Вести

ВУЧЕВИЋ: Нови Сад - ИТ центар

У Новом Саду биће изграђен нови научно-образовни центар за развој напредних технологија као даљи корак инвестирања америчке компаније "Epic Games" у ИТ заједницу у Србији и региону. Реч је о пројекту компаније ''3Lateral'', чланице "Epic Games-a", једне од водећих технолошких компанија из области интерактивне забаве, а који је представљен у Новом Саду у присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Вучевић је рекао да је локација планирана за изградњу центра било седиште хемијске индустрије, огледало пропасти индустријског периода и неодговорне политике, а да је данас на прагу да кроз ту иневстицију и будући ИТ центар добијамо обрисе нових технологија и индустрија 21. века.

''То је порука будућности за Нови Сад и Србију, а на нама који доносимо одлуке је да људима као што је Владан Мастиловић помогнемо да имају најбољи пословни амбијент, да не оду, рецимо, у Северну Каролину него да остану у Србији и уче нашу децу'', рекао је Вучевић и додао да је поносан што је Град Нови Сад био партнер у урбанистичком планирању тог пројекта.

КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ У НОВОМ САДУ ПРЕДСТАВЉАЈУ РЕНЕСАНСУ ЖИВОТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је, у Новом Саду, где је представљен пројекат мреже културних станица који је настао као резултат пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе", да културне станице у Новом Саду, којих ће бити укупно осам, представљају ренесансу културног живота Новог Сада, Војводине и Србије.

''Ствари које су до јуче била имагинација, данас постоје и видљиве су. Требало је имати смелости за то, окупити људе који се боре, али била је потребна и много снажнија економија. Не можете да радите ове ствари ако немате фабрике, већи број радних места и ако се одговорно не односите према јавним финансијама", навео је Вучевић.

Вучевић је рекао да је за кратко време култура стигла до најудаљенијих делова града кроз културне станице у Буковцу, Руменки, на Клиси…

''На тај начин, кроз децентрализацију културе, сваки наш суграђанин је укључен у креирање нове културне слике града, што је од изузетног значаја за будућу Европску престоницу културе", рекао је Вучевић.

ЕУ одлучује о одлагању пројекта Европска престоница културе

Вучевић је изјавио да је Нови Сад спреман да реализује пројекат Европска престоница културе 2021. године, али да Европска унија још није донела одлуку о померању датума за почетак тог програма због актуелне ситуације са корона вирусом.

Вучевић је рекао да су поједини градови, који ове године носе ту титулу, затражили да се њихови програми одложе за следећу годину, док су градови, попут Темишвара, који је уз Нови Сад, проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину тражили померање датума за 2022. годину.

''Ми смо са нашим програмом, буџетом и енергијом, спремни да будемо престоница од 1. јула 2021. године, као и да се померимо за 1. јануар 2022. године. Али, у Европи сада влада конфузија и нико не зна какво ће бити стање везано за Ковид 19'', рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да су градови који су за ову годину проглашени Европским престоницама културе због епидемије корона вируса доживели дебакл са својим програмима и велике губитке и да је у Ријеци, на пример, још у марту отпуштено 90 одсто људи који су били укључени у тај пројекат.

Додао је да ће коначну одлуку донети Европска комисија и Европски парламент, а да градови могу да се званично изјасне о томе уз сагласност својих влада.

''Бићемо партнери свим градовима, какав буде већински став ми ћемо се томе придружити'', навео је градоначелник.

Вучевић верује да би Нови Сад више изгубио да инсистира на 1. јануару 2021. године, а да се, како је рекао, не зна да ли ће моћи да се организују сви догађаји или би све ''вирално'' као у време ванредног стања.

''У том случају би губици били још већи, јер не би било посетилаца, страних туриста, бенефита за хотелијере, угоститеље, таксисте, привреду града'', закључио је Вучевић.

Извор: Танјуг