Вести

У Нови Сад стиже јапански Нидек, производња од краја 2022.

Новосадска скупштина би, на седници заказаној за понедељак, требало да гласа о продаји око 21,2 хектара градског земљишта у радној зони „Север 4” компанији „ЦТП Инвест” из Београда, која ће ту потом изградити погон за потребе јапанског „Нидека”.

Вредност земљишта процењена је на 993,7 милиона динара, односно око 8,5 милиона евра, а у писму о намерама, које су 15. марта Нидек и ЦТП послали градским властима, планирана је, у првој фази, фабрика за потребе аутомобилске индустрије на 26.000 квадратних метара и са 300 запослених, а која би требало да проради до краја 2022. године.

Преговори с „Нидеком”, које су више од две године водиле власти на свим нивоима, изгледа да су окончани успешно, а за свега двадесетак дана од писма о намерама ЦТП је на корак од куповине земљишта у радној зони Север 4.

Из поменутог писма о намерама, може се видети да „Нидек” планира да у Новом Саду за почетак производи „електромоторе намењене унапређењу удобности и управљања аутомобилима”. Између осталог, намера ЦТП-а је да до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције „Нидека”.

Делегација јапанске компаније „Нидек” посетила је крајем фебруара Нови Сад, где јој је градоначелник Милош Вучевић представио неколико локација за будућу фабрику.

Нова фабрика би требало да буде опремљена „најсавременијим технологијама и машинама”, док је опрема за производњу и монтажу готово потпуно аутоматизована. Даље се каже да се у производњи не користе шкодљиви материјали, а да сама производња захтева висок проценат образованог особља.

Годишња зарада 14 милијарди долара

За „Нидек корпорацију”, у писму о намерама, каже се да је на тржишту скоро 50 година и да је светски лидер на тржишту једносмерних електормотора без четкица. Компанија из Кјота прави моторе, електронику и оптичке компоненте у више од 200 погона у 30 држава. Са скоро 120.000 запослених, Нидек је прошле године зарадио више од 14 милијарди долара, док му је тржишна капитализација 71,9 милијарди долара.

Преговори с „Нидеком” које су више од две године водиле власти на свим нивоима, изгледа да су окончани успешно, а за свега двадесетак дана од писма о намерама, ЦТП је на корак од куповине земљишта у радној зони Север 4, где је већ изградио погон у којем се налази БМТС, а постоји могућност и да од Новог Сада откупе халу у којој је тренутно закупац амерички „Лир”. Поред ових фабрика, налазиће се и будући погони „Нидек корпорације”.

Постоји могућност и да јапанска компанија од Новог Сада откупи халу у којој је тренутно закупац амерички „Лир”.

Рекосмо да је двадесетак дана било довољно да Нови Сад, након писма о намерама, измени програм који уређује и продају градског земљишта, да 25 марта Влада Србије изда закључак да је инвестиција ЦТП-а и Нидека од значаја за Србију, да би 29. марта, на основу тога, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић покренуо поступак продаје земљишта непосредном погодбом, што је и обављено сутрадан пред надлежном комисијом. Остало је још и да Скупштина Новог Сада потврди овај докуменат, и да у наредних дана новосадски градоначелник потпише уговор о продаји са ЦТП-ом. Вредност земљишта од 4.679,46 динара по квадрату одредила је Пореска управа на основу тржишне вредности.

Делегација јапанске комапније „Нидек” посетила је крајем фебруара Нови Сад, где им је градоначелник Милош Вучевић представио неколико локација за будућу фабрику, објавио је сам Вучевић на свом Инстаграм налогу. Овим је најверовтније и стављена тачка на питање да ли јапанска компанија долази у Нови Сад. Предвиђена је инвестиција од скоро две милијарде долара. У међувремену „Нидек” је крајем јануара отворио две ћерке фирме у Србији, а највиши менаџмент све чешће је гост републичких, покрајинских и градских власти.

- Данас сам имао велику привилегију да у нашем граду угостим господина Кинтеру Изумида другог човека моћног јапанског „Нидека”, компаније која је један од глобалних лидера у производњи електромотора за возила нове генерације и да му покажем неколико пословних локација које би им могле одговарати - „поставио” је Вучевић јуче на свој Инстаграм налог.

Он је тада најавио да ће ова инвестиција бити „тешка” скоро две милијарде долара, да је у плану куповина земљишта у индустријској зони „Север 4” и да ће се у новој фабрици производити до 300.000 јединица до 2023. године. - Овим наш град постаје регионални индустријски центар првог реда, проблем запошљавања ће готово нестати, а посебно ми је драго што ће висококвалификовани дипломци са наших техничких факултета добити још једно место за рад са изузетним могућностима за пословни напредак - истакао је Милош Вучевић.

У првој фази планирана је фабрика за потребе аутомобилске индустрије на 26.000 квадратних метара и са 300 запослених.

У својој објави на друштвеној мрежи, новосадски градоначелник је најавио ону реалност, како је рекао, какву је наш Нови Сад увек заслуживао, односно да буде моћан и прогресивни град 21. века, који је на раскршћу путева, из кога ретко ко одлази, већ му многи долазе, јер знају да ће им тај град пружити све оно чему теже.

- То је тај Нови Сад енергије, идеја, рада и младости, задовољних људи и породица који у свом граду остварују каријеру, радећи у престижним светским компанијама које траже врхунско образовање, али и нуде изградњу сета вештина које се ретко где другде могу стећи. То је Нови Сад кога више нико неће моћи да заустави, град који ће ускоро превазићи чак и оно што су донедавно били само снови - закључио је Милош Вучевић.

Извор: Дневник