Вести

ВУЧЕВИЋ: НЕ ВИДИМ ДРУГОГ КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЕДНИКА ДО АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у ексклузивном интервјуу за Објектив.рс говори о неопходним променама у редовина напредњака, о томе “ко ради Вучићу о глави”, коалиционим партнерима, али и о изласку из корона кризе, као и да ли ће ове године бити одржан фестивал Егзит.

Градоначелник Вучевић дочекао нас је у Градској кући у Новом Саду и у свечаној сали, надомак његове канцеларије одговарао је на сва питања.

Да кренемо од можда најактуелније теме, а то је вакцинација, колико сте као градоначелник Новога Сада задовољни одзивом људи у Вашем граду?

– Према последњим подацима, дакле дан пре него што сада причамо у Новом Саду је 121.000 грађана примило вакцину. Од тога 78.000 грађана је потпуно вакцинисано, што значи да више од 40.000 људи чека да буде ревакцинисано. Процес траје константно и никада није стајао. У односу на укупну популацију 39,7 одсто људи (пунолетних) је примило бар једну дозу вакцине. То је добар број, али није довољан. Желимо да тај број расте и да Нови Сад не губи ту трку. Знате, желимо да та трка за људксе животе и за нашу привреду буде што динамичнија. Улазимо у један преломан период у коме ће одлучивати нијансе, када је у питању ко ће пре изаћи из кризе и створити услове да релаксирате мере. Наставићемо још брже да радимо на вакцинацији грађана. Организоваћемо разне пунктове за вакцинацију, обилазићемо компаније, тржне центре, гледаћемо да будемо на Спенс-у и где нам то технички услови дозволе. 

Без заказивања?

– Апсолутно без заказивања. Чуо сам неке глупости који говоре да не може без заказивања. Кажем, да сви без заказивања могу да дођу и да приме вакцину. Имамо и Фајзер, руску (Спутњик В) и кинеску (Вероцел) вакцину. Грађани све могу да бирају само да дођу и да приме вакцину. И опет ћемо кренути нови талас да идемо по приградским местима, то нам се до сада показало као добро. Оно што ме плаши и за мене је непријатно изненађење, је податак да је мањи број вакцинисаних људи у доби од 50 до 59 година живота. Зато бих посебно на њих апеловао да се вакцинишу, да се не играју са својим животима, да не проверавају да ли постоји корона вирус и колико је он озбиљан. Податак који је објавио министар Златибор Лончар да 99 одсто људи који данас леже у болницама нису вакцинисани, довољно говори. Да, онај ко је примио вакцину може да се разболи, али га та вакцина чува да 99,9 одсто неће завршити на респиратору и неће бити са тешком клиничком сликом, и неће бити на интезивној нези. То је поента вакцине и зато се надам да ћемо то убразти и и даље успешно спроводити. На фантастичан начин наша држава набавља вакцине.

Како нам то полази за руком?

– Заиста не знам како то реде, свака им част и председнику и Влади Србије. Надам се да ако једног дана председник Сребије Александар Вучић буде писао своје мемоаре, да ако буде имао такву жељу да ће нам описати ту борбу. Како је кренуо на време и како је то успео да купи и на далеком Истоку и на далеком Западу.

Да ли и Нови Сад размишља у правцу као што то Београд чини да се људима који су вакцинисани омогуће неке привилегије, како би што више људе мотивисали да се вакцинишу?

– Генерално смо за ту идеју да људи који су се показали друштвено одговорни треба да уживају одређене привилегије. То значи да им треба отворити ресторане, позоришта, стадионе, спортске дворане и да за њих треба вратити живот у једном пунијем формату. Просто треба уважити и тај њихов чин да су прихватили да се понашају одговорно. Вакцинација је добровољна и нико никога не може да натера и нема санкција, али дајте да стимулишемо људе који су се вакцинисали и да им помогнемо и да им покажемо да ценимо то што су урадили. То није само питање статистике, већ пре свега је питање живота, а онда и квалитета живота. Због тога снажно подржавам све активности које би ишле у том правцу. Знам да је то правно тешко уобличити и није лако премијерки то да спроведе. Није лако јер имате примере да неко жели да се вакцинише, али из здравствених разлога то не може да учини. Имате питање Устава и да ли су такве категоризације дозвољене, али ако имамо и милиметар простора мислим да то треба да се учини.

Да ли ће бити Егзит одржан ове године?

– Мислим да он треба да буде одржан ове године. То треба да буде победа Србије, да буде победа живота, да буде помеда младих.

