Вести

ВУЧЕВИЋ: Насилни протести били су испланирани

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић је говорећи о насилним протестима у Београду и Новом Саду, оценио да су они били испланирани и организовани и да је реч о милтантним политичким групама десних и левих фракција које су добро припремљене за такав потез.

- Неспорно је да је све то било испланирано и организоавано, говорим о прва два дана протетса. Јуче је било нешто мирније. Није било напада на институције и објекте, уништавања имовине. Био је један протест који је доста дуго трајао, кварио квалитет живота јер су често биле блокиране улице, у Новом Саду је био блокиран чак и мост, али добро, све је мања штета када немате физичке нападе, на друге људе, полицију, разбијање институција – рекао је Вучевић за Пинк.

Како је додао два дана ранијие је све деловало врло синхронизовано - истовремено је кренуо напад на Скупштину Србије и Градску кућу у Новом Саду. - Ради се о милтантним политичким групама десних и левих фракција које су добро припремљене. Носе физиолошке растворе за испирање очију од сузавца, већи број мајица да се пресвлаче због полиције, због препознавања, бакље, молотовљеве коктеле, каменице – навео је Вучевић. Како је додао прича о спонтаном окупљању је потпуно нереална.

- У политици ништа није спонтано. Сканадалозно је да уопште хоћете да разбијате Градску кућу. То је кућа свих Новосађана која постоји 126 година. Били су разни протести, али нико није хтео да спали Градску кућу. Срећа у несрећи је да су бакље пале на под, а не на сто да се запали папир или завеса, вероватно би био озбиљан изазов да се то сачува. Које је то мржња да хоћете да спалите Градску кућу, који је политички циљ? – навео је Вучевић.

Вучевић каже да не постоји никаква сличност између протеста 1996. и 2000. године са протестима који се дешавају ових дана, јер се тада бранио изборни резултат, а да данас они који нису хтели да изађу на изборе, са милитантном групом екстремиста, желе да дођу на власт.

- Смешно је поређење са демонстрацијама из 1996. године и 2000. године јер су тада људи излазили на улице и веровали да бране изборни резултат. Овде имате ситуацију да они који нису изашли на изборе хоће са групом екстремиста да дођу на власт - рекао је Вучевић.

Додаје да оно што се дешавало последњих дана у Београду и Новом Саду нема никакве везе са короном, да су они који су рушили политички мотивисани.

- Не кажем да део људи који је дошао на протесте није исфрустриран због свега што се дешава. То је део који није учествовао у немирима. Имате део популације која је незадовољна и то разумем - нагласио је он.

Како каже циљ тих група на протестима је био да се заузму институције и дође на власт.

- Нема ту ништа мистериозно, циљ је власт. Ови који иду около из Савеза за Србију, као што је (Драган) Дјилас, чекају да се све сруши, запали и да они дођу као спасиоци и кажу сада неко мора да води државу, а то смо ми - навео је Вучевић.

Наглашава да су протести епидемиолошки веома ризични и да ће се то видети тек за десетак дана.

Извор: пинк.рс