Вести

Вучевић: Потпуно мењамо Мишелук, размишљамо и о хелиодрому; Значај Фрушкогорског коридора огроман

Одзив за вакцинацију је бољи, а број инфицираних мањи, међутим то није довољно добро да кажемо да нема вируса и да је све готово. Ови бројеви су повољни и буде благи оптимизам, али не могу да нас занесу да је све решено, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гостујући у емисији "Град и ми". "

Данас су бројеви бољи, али никад не можете бити потпуно задовољни, јер и даље нисмо досегли тај број који би потпуно неутрализовао преношење овог вируса, и даље имамо одређени број људи који се свакодневно заражава, али мање него пре, конкретно данас смо имали испод 40 новоинфицираних", изјавио је Вучевић.

Он је истакао да је вакцинација у тржним центрима Променада и БИГ значајан искорак и за ове компаније, као и да се то показало као добар потез.

"Бројеви показују да смо у Променади вакцинисали преко 3.700 људи, са данашњим даном имаћемо можда и преко 4.000. БИГ је за непуних пар дана имао преко 536 вакцинисаних, што показује да морамо прићи људима, да није довољан само један центар, морамо да приђемо и да будемо доступнији грађанима. Добар знак је био у БИГ-у када смо отворили центар за вакцинацију, први који су дошли да се вакцинишу били су запослени из продавница и бутика у тржном центру. Када смо им дошли до ногу људи су се лакше одлучили за вакцинацију", изјавио је он.

Вучевић је истакао и приградска насеља где је вакцинисано преко 4.000 људи у току обилазака.

"Можемо бити прилично убеђени да ти људи не би дошли на Сајам да се вакцинишу или би дошли касније. Ми данас имамо 1.769 активних случајева, а од почетка пандемије готово 45.000 Новосађана је било ковид позитивно. Што се тиче вакцинације прву дозу је примило 35.646 грађана, можемо и ту бити сигурни да је тај број сада већи, а потпуно вакцинисани, тј. Новосађани коју су примили обе дозе је 103.000. Укупно имамо више од 138.000 грађана који су примили бар једну дозу. У процентима то је 44,1 посто од пунолетног становништва, што би рекли дали смо гас. Дошло је до буђења свести Новосађана", додао је он.

Када је реч о људима у животном добу између 50 и 59 година Вучевић је напоменуо да они касне готово три процента за деценију млађом генерацијом и рекао да му није јасно зашто се они мање вакцинишу, јер се ради о категорији становништва које може да буде угрожено. "И врло важна ствар, падају бројеви инфицираних, али они који се инфицирају знају да имају тежу клиничку слику, и бојим се да ће се јавити тај тренд да ће људи који нису вакцинисани имати теже облике обољевања, а то сведочим из личног примера јер сам у претходних три дана изгубио два блиска пријатеља из области спорта, обојица нису били вакцинисани, то је за мене приватно и емотивно озбиљан ударац, али и поука свима да ова болест не бира, да нико није заштићен, да урадимо све што можемо да спасемо људске животе. Зато молим Новосађане и све грађане Србије да се вакцинишу. Мало је невероватно да нас зову људи из иностранства и региона, да моле да дођу код нас да се вакцинишу, а да наши грађани то не користе", саопштио је градоначелник Новог Сада.

Вучевић је наговестио да је разговарао са директорима јавних и јавно комуналних предузећа и директорицом предшколске установе, као и да ту мора много више да се уради.

"Ја не разумем да се сви возачи ГСП-а не вакцинишу. Ја не разумем да се све васпитачице не вакцинишу, могу да прихватим да је то индивидуална одлука, али не могу да схватим да се тако неодговорно понашају", додао је он.

Градоначелник је нагласио да верује да ћемо победити корону и да ћемо моћи да се окупљамо.

"Држава не може да прави било какву дискриминацију у погледу вакцинисаних и невакцинисаних, али приватни органи могу да одређују ко улази и ја подржавам тај став и EXIT-а и других фестивала и угоститеља. Имате доказ о вакцинацији или идете на брзи антигенски тест, негативни сте - изволите уђите.Када је реч о најави EXIT-а ми имамо право да се боримо за наш град и нашу државу и да верујемо да ћемо победити ову болест и да ћемо се враћати нормалнијем животу", додао је он.

На питање да ли сматра да вакцинација треба да буде обавезна за уласке на стадионе, позоришта, градоначелник је потврдио и рекао да то правно није лако уобличити, али да мисли да треба дати позитивне мере за све који су се определили да се вакцинишу и покажу одговорност.

"Порука младима – хоћете да се дружите, да имате прославе, правите матурске вечери, помозите нам, не можемо ми то сами да урадимо. Мерни је јасно да су млади жељни, њима је 15 месеци заустављен живот, природно је да су жељни да се окупљају, њихова помоћ нам је много битна, не треба да се вијамо да ли неко прави илегалне журке и да ли треба да полиција реагује на Кеју или Студентском центру", додао је он.

На питање да ли би био задовољан да темпо вакцинације прати темпо изградње нове ковид болнице у Новом Саду Вучевић је казао да никад брже није видео отварање градилишта.

"Има идеја да се чак прошири и цео овај потез, размишља се чак и о хелиодрому, да то буде прва болница која ће имати хелиодром у Новом Саду. Иде заиста добро и ја верујем да ће неимари издржати тај темпо и да ћемо имати у датом року завршену ову болницу. Потпуно мењамо Мишелук, имамо дивну зграду РТВ на једном крају Мишелука, и болницу на другом крају и остаје предиван један потез који треба да се развија, али ту треба да буде и обданишта, школа, паркови… Такође морам да споменем и велику инвестицију коју држава проводи у Новом Саду, а то је изградња блокова Б и Ц Клиничког Центра Војводине, то је битна и велика инвестиција.", изјавио је он.

На констатацију да је званично почела изградња Фрушкогорског коридора, једна од најважнијих инфраструктурних инвестиција у нашој земљи и да су почели радови, он потврђује да су 1.маја почели радови на тунелским цевима кроз Фрушку гору, и те тунелске цеви ће бити најдужи тунели у Србији, преко 3,6 километара један тунел.

"Значај ове саобраћајнице је огроман јер повезује два аутопута Е70 и Е75, односно Београд-Загреб са Београд-Будимпешта, ми добијамо са овим излаз на још један аутопут, брзом саобраћајницом, повезујемо од Руме даље према Шапцу и од Шапца према Лозници, значи Јадарску област, Подриње, Мачву, Срем, Нови Сад и Јужнобачки део и онда идемо према Банату. Имате и Семберију, када одете овим аутопутем, односно брзим путем Нови Сад – Рума изађете аутопут Београд-Загреб, ви код села Кузмин се искључујете и идете аутопутем до Сремске Раче, Републике Српске, БиХ и даље према Бијељини", рекао је он. Вучевић је нагласио да Нови Сад коначно добија обилазницу око Петроварадина, што значи да теретни саобраћај неће улазити у том капацитету кроз сам град, биће мањи притисак и на Жежељев мост, и добијамо мост низводно од града, Петроварадинско-Ковиљски мост.

Извор:РТВ