Вести

ВУЧЕВИЋ: Биће за нас, да не кажем најтежи, али веома тешки избори

Не одлазиш из тима ако те тренер замени!

"Мислим да већина људи који су до сада били на листама, а сада неће бити, разуме политику и схвата да ће за њих бити нека друга места. Неко ће да оде у политичку пензију, неко ће да добије неки други задатак", најавио је потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, у интервју за недељник Експрес.

- То је природно. Не може стално да игра истих 11 на терену. Не можете да напустите клуб зато што вас тренер промени - прецизира Вучевић.

Иако не спори да ће бити и оних који то не разумеју, сматра да је реч о мањини:

- Таквих је мало, већина остаје у клубу. Ваљда је част бити у првих 16, бити у првом тиму, ићи на припреме са клубом... А сада, ако ће неко да се наљути, па нек се наљути, шта да му радим. Нека се кандидује својим именом и презименом, ето прилике. То је најбољи начин да провери како гласају за њега.

Одговарајући на питање да ли има незадовољства у странци због ангажовања нестраначких личности, Вучевић то негира.

- Странка је велика, има скоро 700.000 чланова, природно је да људи имају различите амбиције, да имају различите погледе, да постоји конкуренција идеја. Све је то нормално, али суштински ту нема никаквог незадовољства.... Са Конгресом странке на Видовдан ћемо и завршити тај унутрашњи процес и поново изабрати нове страначке органе. Мислим да ћемо ту потпуно заокружити причу у погледу нових лица унутар саме странке. Вероватно ћемо бити и ближи избору владе, много ће све бити јасније шта ће се дешавати. Свакако нас чека избор новог страначког руководства у једном мањем делу....... То је револуција у политичком смислу. Замислите да нека странка толики број нових људи избаци. Замислите да нека странка која је побеђивала убедљиво на изборима успе да занови тако свој кадровски потенцијал. Значи, ми не идемо као неки губитници, па да морамо да се одрекнемо неког. Ми идемо као победничка странка из претходних избора, али опет имамо снаге да се мењамо, да уведемо принцип промењивости као један од услова опстанка једне политичке странке, активне и приступачне грађанима, да убацујемо младе људе, да дајемо шансу новима. То је изузетно добра ствар, рекао бих не само за СНС, него и за целу Србију.

Он сматра да ће критика бити са обе стране, и леве и десне.

- За једне смо издајници, за друге смо националисти. За једне смо криви што се не даје више пара, за друге смо криви што уопште дајемо паре. За једне зато што смо високи, за друге зато што смо ниски. Ове друге листе које ће учествовати на изборима уопште неће имати такве нападе, ко ће њих да напада? А биће озбиљна конкуренција. И сви ће давати лаконска решења. Једино ће Вучићу рећи "па не може то тек тако да се реши, морамо да се озбиљно и одговорно приступи томе, што је непопуларно, јер то Срби не воле да чују. Неко мора да каже истину, неко мора да спроведе све те мере, да донесе резултате. Зато ће бити ужасно тешки избори. Ако буду у могућности да се сви други споје, спојиће се против нас. Сви желе да склоне политички доминантну странку. Лакше им је да владају много њих малих, него да имају једног великог.

Што се тиче ванстраначких личности, Вучевић сматра да би у овом моменту било "неозбиљно и неодговорно" спекулисати да ли ће се и ко наћи на листама.

- Али, треба очекивати да ће људи, као и на претходним изборима, који нису чланови странке, а подржавају Александра Вучића и подржавају њјегову политику, бити на листи.

Иако их често критикују да, упркос најавама, не мењају кадрове тако често, Вучевић истиче да је промена било на сваком страначком Конгресу.

- Мењали смо добар део Главног одбора. Имамо 50 одсто нових чланова Председнишва, након последњег Конгреса странке. Има тренутно бар 20 нових људи у Председништву у односу на 2016. - прецизирао он.

То што све анкете показују доминацију СНС, према мишљењу Вучевића, лоше је, јер ће многе навести да се прерано опусте.

- То је најгоре, јер тако се представља да је СНС већ победио, а није победио, избори још нису ни расписани.... Плашим се да многи наши чланови мисле да је то већ готово. А није готово. Они мисле - имамо Вучића и то је то, јер народ воли Вучића, а ми ћемо негде да се подвучемо под њега. Али, мораће много да раде. Биће за нас, да не кажем најтежи, али веома, веома тешки избори.

Извор: kurir