Вести

ВУЧЕВИЋ: НАРЕДНИ ДАНИ БИЋЕ ВЕОМА ИЗАЗОВНИ

И Град Нови Сад увео је данас нове мере за спречавање ширења корона вируса, а потпредседник Главног одбора СНС и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, каже да сматра да тај град још није на врхунцу епидемије и да ће се он десити у наредном периоду.

"Претпостављам да ће наредни дани бити веома изазовни за Нови Сад, мислим да сада нисмо у пику, да ће се он десити у наредном периоду", рекао је Вучевић.

Вучевић се оградио да је то његово мишљење, али да стручан одговор могу дати лекари и епидемиолози.

Вучевић је саопштио нове мере које је данас донео Кризни штаб за ванредне ситуације Града Новог Сада.

"Јуче је било 39 заражених, а укупно у Новом Саду има 301 заражених, активних", рекао је Вучевић.

Обавезне су маске и физичка дистанца у свим затвореним просторима, забрањено је окупљање више од пет особа у затвореном простору, ако није могуће обезбедити дистанцу, неке су од нових мера које је саопштио Вучевић.

Угоститељи морају да се преорјентишу на отворени простор уз мере заштите, а ЈКП Градско зеленило има обавезу да обезбеди поштовање мера на градској плажи Штранд и ограничен број посетилаца. То исто је у обавези да обезбеди и Спенс на отвореним базенима.

Нове мере се односе и на паркове и теретане на отвореном.

У парковима и у теретанама на отвореном је обавезна употреба маски, рекао је Вучевић.

ГСП Нови Сад не сме дозволити ниједном путнику да уђе у аутобус, ако нема маску.

Нисмо донели одлуку о одржавању ''EXIT-а''

Нисмо још донели одлуку о "EXIT-у" зато што има још месец и по дана до фестивала, што је довољно времена да размотримо шта ће бити са епидемиолошком ситуацијом, изјавио је Вучевић.

Вучевић је рекао да Град може помоћи логистички, али не и финансијски, евентуално обезбеђивање тестова на ’’COVID-19’’ за посетиоце "EXIT-а" које је организатор фестивала најавио. "Ако бисмо данас донели одлуку да забранимо "ЕXIT", а за две недеље, дај боже, да се поправи ситуација, треће недеље ће људи већ заборавити да је ситуација била изазовна у садашње време и рећи ће - ''што сте забранили "EXIT"?

"Ако бисмо сад рекли да ће сигурно бити одржан, било би неодговорно, јер не знамо шта ће се дешавати, то нико не зна", одговорио је Вучевић.

Подсетио је да су Кризни штаб и премијерка Србије, Ана Брнабић, раније имали договор да август у Србији буде "месец фестивала", почевши од Лав феста у Врњачкој бањи, потом Гуче, "EXIT-a" закључно са Бир фестом у Београду, али да је све сад под знаком питања због епидемиолошке ситуације.

Кад је реч о обезбеђивању тестова за све посетиоце и на чији терет, Вучевић је рекао да би на питање о томе да ли ће организатор успети да обезбеди ту количину тестова, требало да одговоре сами организатори "EXIT-a".

"Морате питати ''EXIT'' да ли ће и колико имати тестова. Претпостављам да имају процену о потенцијалном броју посетилаца. Град ће свакако логистички помоћи, али не и финансијски. Ми немамо обавезу куповине тестова.То причамо под претпоставком да ће се десити фестивал", рекао је Вучевић.

Извор: Танјуг