Вести

Вучевић: „Новосадски пакет плус” за подршку привредницима

Град Нови Сад је спреман да с новосадским привредницима поднесе део терета у условима пандемије и ванредног стања. У том циљу је припремио „новосадски пакет плус” на економске мере Владе Србије за подршку привреди и економији.

Градоначеник Новог Сада Милош Вучевић у интервјуу за „Дневник” каже да се мере „новосадског пакета плус” односе на укупно 3.869 појединачних субјеката – закупаца, 700 повремених закупаца и њих 537 који имају одобрења за коришћење јавне површине.

– Дакле, Град Нови Сад је спреман да остане партнер с новосадским привредницима, и да са њима понесе део терета – изјавио је градоначелник Вучевић.

Град Нови Сад један је од градова у Србији који су брзо и одлучно реаговали на пандемију. Кризни штаб Града је био први у Србији који је затворио пијаце у граду; заједно с Црвеним крстом организовао помоћ старијим грађанима који у условима ванредног стања не могу напуштати свој дом, припремио пакет помоћи пензионерима, хигијенске пакете Ромима, халу на Сајаму за пријем људи који су у излоацији... а припремају се и нове мере. Које?

– То је „новосадски пакет плус” на пакет економских мера који је припремила Влада Србије као подршку нашој привреди и економији. Желимо да покажемо да је Нови Сад спреман да подели део терета са свима који имају пословни однос с Градом, односно закупцима пословног простора града и Спенса. Нису у питању само комерцијални садржаји јер, осим бројних предузетничких радњи, микро и малих предузећа, наши закупци су и културни посленици, организације цивилног сектора које се баве социјалном заштитом, многа удружења која се баве заштитом и унапређењем положаја разних социјалних група становништва… Свима њима смо понудили три опције за плаћање закупнине током ванредног стања. Прва је да они који плаћају све време добију ванредни попуст од 80 одсто. Друга варијанта је да имају могућност да плате до краја године с попустом од 50 одсто. Трећа опција је да могу да плате с 20 одсто попуста у 12 месечних рата следеће године. Исти је модел и за закупце локала „Тржнице”, док се закупнина тезги неће наплаћивати, већ само резервација. Такође, донели смо одлуку о потпуном ослобађању плаћања заузеће јавних површина у току ванредног стања. У бројкама то изгледа овако: мере се односе на укупно 3.869 појединачних субјеката – закупаца, 700 повремених закупаца и њих 537 који имају одобрења за коришћење јавне површине. Дакле, Град Нови Сад је спреман да остане партнер с новосадским привредницима, и да с њима понесе део терета.

Какви су резултати досадашње борбе с коронавирусом у Новом Саду?

– Једини резултат о којем можемо говорити је сваки сачувани живот, свака излечена особа. Али, надам се да смо сви свесни тога да је још много тешких дана пред нама, и да ће та свест појачати нашу друштвену одговорност јер излаз из целе ове ситуације зависи искључиво од нас самих. Чињеница је да смо као Град много тога урадили од избијања епидемије и проглашења ванредног стања: од производње натријум-хипохлорита за потребе дезинфекције, отварања кол центара за пружање подршке и помоћи грађанима, па до обезбеђивања пакета помоћи за 33.000 пензионера с примањима испод 30.000 динара, оспособљавања привремене болнице на Сајму и организовања рада градских служби и предузећа у условима ванредног стања. Али, једини резултат који сада бројимо су сачувано здравље и животи Новосађана.

Каква су ваша запажања о томе колико се Новосађани понашају одговорно у условима ванредних мера и поштовању полицијског часа?

