Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Вучић се и даље бори да врати пропуштене шансе

То што председник инсистира на дијалогу показује његову снагу, али у једном је недвосмислено јасан: језик аргумената ће увек саслушати, али неће прихватити уцене, поручио је потпредседник СНС.

Србију чекају тешки разговори, и то председник Александар Вучић никада није крио. Од 2012. године је много пута показао да има политичке храбрости да не прихвати наметање независности Косова и Метохије. И зато није случајно што се пред састанак у Вашингтону у делу домаће јавности прави оваква атмосфера и регрутују се сви они који навијају да Србија опет буде бачена на колена, па углас вичу како се не сме одбити сусрет с председником САД Доналдом Трампом.Србија са америчком администрацијом гради квалитетне односе, али првенствено брани своје националне интересе. И председник Вучић је изричито јасан - неће прихватити никакво изненађење ако је оно против наших националних интереса.

Ово у интервјуу за Курир поручује Милош Вучевић, потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада, одговарајући на питање у вези с најавом председника Вучића да би, уколико 4. септембра на састанку у Белој кући САД буду тражиле да призна Косово, он чак одбио састанак с Трампом.

Оштро сте одговорили Борису Тадићу, који је на ТВ дуел позвао председника Вучића. Тврдите да је Тадић већ показао шта зна и да телевизију доживљава „као сликање“, а доводите у питање и то да ли „има шта паметно да каже“. Због чега сте тако оштри?

- Само сам реалан. И много људи мисли исто као и ја. Тадић је у народу остао упамћен као председник који се само извињавао разним странцима, молио их и сликао се. Ваљда му сад то треће највише недостаје, па би да прави неки политички ТВ ријалити. А то колико нема ни образа, ни стида, ни срама, показује његов позив да се расправља о најтежој теми у српској политици, о КиМ. То тражи онај исти Борис Тадић који је својом срамном политиком толико штете нанео Србији и предао КиМ у руке онима који желе његову независност! И шта би после свега могао паметно да нам каже?! Да објасни како је „паметно“ водио земљу док су јој се дешавале националне трагедије: погром Срба 2004. године, проглашење такозване независности Косова 2008. године, пресуда Међународног суда правде 2010. године, граница на Јарињу и Брњаку 2011. године? Срећа па је тај низ катастрофа које су правили Тадић и његова промашена политика прекинути када је СНС дошао на власт. Председник Александар Вучић и даље се бори да врати пропуштене шансе.

Вучић је 4. септембра у Белој кући у Вашингтону. Шта може да се очекује после тог састанка?

- После Вашингтона је Брисел и наставак разговора о питањима која су значајна за Београд и Приштину. Циљ Србије је пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно коначно формирање Заједнице српских општина. То што председник Вучић инсистира на дијалогу само показује његову снагу, али у једном је недвосмислено јасан: језик аргумената ће увек саслушати, али неће прихватити уцене!

Како видите то што га неки оптужују да одлази у САД да „изда Косово“?

- Оптужују Вук Јеремић, Борис Тадић и екипа која је својим глупим потезима више урадила за независност Косова од албанских лобиста, ОВК, модерних шиптарских лидера. Разне пропале политичаре попут Јеремића, који је ведета погубне спољне политике и директно одговоран за то што је пресудом Међународног суда правде Косово готово отето Србији, што нам је избијен адут из руку. Ко још може да верује Вуку Јеремићу, који је водио спољну политику тако што је на луксузна путовања потрошио 3,6 милиона евра, 200.000 евра на најскупљи шампањац и читава богатства на резиденцијалне станове? Док је черупао буџет Србије, шиптарски сепаратисти су му аплаудирали за све што је учинио за остварење њиховог сна о косовској независности.

Очекује се формирање владе, лидер СНС је поручио да саставом многи неће бити задовољни. Због чега би се родило то незадовољство?

- Формирање владе није ни лак ни једноставан политички процес, посебно не за нас који желимо да апсолутно најбоље понудимо грађанима Србије од којих смо добили историјско поверење. Вероватно неће бити задовољни они који се баве калкулацијама и математиком и којима је само стало до функција и фотеља.

Мило Ђукановић оптужио је Вучића за, како је рекао, јаку медијску политичку агресију Београда и мешање у унутрашње ствари ЦГ. Како коментаришете његове тврдње?

- Потпуно бесмислене оптужбе и јефтин покушај пребацивања кривице за сопствени неуспех и изборни пораз. Криви су му председник Вучић и Србија за то што су га грађани ЦГ послали у опозицију. Мислим да више никога не занимају Милове фантазмагорије, а ти његови упорни покушаји да фабрикује нове сукобе проћи ће као што је он прошао на изборима - доживеће фијаско!

Како бисте одговорили на изјаву Вука Драшковића „да је ризично и неутемељено рећи да је Србија демократска земља све док је у оквирима нерасформираних служби безбедности“? Откуд овакве тврдње од неког ко је коалициони партнер?

- Питајте њега шта онда ради у владајућој коалицији са Српском напредном странком. Питајте да ли је СПО самостално излазио на изборе или је мандате добио на листи „Александар Вучић - за нашу децу“? Чуо сам и да се не слаже с нашом политиком према Русији. Али нисам чуо да је било опирања да Даница Драшковић од тих истих Руса месечно прима 8.000 евра. Суштина је да су све ово подмукли напади на политику Српске напредне странке у овом јако тешком и осетљивом тренутку за наш народ и за нашу државу. И то је њихова срамота.

Извор: Курир