Вести

ВУЧЕВИЋ: НОВИ САД НЕ МОЖЕ ДА ЗАОСТАЈЕ ЗА БИЛО КОЈИМ ГРАДОМ У ВАКЦИНАЦИЈИ

У Новом Саду је и даље троцифрен број новозаражених, око 120 дневно, али ове недеље се види побољшање, за око 20 одсто мање је оболелих у граду. Не можемо да заостајемо за било којим градом у вакцинацији, немојте да вас људи обмањују, слушајте лекаре и струку, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је нагласио да су сви дани увек изазовни, да корона криза траје већ 14 месеци, да су људи уморни од свега, од бројева, статистике, мера.

"Не можемо да дигнемо руке сада, морамо да поштујемо мере, свесни смо да ово дуго траје, пут за бржи излазак из свега овога је кроз вакцинацију. Нови Сад је заиста имао најмањи пад, чак је и Београд био бољи једно време, што ме је забринуло, што указује на чињеницу да је дошло до већег опуштања у граду, што ме заиста чуди за Нови Сад", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да ових дана бројеви нису лоши, да је 20 одсто мање оболелих него прошле недеље и да је то добар тренд, али и он жели да ти бројеви падају још брже.

"Што се тиче вакцинисаних, до пре 48 сати, подаци су следећи: око 125.000 Новосађана је примило барем једну дозу вакцине, од тога 84.000 је потпуно вакцинисано, а 41.000 људи је примило прву дозу. 40 одсто пунолетног становништва града је примило бар једну дозу. Много је важно да наставимо даље, добар знак су редови ових дана испред Сајма, много је битно да убрзамо сад вакцинацију, град чува и мале општине у окружењу, чекају нас фестивали и разни догађаји", наглaсио је Вучевић.

Вучевић је истакао да га је један детаљ посебно забринуо.

"Касни нам са вакцинацијом популација од 50 до 59 година, јасно ми је око младих, али за ову популацију, невероватно ми је да наши суграђани у том годишту буду у мањем броју вакцинисани од Новосађана старих између 40 и 49 година, 46 према 41 посто. Тај податак не могу да разумем. Верујем да ћемо имати добар одзив младих људи, људи морају да добију све одговоре од струке, имаћемо и онлајн конференцију о томе, где ће се са младима разговарати", рекао је Вучевић.

"Не могу да верујем да не користимо ову прилику, да нам долазе странци да се вакцинишу, а да ми чекамо. Вакцинисаћемо и у тржним центрима, у свим тржним центрима у граду, после празника крећемо са тим. Брендираћемо и један ГСП аутобус, да се крећемо по целом Новом Саду, само да вакцинишемо што више становништва. Вакцина имамо довољно, све 4 врсте, настављамо и вакцинацију и по приградским местима", додао је Вучевић.

Ковид болница на Мишелуку ће бити Градска болница

Република Србија са четири милијарде динара инвестира у ковид болницу на Мишелуку, град финансира са још 250 милиона.

"Ужасно су кратки рокови, али до 1. септембра ћемо завршити све. Град ради водовод, канализацију, коловоз, тротоаре, бициклистичке стазе, аутобуску линију, мобилијар и озелењавање. Данас у Војводини имате 170 кревета на интезивној нези, а у ковид болници ћемо имати 220 кревета и још око 400 у полуинтезивној. Данас је то болница против ковида, сутра Градска болница, желимо да растеретимо Клинички центар Војводине", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је то локација која је најближа и Фрушкогорском коридору и близу оба моста у граду."На 5 минута је од града, а нисте у граду", додао је Вучевић.

"Можемо бити задовољни и динамиком радова на Клиничком центру Војводине, имаћемо потпуно завршен и опремљен Клинички центар, са бољом опремом и бољим условима. Показало је ово време да је један од најважнијих стубова развоја здравство и надам се да више никада нећемо отварати на Сајму ковид болницу", рекао је Вучевић.

Нови Сад без премца што се тиче инвестиција

Нови Сад је подигао лествицу високо, постао је град са најбрже растућим инвестицијама и по инфраструктурним пројектима, само нам треба политичка стабилност, рекао је Вучевић.

Представници бившег режима у граду оспоравали су инвестицију Нидека и постављали су питање када јапанска фирма почиње да гради у Новом Саду.

"Ако је нека тема табу тема за њих, то су инвестиције, Нидек завршава све формалности око изградње индустријског комплекса, очекујем да ће бити то у мају, људи су спремили канцеларију на Спенсу, да буде спремна одмах чим заврше сву процедуру. Ми смо две године причали са Нидеком, а са Континенталом исто знате, где дођу Немци, знате да је све у реду. Проблем је што политичка мањина не жели да призна да се Нови Сад развија на најбољи могући начин", рекао је Вучевић.

Вучевић је споменуо и парадокс око изградње гаража на Новом насељу.

"21 одсто становништва кажу да је највећи проблем града недостатак паркинга, први пут имамо да је то највећи проблем, а са друге стране неће гараже, организују се петиције. Ја не знам како мисле људи да решимо тај проблем", запитао је Вучевић.

Што се тиче приобаља и Шодроша, Вучевић је поновио да ће град наставити улагање у екологију и зелене површине.

Што се тиче изградње станова за безбедњаке у граду, Вучевић је рекао да град са милијарду и по динара финансира изградњу скоро 2.000 станова.

"Решили смо и простор на Булевару Европе са Железницом, имамо сада простора за још 2.500 станова, ако буде могуће, да изградимо станове и за здравствене раднике, просветаре...Не стајемо што се тиче изградње, то су фантастични инфраструктурни пројекти. Ове године уводимо и обавезу за инвеститоре да на својој парцели морају имати прописан број засађених стабала по квадратном метру", закључио је Вучевић.

Извор: РТВ