Вести

ВУЧЕВИЋ: НИСМО ВИШЕ ЗЕМЉА ПРОПУШТЕНИХ ШАНСИ, СРБИЈА ЈЕ НИКАД ЈАЧА

Поносан сам на чињеницу да је председник Александар Вучић и мене навео као једног од сарадника, политичара у кога има велико поверење. То и прија и обавезује. Ми у Српској напредној странци смо апсолутно посвећени предстојећим изборима, а ево улазимо у сам финиш кампање – каже Милош Вучевић, потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада у интервјуу "Новостима".

* Шта би вама лично значило евентуено премијерско место у Влади Србије, а шта могућност да се, уз Светозара Милетића и Јову Дејановића, у историју Новог Сада упишете као градоначелник са три мандата?

- На то питање ћу вам одговорити када дође на ред. Сада сам потпуно посвећен наставку реализације великих пројеката који су били "на чекању" претходних месеци, због ванредног стања услед епидемије. Ван радног времена сам у кампањи као потпредседник Српске напредне странке - четврти сам на листи за народне посланике, водим листу СНС-а за Нови Сад, што је за мене велика част и одговорност. Нисам изгубио ни ентузијазам, ни вољу. Напротив, велики подстицај ми дају резултати које је Нови Сад остварио претходних осам година, које ће свакако бити нотиране као године новог инвестиционог бума. Из сваког периода који су обележили живот у Српској Атини могу се извући и поруке и поуке.

* Чини ли вам се да би ови избори, с обзиром на ситуацију у опозиционим редовима, могли бити лакши од претходних?

- Напротив, они могу бити лаки само за неодговорне политичаре којима није битан резултат. Боримо се за победу и циљ је да стигнемо до сваког грађанина, да представимо досадашње резултате и планове за будућност Србије. И не заносимо се због чињенице да је победник ових избора унапред познат, јер сви играју на карту да сруше Вучића и СНС, и за секунд би се договорили и уједнинили против нас.

* Нека истраживања говоре да би СНС могао да надмаши претходни изборни салдо. На којим досадашњим резултатима се темеље такве прогнозе?

- За нас је победа једина опција, као и увек. Показали смо да не постоје препреке које не можемо да превазиђемо, па чак ни она глобална - вирус ковид 19 - са којом се још бори цело човечанство. Показали смо да је наша привреда толико ојачала да у најтежим кризним ситуацијама, попут оне изазване вирусом корона, можемо да покренемо сопствену производњу дефицитарне робе, као што су били квасац, натрујум хипохлорит, лек хлорокин, заштитна опрема, па и респиратори. Сада пред грађане излазимо са програмом Србија 2025, који обезбеђује наставак економских реформи, и води нас до просечне пензије од 430 - 440 евра, и плате од 900 евра.

* Сведоци смо беспоштедних напада на СПЦ. Како то објашњавате и доживљавате као верујући човек?

- Како објаснити беспризорну силу власти отуђене од народа у Црној Гори? Како објаснити политику која је потрла вековне наративе о чојству и јунаштву, а врхунац је био хапшење владике Јоаникија и свештенства Српске православне цркве. Немам ни објашњења, ни разумевања за то што раде. Хапшењем владика, они су свој образ ставили иза решетака, утамничили историју, правду, част некадашње Црне Горе. Покушавајући да оживе наводни "великосрпски пројекат", режим у Црној Гори није само угрозио светиње СПЦ, већ је потпуно угасио демократију и основна људска права и слободе, а постали су озбиљна претња за мир и стабилност целог региона.

* Које потезе председника Вучића и Владе Србије оцењујете као кључне у протеклом мандатном периоду?

- Очување мира и стабилности у земљи и региону, заштита наших националних интереса, тешке структурне реформе и јачање економије. Чињеница је да је председник Вучић успео да од много пропуштених шанси у земљи која је била пред банкротством, да од једне парадигме неуспеха направи рецепт за успех. И тај успех се данас мери хиљадама километара нових путева, новим модерним болницама, школама, фабрикама, научним центрима, рејтингом Србије у међународним оквирима, на финансијском и инвестиционом тржишту.

