Вести

ВУЧЕВИЋ: Хрватска напада Србију да се не би бавили економском кризом

На хрватској националној телевизији ХРТ у синоћној емисији новинар Тихомир Дујмовић изјавио је да ће Србија остати недемократска земља наредних 50 до 100 година, називајући председника Србије Александра Вучића "ноторним неофашистом" који је добио два милиона гласова, а члан Председништва СНС Милош Вучевић те коментаре види као скретање са главне теме коју Хрватска има, а то је економска криза.

Вучевић је навео да разговоре о економској кризи која је изазвана пандемијом вируса корона Хрватска тражи у другим темама, како се не би размишљало о економским проблемима.

- Надао сам се да ће после избора у Хрватској мало пасти та пажња према Србији. Главна тема је, наравно, и даље Србија, Вучић... Заиста је мучно слушати да Србију, која је платила огроман данак у крви нанетих од стране фашиста и нациста, називају профашистичком или четничком земљом зато што је Вучић освојио два милиона гласова, рекао је Вучевић.

У истој емисији на ХРТ-у политиколог Александар Мусић изјавио је да су сви опозициони лидери у Србији, попут Драгана Ђиласа и Вука Јеремића "истрошени" и да једини политичар који је у протеклом периоду показао "енергију и таленат" Бошко Обрадовић.

- Шта је порука из Загреба, ако ви за неког, који за себе отворено каже да је прољотићевски оријентисан и ко је у својој методологији политичког деловања и рада показао да је спреман да показује и насиље и говор мржње, кажете да је то у реду, упитао је Вучевић.

Мишљења је да Хрватску "суштински боли" то што је Србија имала по Евростату раст БДП-а у првом кварталу пет одсто, а они 0,3 одсто и да тек улазе у тежак период због лоше туристичке сезоне, имајући у виду да њима туризам чини 20 одсто БДП-а.

- Тек ће осетити тај проблем, а они тај проблем покушавају да сакрију нападањем на Србију, подвукао је Вучевић.

Поручио је да Србија жели да има добре односе са Хрватском, и економске и политичке, као и да жели добро са њима да сарађује због нашег народа који у Хрватској живи, али и због грађана који су припадници хрватске националне мањине.

СНС ће сутра од Вучића тражити мандат за владу

Члан Председништва СНС Милош Вучевић изјавио је да ће сутра на консултације о формирању нове владе са председником Србије Александром Вучићем ићи представници СНС и да ће тражити мандат за састав владе.

- Легално и легитимно је да мандат за састав владе буде поверен СНС, онда ћемо још видети да разговарамо са потенцијалним коалиционим партнерима око формирања владе, верујем да ће за месец до месец и по дана влада бити формирана, рекао је Вучевић.

Истиче да иако нова влада није формирана, тренутна влада не стоји, већ добро ради свој посао, нарочито у борби против вируса корона.

- Свакако ће влада бити формирана у уставном и законским роковима, нигде не каснимо, битно је да формирамо владу која ће имати капацитет, енергију и политичку снагу да заједно са председником Србије у наредне четири године ради на економском јачању Србије и да наставимо борбу против короне, навео је Вучевић.

На питање да ли су истините спекулације да је он један од главних кандидата за будућег премијера, Вучевић је одговорио:

- Нека то остане на нивоу спекулација. Додао је да ће свакако бити великих промена у влади, парламенту, али и на нивоу председника општина и градоначелника.

Извор: Курир/Тањуг