Колико је заиста реално да ће се он одржати?

– Ми живимо за то да се тако нешто догоди. С тим да ће људи моћи да уђу са доказом да су вакцинисани или да ураде брзи тест. То је за нас природно да тако размишљамо. Амстердам и Барселона су већ имали концерте са око 5.000 људи… Рећи ћу можда једну јеретичку ствар сада… Ми смо организовали испраћај покојног Ђорђа Балашевића на кеју у Новом Саду, на Дунаву. Не у смислу неког организованог окупљања, али знало се да ће ту бити већи број људи, знам да је то било високоризично, али просто морало се. Оно што хоћу да кажем је да после тог скупа није било никакве експлозије у броју новооболелих од короне.

Шта би сад на то рекли антиваксери?

– Посебно се гадим тих антиваксера, који немају појма о вакцинама, медицини, а причају о тим стварима. Никада раније нисмо расправљали ни о једној другохј вакцини, ни о једном другом леку сад само о овом леку и вакцини расправљамо. Имам и посебну муку када неко говори против вакцине и позива се на неке религиозне ставове. И ја сам део СПЦ и не мислим да сам ништа мање верник зато што сам се вакцинисао. Какав сам верник то показује начин на који живим, дишем и размишљам и каква су ми дела, а не да ли сам се вакцинисао. Наш патријарг господин Порфирије феноменално је свима о томе дао одговор у својој беседи када је ступио на трон Светог Саве, а то је да на духовна питања дајемо духовне одговоре, а да на ове изазове морамо да дамо одговор кроз медицину и науку. Наука није питање религије, али је одговор на ове изазове.

Има ли Нови Сад довољно болничких капацитета за смештај људи оболелих од короне?

– У овом моменту да, али било је ситуација када смо били на ивици издржљивости. Пре свега ту мислим на период новембар и децембар 2020. године када је био највећи пик. Зато је велика ствар што се гради Ковид болница, данас ковид болница, сутра болница у Новом Саду. Имаће 600 лежајева, са 400 у полуинтезивној и 200 у интезивној нези. То једна сигурност за Нови Сад, али и за овај део Србије, да знају грађани да имамо једну болницу потпуно опремљену, најмодернију и да не морамо више сајамске зграде да претварамо у привремене болнице. Нажалост болести ће постојати, људи ће имати потребу да се лече и нама су болнице неопходне. Верујем да ћемо изградњом ове Ковид болнице, трећом у Србији, првом у овом делу земље добити једну стабилност у здравственом систему и поносан сам на ту одлуку председника Вучића и на подршку Владе. Велике паре долазе у Нови Сад, ради се о 4,5 милијарди динара, заједно као град смо партнери и надам се да ће крајем лета, почетком јесени та боница да буде пуштена у рад.

Познати сте човек који каже шта мисли и не плаши се ничега, недавно сте све изненадили изјавом да постоје одређени министри у Влади који раде Вучићу о глави, имали смо аферу прислушкивања председника, кренуо је рат против организованог криминала и клана Вељка Беливука, шта мислите да ли ћемо до краја чути имена и презимена криваца, па и тих министара?

– Релативно сам мало у извршној власти, неких 9 година и увек сам се трудио да моје изјаве буду одмерене и не претерано медијски атрактивне, али пре свега да буду истините. О тој теми ја сам говорио још 29.12.2019. године на седници Председништва СНС-а и на Главном одбору пред 600 чланова тог одбора. Тада сам рекао председнику Вучићу пред свима да је ситуација око њега врло незавидна по њега самог. Као и да постоји једна мањина у странци, говоримо о најужем страначком руководству која прави један паралелни систем власти. Није паралелан у смислу да су против инститиуција, јер ти људи су институционално постављени, али праве паралелни систем одлучивања не везано о страначкој вољи, инфраструктури, пре свега државним интересима и о политици за коју смо више пута добили подршку грађана, али и пре свега о популарности коју има председник Вучић. Нјегов легитимитет је најјаснији, најснажнији је и он је једини који је биран директно. Уосталом све листе које смо имали носиле су његово име. Није то ствар неког полтронства и улизивачке мантре, да ви то треба као да поменете, то је једна реалност и морате тога бити свесни. Верујем да Александар Вучић зна и ко шта ради и како ради и да зна шта му је чинити у наредном периоду. Нисам само рекао да је реч о министрима, већ и да ту има и локалних функционера и директора предузећа, али и људи из Председништва странке. Нјих 5, 10, неко је рекао да их има чак и 15, ја немам тачан списак. Ја немам доказе на нивоу судских поступака, нити мислим да странка треба да води такве поступке и да замењује полицију или тужилаштво и не мислим да то треба да буду неки паралелни процеси, па сад и ми да спроводимо истраге. Ми само треба да кажемо ко се како понашао и да ли је неко учествовао у томе. Не треба нам ниво правоснажне судске пресуде, треба нам политичка оцена, о томе ко се како политички понашао.

