Вести

Вучевић: Избегли најгори економски и здравствени сценарио

Избегли смо најгори економски и здравствени сценарио - није било масовнијег отпуштања током ванредног стања, а последњих 5 дана у граду имамо нула новооболелих, каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, али упозорава да није време за опуштање.

Гостујући у емисији "Град и ми" РТВ –а, он је изјавио да је, према подацима Националне службе за запошњавање, до краја априла у Новом Саду регистровано 14.555 незапослених. Током ванредног стања евидентирано је нових 650, али у укупном збиру до краја априла у Новом Саду има 226 мање незапослених у односу на исти период прошле године, објашњава градоначелник.

Упитан да ли се плаши да ће тај број бити повећан с обзиром на то да тржни центар "Променада" још није отворен, он одговара:

"Сећате се да сам годину дана био изложен критици зашто "Променада" ради без употребне дозволе, иако је само примењиван закон до кад они могу да раде са привременим дозволама, и сада када су ти рокови истекли, само се показало оно о чему се све време залажем, а то је да нико није јачи од закона. Мислим да им још мрвица фали да добију све услове за употребну дозволи, и имам уверавања да им за то треба пар дана. Ове нове околности, затворене границе јер менаџмент који је у Румунији требаја физички да дође да потпишу и преузму неке папире, цео процес отежавају. Али нама је у интерсу да они раде, да са сваким инвеститором гајимо партнерске односе, али инсистирамо на томе да се све ради по закону", каже Вучевић.

Захвалност Новосађанима за плаћање пореза

Градоначелник захваљује Новосађанима на добром одзиву за наплату пореза на имовину, и позива све грађане да тај посао обаве електронским путем наглашавајући да је систем потпуно безбедан.

"На сајту Градске пореске управе јасно се показује колико смо уштедели на плаћању папира, поштарине и то све аутоматски иде у зелени динар на озелењавање Новог Сада", напомиње Вучевић.

Лекари одлучују о одржавању Exita

Да ли има шансе да Exit овог лета прослави 20 година на Петроварадинској тврђави?

"Биће онако како буду рекли рекли лекари, у зависности од процене епидеиолошке ситуације и организационих капацитета и способности фестивала. Још није донета одлука. Мој став је да ако буде могао да се одложи фестивал, онда можемо да говоримо о августу месецу. Та одлука ће свакако бити донета на државном нивоу. Неће ту бити једностране процене, ја први нећу дозволити да се неко игра са здрављем Новосађана", рекао је Вучевић.

На захтев за помоћ од стране закупаца локала у "Променади" која још није отворена а од њих се тражи да плаћају пун износ закупнине за време док нису радили, градоначелник поручује.

"Град стоји иза њихових захтева иако не можемо да утичемо на то да ли ће им власници тржног центра изаћи у сусрет. Ја сам менаџменту у Букурешту послао предлог да ураде исто то што раде град, држава и други тржни центри, и имам неформално обећање да ће нам до уторка дати одговор. Мислим да морају да имају разумевања за закупце. Ја бих имао, да сам на њиховом месту", наглашава Вучевић и додаје да верује да ће до краја месеца бити испуњени сви услови да "Променада" добије употребну дозволу, и да ће почети да ради.

На питање да ли је епидемија корона вируса утицала на то да "пресече" и коначно се донесе одлука продаји изгореле зграде Радничког универзитета, градоначелник Вучевћ каже да ништа није рађено преко ноћи.

"Прошло је 20 година, у међувремену су се разне ствари дешавале, Нови Сад је и изгубио власништво над зградом, па смо је последњих година вратили, имали бројне разговоре са представницима Владе Србије, расписивали необавезујући јавни позив за јавно – приватно партнерство и класичну купопродају. Наша је процена да је сигурније за град да иде на класичну продају, и то је оглашено. Инвеститор може да га реконструише или сагради нови, али никако неће бити могуће да на тој локацији буде стамбена зграда. Почетну цену је одредила пореска управа, и са земљиштем износи око 3, 8 милиона евра", каже Вучевић.

Од понедељка око 2.000 малишана у вртићима

"Око 1500 деце било је прве недеље у објектима "Радосног детињства", све је прошло у најбољем реду, а имали смо стални надзор просветне и санитарне инспекције. За следећу недељу је пријављено 500 малишана више. Од понедељка ће "Радосно детињство" обавити нову анкету са родитељима, да провере каква је заинтересованост. Нећемо никога да испитујемо да ли су пријављени или нису, а до сада никога нисмо вратили",напомиње је Вучевић.

Градоначелник Ново тог Сада најављује да ће до краја месеца бити настављена подела пакета помоћи. Како каже, од 33.000 пакета пензонерима са најнижим примањима, остало је 1700 неподељени, и те пакете ће добити корисници социјалне помоћи: 353 породице са троје или више деце, 534 самохраних родитеља, сви са евиденције Центра за социјлани рад. Такође, пакети ће бити подељени особама које су евидентиране да су остале без посла у току ванредног стања, а њих је 650. Пакете ће и даље делити волонтери, а крајем маја креће нова акција помоћи за све пензионере са мањим месечним примањима и социјално угрожене категорије становништва, најављује Вучевић.

Извор: РТВ