Вести

Вучевић: Хулигански напади су политички мотивисани

Три дана након покушаја паљења и демолирања Градске куће у Новом Саду, приликом чега је причињена материјална штета од 4 милиона динара, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, за емисију „Град и ми“, тврди да нема дилему ко су инспиратори вандала, и из којих странака је командовано демолирање Градске куће, РТВ –а и просторија СНС – а.

- У питању су хулигански политички напади. Нема ту никаквих незадовољних студената и борбе за демократију или мирну револуцију. То су екстремне десничарске и левичарске организације које се стално сударају, али су итекако присутни лидери Савеза за Србију. Један од вођа је председик омладине Народне странке, један од главних организатора је потпредседник њиховог Градског одбора, доста њих и не живи у Новом Саду али су дошли да га руше. Марника Тепић је директно међу њима и даје налоге „из офа“. Зато немојте да се правимо луди и да причамо о неким финим младим људима. То су хулигани политички инструисани, а када би успели да спроведу ту своју насилну политику, онда би дошли да воде власт који из сенке командују насилне протесте, а њихове тајкунске шифроване телевизије све то директно преносе, каже Вучевић за РТВ.

Последњих дана је, како сам каже, видео много очаја и беса Новосађана који не могу да се помире са чињеницом да је неко покушао да запали њихову Градску кућу. Каже да нема информације у вези са тим колико је особа процесуирано због вандалносг понашања и као и докле је стигао тај поступак, али сматра да би добро било да начињену штету од 4 милиона динара плате ти „дивни момци и њихове породице“.

На питање да ли можемо бити сигурно да се такве сцене у Новом Саду неће поновити, Вучевић одговара:

- Можемо бити сигури да ће их држава победити, да ће институције савладати сваки тај терористички акт. То није спорно! Али не могу да искључим да ће вандали покушати поново.

Градоначелник каже да је изутетно забринут због епидемиолошке ситуације, а окупљање на протестима без поштовања мера заштите тек треба да дође „на наплату“, односно, то ће се на епидемиолошкој слици показати тек за неколико дана. Иначе, у последњих недељу дана у Новом Саду је дуплиран број заражених, и закључно са петком има 556 активних случајева.

Забрињава и то што расте број особа са тежим обликом инфекције, као и чињеница да вирус захтева дуже болничко лечење.

- Зато тренутно нема потребе за капацитетима за лакше оболеле, али ако то буду проценили епидемиолози, можемо са војском за 24 часа да оспособимо сајамске хале, објашњава градоначелник, и додаје:

- Највећи број грађана се дисциплиновао и повећао се број оних који носе маске, али ми смо усвојили нови пакет мера. То значи да ћемо строго контролисати места која су најопаснија за ширење епидемије: затворене просторе, прославе, ноћне клубове. Угоститељски објекти у затвореном простору моћи ће да раде до 21 час, а они који имају баште до 23 часа. Сви ће морати јасно да истакну колики број гостију могу да приме, и то у односу на препоруке о дозвољеном присуству једне особе на 4 квадратна метра. Уз поштовање свих мера личне заштите, биће дозвољена организована окупљања до 10 људи. Маркети, супер маркети, минимаркети и тржни центри моћи ће да раде до 21 час. За апотеке, бензинске пумпе и шалтере који имају спољну продају то не важи. Штранд и базени ће радити у новом режиму, али их за сада нећемо затварати. Покушавамо да не угасимо град, да сачувамо здравље и спасимо економију, и зато молим Новосађане да нам у томе помогну тако што ће се одговорно понашати, поручује градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Извор: alo.rs