– Нећу да заборавимо огромну већину дисциплинованих људи, нити да на њих баца љагу група неодговорних појединаца! Видели сте и сами како су се појединци понашали прошлог викенда, и колико њих је прекршило меру забране кретања. И док су они „ловили” сунце по кеју, или роштиљали по Фрушкој гори тако што је умало нису запалили, држава се свим снагама и памећу бори против бескомпромисног непријатеља, који не бира ни земљу, ни град, ни доба дана... него је свуда око свих нас. Иако и даље постоје они који то још нису схватили, већ су безобзирни и бахати и неће да се одрекну сопствене комоције, још једном их упозоравам на то да нису ни паметнији, ни јачи, ни сналажљивији од других грађана, а посебно не од државе! Волео бих да могу све њих да одведем на Инфективну клинику да виде пацијенте, али и да виде медицинске раднике који се даноноћно боре да сачувају животе тих људи. Е, онда би схватили колико су мали, и какве су кукавице!

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА

Градоначелник је честитао велики хришћански празник Ускрс свим верницима који га обележавају по грегоријанском календару.

"Нека нас овај Ускрс подсети на највише вредности које и симболизује, на љубав, толеранцију и разумевање. У оваквим временима то нам је свима још потребније, да будемо сложни, уједињени и солидарни. Да чувајући себе, сачувамо наше најмилије и све друге људе", рекао је Вучевић.

Навео је да "не морамо бити физички заједно да бисмо исказали поштовање и наклоност једни према другима".

"Ако останемо самодисциплиновани и смањимо социјалне контакте, из ове кризе изаћи ћемо са много мање последица и дочекати да се живот врати у редовне токове, када ћемо поново моћи да се окупљамо у добром здрављу и у весељу да прославимо важне датуме", рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Иако се подаци мењају из дана у дан, да ли нам можете рећи колико је Новосађана заражено вирусом и какво је њихово стање?

– То нису бројке за игру. Те податке саопштавају стручњаци. Ја могу да кажем да су сви Новосађани код којих је потврђен вирус COVID-19 у најбољим могућим рукама, и да чинимо све да ојачамо наш здравствени систем и да помогнемо медицинским радницима. Прве „ковид-амбуланте” су почеле да раде баш у Дому здравља „Нови Сад”.

Колико је до сада људи смештено на Новосадском сајму?

– Те бројке варирају. Имамо 1.000 кревета потпуно опремљених, санитарне чворове, туш-кабине, интернет везу..., али сигурно је много комфорније у нашим становима и кућама. Мислим да је то јасна порука свим грађанима.

Градска јавна комунална предузећа, попут ЈГСП-а, који је престао да превози путнике, „Информатике”, „Паркинг-сервиса” и других чији је оснивач Град, биће суочена с одређеним проблемима или због тога што не раде, или због немогућности да на време наплате своје услуге. Да ли Град припрема неке мере у својој надлежности за та предузећа да би после престанка опсаности од заразе могла нормално функционисати?

– Не заборавите да смо ми раније донели одлуку да су вртићи од ове године бесплатни. Треба да издржимо да нам ГСП преживи, да нам Спенс преживи, треба да задржимо функционисање целог система. Ово ће бити тешка година за нас, али мислим да ће нам бити злата вредан онај суфицит који сам „правио” осам година, а због чега сам често био критикован. У овој ситуацији Нови Сад не треба да се хвата за нечију помоћ као за сламку спаса јер има сопствене финансије, захваљујући вишегодишњем одговорном буyетирању и штедњи.

Шта бисте нам могли рећи о важним инфраструктурним пројектима у граду, какви су изгледи за њихов наставак?

– Ја сам сигуран у то да ћемо, када сачувамо људске животе, што је приоритет број један, успешно наставити даљи инвестициони циклус. Имали смо амбициозан план за ову годину, и не очекујем велика одступања од њега.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЧУВАЊЕ ЖИВОТА

На крају, дозволите једно лично питање: као први човек Града и у овим данима сте веома активни, како се чувате од заразе?

Радим свој посао уз поштовање свих мера заштите и савета лекара, али сам и свестан ризика којем се излажем. Ових дана се многи питају како да прославе Ускрс, и ја ћу само да поновим савет лекара - социјална дистанца је пресудна за спречавање ширења заразе, и то свима нека буде на уму! Није време за окупљања, време је за чување живота!

Извор: Дневник