да је ово ће бити тешка година за нас, али да мисли да ће нам бити злата вредан онај суфицит који је „правио“ 8 година, а због чега је често био критикован.

У овој ситуацији Нови Сад не треба да се хвата за нечију помоћ као за „сламку спаса“, јер има сопствене финансије захваљујући вишегодишњем одговорном буџетирању и штедњи - додаје он.

Град, како је истакао, много тога је урадио од избијања епидемије и ванредног стања,почев од производње натријум -хипохлорита, отварања кол центра, па до обезбеђивања пакета помоћи за 33.000 пензионера са примањима до 30.000 динара, оспособљавања привремене болнице, организовања рада градских служби и предузећа.

Одвео бих неоговорне на инфективну, па би схватили да су кукавице

Најважније је сачувати животе грађана. Не заборавимо огромну већину дисциплинованих грађана и нећу да се на њих баца љага због групе неоговорних појединаца! Видели смо како су се појединци понашали прошлог викенда на Фрушкој гори, само што је нису запалили. Али држава се свим снагама бори. Волео би да неоговорне одведем на Инфективну клинику да виде пацијенте, али и медицинске раднике који се даноноћно боре да им сачувају животе. Тада би ваљда схватили да су мали и кукавице – јасан је Вучевић.

Он је најавио да је И у Дому задравља Нови Сад почела са радом Ковид амбуанта, како би се што више људи тестирало.

Осим мера којима спасавају љусдки живот, поред државе и владе који су спремили озбиљан пакет економских мера, ми смо као Град спремили „новосадски пакет плус“, И желимо да кад прође пандемија наставимо пословни однос. Свим власницима локала и тезги су понуђење три опције за плаћање закупније током ванредног стања. Прва је да они који плаћају све време добију ванредни попуст од 80%. Друга варијанта је да имају могућност да плате до краја године са попустом од 50%. Трећа опција је да могу да плате са 20% попуста, у 12 месечних рата следеће године. Исти је модел и за закупце локала „Тржнице“, док се закупнина тезги неће наплаћивати, већ само резервација. Такође, донели смо одлуку о потпуном ослобађању плаћања заузеће јавних површина у току ванредног стања. У бројкама то изгледа овако: мере се односе на укупно 3869 појединачних субјеката – закупаца, 700 повремених закупаца и њих 537 који имају одобрења за коришћење јавне површине. Сигуран сам да ћемо када сачувамо људске животе, што је приоритет број један, успешно наставити даљи инвестициони циклус – нагласио је први човек Новог Сада.

Слушам савете лекара о заштити.

На питање како се лично штити од заразе одговара да ради свој посао уз поштовање свих мера заштите и савета лекара, али да је свестан ризика.

Ових дана се многи питају како да прославе Ускрс, и ја ћу само да поновим савет лекара - социјална дистанца је пресудна за спречавање ширења заразе, и то нека свима буде на уму! Није време за окупљања, време је за чување живота!

Извор: Курир