Вести

Вучевић: Нови Сад спремно дочекао релаксацију мера

НОВИ САД - Полако је кренуло откључавање Новог Сада, а следећи корак је релаксирање живота и враћање у нормалу рада градских предузећа, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, гостујући у емисији РТВ-а "Град и ми".

"Људима је досадило све, дуго ово траје, али ово је трајало оволико јер је једноставно морало тако да буде. Одрекли смо се редовних нормалних навика, али то дистанцирање је убедљиво најбоља превентива у борби са оваквим вирусом. Нови Сад и држава су почели да доносе одлуке које враћају полако све системе у неке нормалне токове, борба није завршена, сваки дан и даље бар једна особа оболи у Новом Саду", рекао је Вучевић.

"Морамо да тежимо да се живот врати у нормалу, динамика релаксирања мера ће бити пре свега најважнија. Морамо пратити теретане, салоне, превоз, каква ће бити рефлексија за 10 дана у резултатима тестова", додао је он.

"Битно је да људи разумеју зашто није све одмах релаксирано и зашто се иде све постепено. Од понедељка пензионери у Новом Саду моћи ће сваки дан по један сат након 18 часова напоље. Јавни превоз је највећи изазов, биће само електронска наплата, обележена места за седење и стајање. Још не знамо када ће тачно кренути превоз. Сви путници ће свакако морати носити маске и рукавице, спремни смо и чекамо", нагласио је Вучевић.

Што се тиче фризерских и козметичких салона и теретана, градоначелник је рекао да је ту пристуна другачија организација посла.

"У фризерским салонима моћи ће само једна или две особе да седе унутра истовремено. Теретане су највећи испит, највероватније ће се ићи на 10 квадратних метара за једну особу, у најављеним терминима, уз заштитну опрему и непрестану дезинфекцију. Сви власници ће у току викенда добити упутства", објаснио је Вучевић.

Ускоро следи и отварање Најлон пијаце, пијаца у Сремској Каменици и Темеринској.

"Тржница је задужена за контролу рада свих пијаца. Види се да се Град враћа у нормалу, и по интензитету саобраћаја и по броју људи на улицама, а то ме помало и плаши, јер знам да ова борба још није готова", рекао је градоначелник.

Што се тиче отварање паркова, Штранда и осталих јавних површина, Вучевић је рекао да све зависи од тога како ће бити дефинисан нови максимални број окупљања људи.

"Вероватно ће опет бити лимитиран број, да ли 20 или 30 људи. Ако буду дисциплиновани, све ће бити у реду. Ми још не знамо када ће уследити отварања Штранда и паркова. Вртићи ће почети ускоро да раде, јер смо добили наредбу да обданишта ускоро буду спремна за рад. Видећемо да ли ће то бити за сву децу, или ће у почетку бити примљена деца чије се родитељи први враћају на посао. Претпостављам да че вртићи делимично бити отворени 11. или 18. маја", рекао је Вучевић.

Извор: РТВ