Кад би могли да добијемо ту оцену?

– Верујем да је пут Конгрес странке, ког смо више пута до сада одлагали због епидемиолошке ситуације.

Мислите ли да ће на њој све да се реши?

– Ако тај воз пропустимо, онда ће то бити баш онако… велики изазов. При томе морам да кажем да сам више пута очекивао неке одлуке да се брже донесу, као и радикалније , али председник Вучић има своју агенду и свакако је одмеренији и смиренији од мене и није доносио нагле одлуке. Некада ми се чинило да то није добро, а онда временом се докаже да је свакако боље проценио и имао више информација у игри од мене и данас је тако и то је неспорно. Он добро сагледава шта се дешава, али рекао бих да је његов интерес пре свега да се то реши, а онда и интерес свих нас. Не треба то да буде никаква сеча кнезова и лов на вештице и да сада некога коме су се до јуче сви приближавали и звали га: “шефе, шефе”. а не мислим на Александра Вучића ударамо по леђима са неком батином и да тако доказују своју храброст. Никада тако нешто не бих урадио и на то пристао, али мислим да треба да подвучемо црту и да видимо ко је шта урадио у претходних 3, 4, 5 година. Просто улазимо у нови период, нови изборни циклус па да видимо шта ћемо даље да радимо. То је, мислим потпуно природно.

Како коментаришете ситуацију када министар Вулин као шеф Покрета социјалиста отворено поручи напредњацима да ће уколико Вучић не буде кандидат тај покрет изаћи самостално на изборе? Треба ли Вулин да такве поруке шаље напредњацима?

– Нисам изненађен због те изјаве господина Вулина и Покрета социјалиста. Они то никада нису ни крили. Увек су говорили да је њихово партнерство везано за политику коју проводи Александар Вучић и рекао бих, да се господин Вулин не наљути, да га доживљавају не као председника ПС већ као пријатеља. Ми се по неким питањима разликујемо, они су странка која је више лево фокусирана у односу на СНС, ми смо неки десни центар, али имамо идеје које су нам заједничке а то је пре свега борба за богатију и нормалнију Србију. Понављам нисам изненађен, али наравно да ће СНС донети коначну одлуку на нашим органима о томе ко ће бити председнички кандидат. Нећете бити изненађени ако кажем да не видим другог кандидата до Александра Вучића и не видим зашто би ми морали да мењамо кандидата који је пре свега успешан, популаран, победник? Као када имате најбољег играча у тиму, побеђујете с њим и борите се да победите у неком купу, па кажете ајде да он не игра. Зашто? Па као, зато што побеђујемо с њим.

Тим који добија се не мења?

– Да, као можда да га заменимо па да не добијемо баш сваку. Ми идемо да победимо на изборима. Замислите политичку странку која не иде да победи на изборима? Што учествујете онда? Сви избори су ужасно тешки за странку која жели да победи. Нема унапред добијених избора, много је тешко доћи до сваког процента и гласа. Верујем зато да ће Александар Вучић бити наш кандиат. И додао бих ту још један сегмент као одговор на ваше питање. Александар Вулин је и пријатељ са Александром Вучићем и треба разумети тај његов однос. Он је за разлику од других коалиционих партнера много више бранио председника Вучића када је био нападнут. Много више чак и од многих функционера СНС-а. Немам потребе да подижем Александра Вулина, он није у мојој странци, он слуша Интернационалу, ја не слушам Интернационалу. Он је левичар, ја нисам, али је он много срчаније, храбирје бранио Вучића него многи из СНС-а.

Пратили сте натписе медија о фамозним рачунима Драгана Ђиласа у иностранству, на Маурицијусу, да ли ћемо некада сазнати чану цифру коју има на рачунима, као и тачан број рачуна које има у иностранству сазнати?

