Вести

Одлука о мандатару наредних дана на Председништву СНС

Вучевић: Већа функција је далеко већи пакет одговорности. Ко буде премијер мораће да подели мало седих власи са председником, чека га мука, мораће да се прекрсти и добро засуче рукаве!

Потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обелоданио је да седница Председништва СНС, упркос најавама, данас неће бити одржана, али да ће бити одржана наредних дана и да ће ту осим о мандатару, бити речи и о будућој коалицији. Гостујући у јутрањем програм у на ТВ Прва, Вучевић је истакао да ће на Председништву бити речи о свим актуелним темама.

- Пре свега треба да у оквиру СНС као странка која је добила највеће поверење предложимо будућег председника владе и да одлучимо са киме ћемо формирати владу. Влада ће бити мањински инклузивна, СНС ће инсистирати да мањинске странке партиципирају у извршној власти, јер је Србија отворена држава за све њене грађане. Такође, треба да видимо са ли ћемо наставити борбу у за Србију са СПС, као и до сада. Важније од питања ко ће бити мандатар јесте какву ће политику да спроводи влада и шта ће радити у наредном периоду који неће бити лак и једноставан у погледу Косова, енергетског снабдевања, БиХ, али и српско-хрватских односа.

Увек сам се плашио политичара који могу да буде све – и министар здравља, и одбране.

На питање да ли је спреман за премијерску функцију, он одговара да каква год буде одлука СНС, он истиче да нема н икакве изборне капање унутра СНС, те да је са Аном Брнабић и пријатељ и сарадник.

- Већина људи мисле да ми то кажем реда ради, да нам је то Вучић наметнуо, али то је заиста тако. Каква год да буде одлука ми ћемо радити заједно. Имам потребу да кажем да је она јако добро радила свој посао, а то није било лако јер је наследила Александра Вучића. Она није дошла из света политике, али се веома добро снашла, а показали смо да у Србији жена итекако може да буде председница владе. Ако она добије мандат, спреман сам да са њом радим у најбољем интересу државе и грађана Србије. Ако одлука буде да то будем ја, разговараћу са свима отворено и радићемо заједно. Моја политике ја политика за Србију, Србија изнад свега. Ако можемо да направимо тим који може са Скупштином и председником да ради на корист државе то је онда у реду. Увек сам се плашио политичара који могу да буде све – и министар здравља, и одбране и локалне самоуправе и енергетике. Не могу да похватам такав ниво знања у једној особи. Не алудирам ни на кога, али познајем људе који не бирају ресоре само им је важно да париципирају у власти. Ја увек имам страх и бојазан да ли сам спреман и способан да пружим максимум и то носи само главобољу. Већа функција је далеко већи пакет одговорности. Ко буде премијер мораће да подели мало седих власи са председником, чека га мука, мораће да се прекрсти и добро засуче рукаве.

Нећу бити индиспониран ако останем градоначелник.

Он је подсетио да је најдуже у историји града на позицији градоначелника Новог Сада и поносан је на резултате.

- Има много ствари које и замерам себи. Нешто је могло брже и ефикасније, али ипак дела показују. Када погледате Нови Сада ада и пре десет година то је евидентно. Да ли је то довољно за неки нови посао, ја то не знам. Али сам задовољан што сам 10 година радио овај посао и нисам се осетио мање вредним што нисам ишао на неки виши ниво власти. Ја сам своје снове испунио, јер је то град у коме сам рођен. Да ли је време да неку нови страницу, видећемо. Ако останем градоначелник, стварно нећу бити индиспониран. Како год да буде.

Шест Куртијевих тачака нас удаљава од било каквог договора.

Коментаришући састанак у Бриселу и 6 трачака које је Аљбин Курти ставио на сто, он је навео да се тамо ништа добро није дешавало, нити је икакав напредак остварен.

- Не само да не знамо шта ће бити после 1. септембра, процес је враћен уназад, него је приштинска страна дошла са новим захтевима и додатно закомпликовала ситуацију. Тих 6 тачака је као оно дугме које све поништава он што је написано на екрану. Прва тачка је успостављање билатералних односа, а то је међусобно признање. Србија неће, надам се, никад признати Косово и они никада неће имати легалитет и легитимитет. Друга така је да се реши проблем несталих, силованих, уништавање својине, онда убацују да Србија врати артефакте и уметничка дела које испада са смо украли сами од себе, оно што је део одвајкада наше културне баштине. Сада још предвиђају да Србија плаћа ратну одштету Косову. Тачка 4 предвиђа да исти статус имају Срби на КиМ као и Албанци у Бујановцу и Прешеву, сада преливају проблем и на тај део Србије. Пета тачка је катастрофална – да се са албанске стране иницира разматрање свих до сада постигнутих споразума – и бриселски и ЗСО, ничег нема више. У шестој тачки нам Курти намеће датуме који морају бити признати од Србије. Све нас то удаљава од било каквог договора. Ми морамо да будемо стрпљиви и рационални, да одмеримо сваки свој корак. Ми показујемо вољу за компромисом, али је немогуће да га направимо тако што ће Србија да буде понижена, а да албанска стана све добије.

Председник је рекао да никада нећемо видети ничију сузу у оку када причамо о српским жртвама и ту је био у праву

Запављива реторка из Хрватске и попут недавне изјаве Горана Јандроковића да ће блокирати ЕУ пут Србије, увек када имају неки проблем они се сете да на истоку постоји Србија и неки Вучић и онда пошаљу све медијске стрелице овамо.

- Они већ три пута одбијају председника друге државе да дође на највеће стратиште његовог народа у вашој држави. Не дате да се положи цвет и запали свећа, а причате нам о европским вредностима! Пече их савест, не спавају мирно. Плаши их питање Јасеновца, јер знају да мора истина да дође на видело, да барем кажу колико је тада људи убијено. Хоћемо да се поклонимо сенима, и то није враћање у прошлост. Природно је да оплачемо своје жртве. Председник је рекао да никада нећемо видети ничију сузу у оку када причамо о српским жртвама и ту је био у праву. Ми разумемо свачију бол - и Хрвата и Бошњака. Али, када говоримо о својим жртвама етикетирају нас да смо ратни хушкачи. Чекајте, јел ако кажемо да је постојао Јасеновац, ми се свађамо са неким? Јел ми не смемо да кажемо да су Срби били спаљени у Глинској цркви? Када кажете да волите Србију, то изгледа априори значи да некога не волите или понижавате. Важно је да будућа влада спроведе овај пакет економских мера – да повећа пензије за готово за 20 одсто, чиме ће пензије ићи на 310 евра, а данас је 265, да минимална зарада де са 35.000 на 40.000, а 2011. је била испод 16.000 и да јавни сектор добије повећање између 12 и 14 одсто. То нам показује да је Србије довољно економски ојачала.

Изор: ТВ Прва