* Шта ће бити с платама?

- Сећате ли се да су се неки смејали најавама плата од 500 евра? Сад идемо ка просечној плати од 900 евра, и бележимо највеће стопе раста у Европи и рекорде по нивоу старних директних инвестиција. И у првом кварталу 2020. Србија не само да је имала највећи раст БДП у Европи, од 5 одсто, него је иза себе оставила 38 европских економија.

* Србија, а нарочито Војводина и Нови Сад успешно су се борили са вирусом корона. Изгледа сасвим реално да ће та чињеница битно утицати на опредељење бирача...

- Никада нисмо те две ствари доводили у везу. Борили смо се да сачувамо живот сваког грађанина Србије. Они сад имају право да бирају између програма стотина листа на изборима, само на републичкој је 21 листа. Имају где и да их чују и да их виде, јер медији су отворенији више него икад досад.

* Како сте доживели то што су неки представници политичког живота у нашој земљи, у борби Србије против ковида 19, навијали за - корону?

- Мислите на исте оне који су лупали у шерпе и тражили да се укине ванредно стање јер су тврдили како је све измишљено, а сада траже да се поново врати ванредно стање, јер су се предомислили? Заправо, плаше се избора и не знају више шта да ураде и како да спрече да Србија нормално живи. Па, треба их питати колико су помогли свом народу, колико су купили маски, респиратора.

* У протеклих осам година колико сте на челу Новог Сада град је, по општим оценама, доживео препород. Који су приоритети у наредне четири године?

- Наставак развоја и унапређење свих сегмената живота. Планирамо изградњу или потпуну реконструкцију још 520 километара путева, 250 километара водоводне и канализационе мреже, 40 километара вреловода, 115 нових аутобуса, 15 објеката установа културе, 53 објекта за омладину и спорт, 1.670 станова за припаднике служби безбедности, четири објекта здравствене заштите, укупно 25 нових или реконструисаних вртића и школа...

* Поново из иностранства стижу "пробни балони" о могућој размени територија на Косову и Метохији? Колико је то реално, јер велики део српске јавности не гледа благонаклоно на ту идеју?

- Председник Вучић има и жељу и снагу да се постигне решење са Приштином, али сигуран сам да ће рећи "не" свему ономе што је против наших интереса. Неће код њега проћи уцене и ултиматуми, нити ће потписати нешто што би могло да угрози интересе нашег народа и државе, и мир и стабилност.

* Многи Новосађани стрепе од вашег могућег одласка у Београд. Преовладава мишљење да би тешко било наћи вам наследника - градоначелника. Размишља ли се у овом тренутку о наследнику?

- Не постоји разлог за стрепњу од било чега у граду који иде муњевито напред, који се гради и развија, у коме је незапосленост испод 9 одсто, а реализацијом бар још две велике инвестиције биће отворено на хиљаде нових радних места. Нови Сад има много квалитетних људи који су спремни да своје знање ставе у службу свог града. Сигуран сам у то да ће тим СНС-а и у наредне четири године наставити још жешћим темпом да развија и унапређује наш лепи град.

* Учинили сте много на помоћи Србима на Космету, успоставили сте сарадњу са Србима у Хрватској, Мађарској, Румунији... Јесу ли те везе сада чвршће?

- Те везе су нераскидиве и ова власт је направила велики искорак у унапређењу положаја наших сународника широм света.

* Постоји ли реална могућност у овом тренутку да барем део сународника који су нам се у време короне вратили, мотивишемо да остану с нама?

- Многи су се уверили колико се Србија променила од времена када су они паковали кофере за одлазак. Познајем доста њих који су се вратили, а и оне који планирају да се врате. Ово више није земља пропуштених шанси, већ је земља просперитета и све већег економског благостања. Највеће светске компаније су отвориле своје фабрике и научноистаживачке центре у Србији, и многе се боре за долазак на наше тржиште. Ниједан ИТ стручњак више не мора да иде у печалбу, јер овде има исте или још боље услове за рад, а код своје куће је. Исто је и са инжењерима, а сутра ће бити и са лекарима и многим другим професијама.

Извор: Новости