– Не мислим да ће то бити лако, али верујем у финансијску форензику. Дакле ако тужилаштво се фокусира и буде радило, онда се може утврдити. Пар пута сам се нашалио, јер поред историје јако волим и географију, да није лако пронаћи на карти у кратком временском периоду земље у којима је Драган Ђилас отворио банковне рачуне. То би могла бити нека врста друштвене игре да ко брже нађе на глобусу или на карти света и да покаже све земље у којима има банковни рачун. Наравно да прича није смешна, него је трагична пре свега по грађане наше државе, јер су то паре које су исисане, да не кажем опљачкане из буџета.

Како то утврдити, да се ради о новцу грађана?

– Ту постоје врло јасна питања. Колико си зарадио? Колико си пријавио? Одакле ти то све? С ким си пословао? Да ли је то у периоду док сте били на власти? Да ли је у периоду док сте били на власти ваша фирма пословала са Јавним сервисом и да апсолутно монополизује маркетиншки простор? Да ли сте користили одређене друге привилегије? Односно да ли сте радили оно што се карактерише као дело политичког утицаја? Просто да све те ствари ставимо на сто.

Да ли верујете да ће све те ствари бити стављене на сто и да ћемо коначно добити епилог свега тога?

– Надам се. Верујем у правну државу и у истину и право и правду. Право и правда нису увек исто и то није лако увек објаснити грађанима и лаичкој јавности, а грађани су опет најжељнији правде. То је неспорно. Које год место да обиђете у Србији, од Суботице до Трговишта непостоји место где нећете чути примедбе где грађани износе како је опљачкана нека њихова фирма, земљорадничка задруга и слично. Просто ти људи траже задовољење правде и тај осећај за правдом и да се прекине и санкционише лоповлук који је био модификован као државна политика од 2000. до 2012. године. Па чак и део партнера који су улазили с нама у власт 2012. су само хтели да се све само настави. Мислили су отишла је само Демократска странка а да ми наставимо уходаном методологијом.

Утабаним путем?

– То је пут који је водио земљу у пропаст. То је пут који је водио грађане у сиромаштво. То је пут који нас је довео да изгубимо 400.000 радних места. То је пут који нас је довео да нам динар девалвира за 50 одсто у односу према евро у периоду од 2008. до 2012. године. Да нам БДП буде у константном минусу.

Када смо код задовољења правде, још једна афера ових дана потреса Србију, а то је случај са наводним подвођењем малолетница од стране Драгана Марковића Палме, како коментаришете тај случај?

– Тешко је коментарисати нешто што видите на нивоу новинских текстова потпуно различитих ставова и једне хајке која је кренула против Драгана Марковића Палме. Рекао бих да је она медијски доминантна. А ја не видим ниједно име, као неко ко је посматрач са стране, али и као адвокат, као правник, па и као политичар, нисам видео ниједан доказ који би могао да конкретизује те оптужбе. Не кажем да га нема и да неће бити, данас, сутра изнет, али ја данас када ви и ја разговарамо ја то не видим. Видео сам само да долази до политизације тог случаја, што директно угрожава остваривање једног законитог поступка и задовољенија и права и правде, ако је дошло до недозвољених радњи. Том политичком злоупотребом предмета нећете помоћи неким потенцијалним жртвама, нити ћете довести до бржег и јаснијег утврђивања чињеница. Ако је нешто било, нема никакве дилеме да Драган Марковић Палма мора да одговара. Драган Марковић Палма или било ко други, али биће веома деликатно ако се испостави да је то лажна оптужба, шта ће онда бити са људима који су то урадили.

Мислите на Маринику Тепић?

– На њу, која је покренула и њену другови и њихови тајкунски медији. Шта ће бити ако се утврди да није то истина? Ко ће сносити одговорност за то? Шта ћемо тада да радимо? Да ли долазимо на ниво комуникације да свако свакога може да оптужи за било шта, без било каквог доказа. Фабрикујете аферу, идете даље, покаже се да то није тачно, није ни важно. Веома ми је важно да подвучем ово. Нико не каже ни да се десило, ни да се није десило. Из онога што су медији објављивали нигде нисам видео иницијале, изјаву, сведока или некога ко је учествовао у недај Боже таквом догађају. Па да могу да кажем, ово је сада гадна ситуација. Зато мислим да ово треба што пре испитати, али да не спомињемо имена… када смо имали једну другу сличну аферу из света глуме, ту смо имали одмах име оштећене. То овде нисмо чули, немамо имена, у реду ако се ради о малолетним особама, онда бар да имамо инцијале, нема ни родитеља, нема никога… или бар ја то у овом моменту не видим. Плашиме да се то могло десити, али исто ме тако плаши да се то није десило а да се могла исфабриковати тако једна афера.

Извор: Објектив.рс