Вести

ВУЧЕВИЋ: МАЛИ БРОЈ ФУНКЦИОНЕРА СНС СЕ ПОЛИТИЧКИ ОКРЕНУО ПРОТИВ ВУЧИЋА

Предложио сам закључак Градског одбора Српске напредне странке у Новом Саду да се покрене поступак смене Небојше Стефановића са свих државних и страначких функција, изјавио је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да је расправа о Стефановићу показала објективан приступ тој теми, не само да ли има конкретних доказа ко је укључивао тастер за прислушкивање, ко је правио транскрипте и ко је издао налог за прислушкивање.

"Постоји негде и објективна, командна одговорност, да ако водите један ресор који је надлежан за безбедност свих грађана, а из њега се дешава напад на председника државе и његову породицу, постоји објективна одговорност у том ланцу командовања. На тај начин је избегнута свака инсинуација и могућа злоупотреба тога да ли има или нема доказа ко је вршио прислушкивање. Српска напредна странка ту не треба да замени полицијску истрагу, тужилаштво и суд. Ми имплицирамо политичку одговорност Стефановића", истакао је Вучевић.

Вучевић је додао да ту нема одбране, у смислу да Стефановић може да каже да не зна да се тако крупна ствар дешавала, како нико није приметио да се прислушкивач укључује на председников телефон, који је под посебним режимом заштите.

"Ја не знам да ли је и ко притискао тастер, осим информација из медија. Ради се појединим припадницима МУП-а, бивша државна секретарка Дијана Хркаловиће је саслушавана више пута, али је одбијала полиграф. Ја из тог следа информација закључујем да постоји и политичка одговорност. Закључак Градског одбора Нови Сад је искључиво питање политичке одговорности и странка је власна да је утврђује. Ја не могу да имплицирам или искључим кривично-правну одговорност", објаснио је Вучевић.

Вучевић је истакао да му је душа потпуно чиста, јер је о овоме причао 29. децембра 2019. године, на седници Председништва и Главног одбора Српске напредне странке, пред 500-600 чланова Главног одбора, и додао да је тада упозорио Александра Вучића "да му се прави то што му се прави".

"Вучић је тада био резервисан према мојим тврдњама, можда су оне биле пренаглашене за многе у том тренутку. Оно што се десило ишло је у правцу тога што сам ја наговестио и нисам срећан због тога. То је био мој политички став о постојању једног малог број функционера Српске напредне странке који се политички окренуо против Вучића. Председништво Српске напредне странке је тада чуло моје мишљење, што не значи да су прихватили то као тачно. То је било моје мишљење, мој став, који сам поделио тада јавно. Очигледно је да мој став у том тренутку није наишао на подршку. Ја не кажем да је мој став тада био усамљен, јер био је велики аплауз када сам то изнео. Чланству најчешће буде криво када види како се појединци било које странке понашају, а има таквих појединаца и у Српској напредној странци. Како долазимо до овог данас? Вероватно на основу овога што је после испливало након промена у МУП-у и што је било доступније кроз медије", рекао је Вучевић.

На питање шта се променило када се од описних квалификација проблема прешло на конкретна имена у Српској напредној странци, Вучевић је рекао да се није променило ништа , у смислу односа унутар странке, осим да су чињенице да су информације сада много јасније, а чињенице много видљивије, те да чланство и органи странке имају мање дилема или сумњи око тога шта се десило.

"Покренута је одлука да се омогући општинским и градским одборима да се изјасне о функционерима странке. Прави се привид да се изјашњавало само о Небојши Стефановићу. То је већински став, али је могло да се расправља о свим функционерима странке. Градски одбор Нови Сад је ставио продужетак у закључак да се расправља и о осталим функционерима Српске напредне странке, уколико су учествовали у свему томе", објаснио је Вучевић.

Говорећи о тајмингу отварања питања поверења Стефановићу и везе са афером Јовањица, Вучевић је рекао да је својевремено поднео кривичну пријаву против оних који су били навођени као организатори узгајања марихуане на Јовањици.

"После смо сазнали да су поједини полицајци вршили притисак на власника Јовањице да оптужи Андреја Вучића за то. Власник Јовањице је тада рекао да се никада није чуо са Андрејем, али да му је сугерисано да каже да јесте. Како долазимо до афере у Гакову? Да ли је неко други био у тим причама? То је фукара која и није оптуживала, али је била толико неморална да је ћутала, а знала је да то није истина. Фукара је и у редовима Српске напредне странке. Ја сам поносан на Српску напредну странку што сме овако тешка питања да отвори, за разлику од свих других странка, које ваљда представљају скупове безгрешних људи. Српска напредна странка сме да каже ко се огрешио. Српска напредна странка је најбоља странка и 99 одсто људи у њој су часни људи. Да ли има оних који се огреше? Па наравно да има оних који су процесуирани, има оних који су осуђени, оних који су политички смењени. Ја не могу да вам кажем да се нико никада неће огрешити и да се неће отуђити када седну у фотељу", истиче Вучевић.

На питање због чега се одбори Српске напредне странке дижу сада да се изјашњавају о Стефановићу, када је ствар о прислушкивању стигла пред правосудне органе, Вучевић је рекао је то за њега логично јер имају утемељење у ономе што је полицијска истрага утврдила.

"Странка реагује по политичкој линији. Било каква одлука органа Српске напредне странке, да ли ће бити смене или оставке, не искључују нити укључује кривичну или другу одговорност. Шта ви мислите, да ће бити ситуација да ако Стефановић поднесе оставку онда ће партијски телефон да зазвони? Могу само да маштају о томе. Па, ви знате колико је правосуђе независно. То је бели медвед у нашем друштву, не можете ништа да кажете, одмах различите организације и стране дипломате вас осуђују. Нема никакве паралеле са тиме шта сте направили", рекао је Вучевић.

На питање да ли је Стефановић окупио један број људи унутар Српске напредне странке и да ли је дошао до међународне подршке, која ће му помоћи да ову кризу лакше поднесе или чак и преброди, Вучевић је одговорио да ће време показати да ли је то тачно.

"Само Бога се бојим, а никада се не бих кладио на такву опцију, да постоји група људи која би изашла из Српске напредне странке са њим. Не знам да ли има страну подршку страних амбасада или обавештајних служби, али не могу то да искључим. И шта ће бити, као, нека амбасада ће окренути телефон Српске напредне странке и рећи немојте да дирате овог човека?", пита се Вучевић.
Извор: РТВ