Вести

Вучевић: Стабилност и будућност грађана Србије изнад свега

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић оценио је да иза инцидента испред Скупштине Србије стоји сада већ нескривена жеља љотићевске странке Бошка Обрадовића да изазове инциденте и конфронтацију у друштву.

„Неки појединци покушавају да добију на видљивости и спремни су да ризикују све, туђе животе, мир у друштву и држави, да и насилним методама изазову нека дешавања на политилчкој сцени“, рекао је Вучевић.

„Имали смо физичке нападе на народне полснике, да један посланик са групом неких хулигана у класичном фашистичком маниру чека друге посланике и туче их на степеништу Скупштине Србије. Бацате, тучете, псујете Марјана Ристичевића - ово су сцене које не желимо нигде да видимо посебно не испред парламента у Србији“, рекао је Вучевић .

Указао је да се много већи број грађана окупио да подржи Александра Матиновића и Сандру Божић, у односу на оне који су ту били због Обрадовића.

Уз напомену да то окупљање потенцијално угрожава и здравље људи, Вучевић је истакао да то није полигон за мерење.

„ То се мери само на бирачким местима. И чланови СНС морају бити свесни одговорности коју имају, да не наседају на провокације, да не иду у конфликне ситуације. То максимално треба да избегавамо, а то не значи да смо кукавице, него да смо одговорни и да нам је стабилност и будућност грађана Србије изнад свега“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да је добра вест да је Божић прекинула штрајк глађу, те да се нада да ће и Мартиновић урадити исто.

У Новом Саду без новозаражених коронавирусом

Градоначелник Новог Сада је навео да је очигледно је да се живот враћа у неку нормалу.

„Имамо добар тренд епидемиолошке ситуације. Последња 72 сата нисмо имали ни једног зараженог, а дневно се тестира 200 до 300 људи. У претходних седам дана смо на око 1.000 тестираних имали смо четир заражена“, рекао је Вучевић.

Он је апеловао на грађане да наставе одговорно да се понашају.

„Мој утисак је да смо се сви опустили“, додао је Вучевић и напоменуо да градски превоз добро функционише и без проблема, као и да су јуче отворна обданишта.

„Имали смо нешто мање од 2.000 деце од 16.000 уписаних. То нам је олакшало да се још боље припремимо. Све је прошло у најбољем реду“, истакао је Вучевић и додао је да су отворени и продузени боравци у 36 школа.

Оценио је да је огромна средина дисциплинована, јер да није не би имали овакву епидемиолошку ситуацију.

Није било великог таласа отпуштања

Говорећи о економским параметрима, Вучевић је истакао да је стање боље у односу на процене када је уведено ванредно стање и сви су причали о отпуштању.

„Много су бољи показатељи. Ми имамо мањи број незапослених у односу на исти период прошле године. Сигурно да је неко остао без посла, али нема великог таласа. Допринеле мере државе за мале привреднике. И Нови Сад се придружио, па смо релаксирали цену закупнине за пословни простор. Закупци су добили попуст од 80 одсто ако плате у текућем месецу, 50 одсто ако плате након ванредног стања и 20 одсто ако плате следеће године на 12 рата“, навео је Вучевић.

Према његовим речима, те мере су усмерене на мале предузетнике и микро предузећа да људи не би остали без посла.

„Ако лоше будуе лоше стајала Европа и ми ћемо имати последице страних команија на које компаније овде ослањају. Мислим да ће српска економија бити један пријатан пример за целу Европу“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да ће Нови Сад покушати да не тражи помоћ од државе.

„Биће тешка година, тежа него што смо планирали када смо доносили буџет.Одступања ће бити мања него што смо мислили, суштину инвестиција и радова мислим да ћемо задржати. Одговорно се водимо према буџету,није лако, али гурамо“, рекао је Вучевић.

Извор: pink.rs