Вести

Вучевић: Неопходан начелник полиције

Стање безбедности у Новом Саду није на нивоу какав би сви желели, каже градоначелник Милош Вучевић и истиче да је невероватно да Нови Сад пуне четири године нема начелника Полицијске управе. Питање начелника полиције је питање суштине и озбиљности државе, оцењује Вучевић.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић апеловао је на надлежне да се што пре именује начелник Полицијске управе у том граду, након што је група средњошколаца и основаца напала професора у том граду.
"Нови Сад није више град од почетка осамдесетих, са 150.000 становника, сада има готово 400.000 становника... Питање начелника полиције није само питање форме, то је питање суштине и озбиљности државе. Невероватно да Нови Сад нема полицијску управу већ четири године и надам се да ће начелник бити  именован буквално за који дан", рекао је Вучевић.
Градоначелник је подсетио да су представници МУП-а и Дирекције полиције раније дефинисали рокове када ће бити именован начелник ПУ у том граду, али да су ти рокови нажалост пробијени.
"Нико се не меша у кадровску политику полиције, само поставите начелника", поновио је Вучевић.
Вучевић је нагласио да се питањем безбедности не може бавити само репресивни апарат, већ да је то проблем целог друштва, указујући на инцидент који се недавно догодио.
"Деца млађа од 14 година учествовала су у овом инциденту и нападу на професора. Полиција је врло брзо све урадила, открила починиоце, али двоје не могу да буду процесуирани. Питамо шта раде родитељи, шта радимо ми као родитељи, да ли знамо где су нам деца, да ли васпитно-образовни систем функционише како треба да функционише. То су питања за цело друштво", нагласио је Вучевић.
Како каже, полиција мора радити максималним капацитетом, што у овим условима није могуће, али охрабрује чињеница да ће из Центра за обуку полицајаца у Сремској Каменици до краја 2014. године изаћи 300 нових полицајаца.
Градоначелник Новог Сада осврнуо се и на инвестиције у том граду и нагласио да није задовољан инвестиционом политиком.
Како каже, Нови Сад ту није постигао задовољавајуће резултате, а није добио ниједну озбиљнију подршку ни са републичког ни са покрајинског нивоа.
"Ни ми у Новом Саду нисмо били довољно активни", рекао је Вучевић.
Вучевић би, каже, желео да Нови Сад има ту снагу да, као локална самоуправа, буде "следбеник политике која се спроводи на републичком нивоу".
"Ту мислим на доследност и упорност у спровођењу реформи и економских мера ради бољитка грађана целе државе. То је оно што охрабрује у раду Владе Србије и првог потпредседника Александра Вучића - а та упорност и истрајност потребна је и на локалном нивоу", указао је Вучевић.
Гостујући на РТС-у поводом годину дана власти у Новом Саду, Вучевић је најавио да ће у наредним данима Српска напредна странка, на седницама страначких органа, расправљати о квалитету рада локалних функционера из редова напредњака, као што је то радила на републичком нивоу пре реконструкције Владе.
"Очекује нас расправа на страначким форумима, дакле на седницама Главног одбора и Председништва о раду представника СНС-а на локалним нивоу. Као што је оценила рад својих представника на републичком нивоу, тако ће СНС анализирати начин и квалитет рада и локалних функционера", рекао је Вучевић.
На питање да ли је СНС одустала од иницијативе за ванредне изборе Војводини, Вучевић каже да није и да је то "тешка политичка борба, која ће трајати".
"Надам се да ћемо издејствовати ванредне покрајинске изборе", рекао је Вучевић и додао да ће СНС оспоравати легитимитет ДС-а на покрајинском нивоу, јер се и демократе тако понашају према напредњацима у Новом Саду.
"Хајмо на изборе и за градску и за покрајинску скупштину, да проверимо легитимитет и на једном и на другом нивоу", рекао је Вучевић.