Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Срби воле да знају ко је газда

Немогуће је да имате 11 истих играча у тиму. Увек имате капитена, оног ко покреће. Друго, Срби воле лидере, немој да се лажемо. Имали смо краља Александра Карађорђевића, Тита, волели га или не, па имате Вучића. Кад год је нешто гадно, не видим партнере, ретко ко сме да да неку изјаву о тешким питањима. Увек слово падне на Вучића и СНС. Некад имам утисак да ни СНС не скаче да га брани.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС, у интервјуу за Курир говори о предстојећим изборима, односима, али и променама у највећој странци, сарадњи са садашњим и будућим коалиционим партнерима, али и о политичкој кладаоници, где се добро котира.

Истиче да је своје кључне амбиције испунио и да ће, без обзира на то шта буде радио у будућности, увек бити пријатељ Александра Вучића и члан СНС. Каже да разуме то што Вучић хоће да се повуче са чела странке, али да то не би било добро ни за Србију ни за напредњаке.

Упитан какве изборне резултате очекује, Вучевић наводи да верује да ће избори протећи у фер и демократској атмосфери и да ће одзив бирача бити добар.

- Ова кампања је специфична - кренули смо, предали листе, а онда је уследила борба против ковида 19. Сада смо се вратили кампањи, али је рад на терену другачији. Немамо скупове, кампању од врата до врата, јер се водимо интересима очувања здравља грађана. Сада су то више телефонски контакти, путем друштвених мрежа и лични контакти.

Кладионице вам дају велике шансе да постанете наредни премијер. Ако вам странка понуди, да ли бисте се прихватили те позиције?

- Играм некад кладионицу, али за фудбал. И прошли пут сам био на неким кладионицама и не бих никоме саветовао да олако уплаћује тикете.

Поручујете људима да се не кладе на вас?

- Не, нисам то рекао. Не могу никога да саветујем да учествују у тим играма. Што се тиче конкретног питања, ни са ким нисам причао и било би неозбиљно да кажем да ли бих то прихватио или не. Радим посао за који сам изабран и смета ми све то што се пише, јер ставља фокус на нешто што ја нисам радио и измешта са оног што јесам.

А какве су ваше личне амбиције? Завршавате други мандат на челу Новог Сада...

- Моје амбиције не би биле понижене или мање ако бих остао на овом месту. Први сам на листи за Нови Сад и не бих доживео да сам мање успешан ако бих и трећи мандат радио овај посао. Не бих осећао да ми је то казна. Врло конкретно, ни са ким нисам разговарао, не плашим се ни нових изазова, али и не срљам нигде. Ако председник и странка буду сматрали да ја могу нешто друго да радим или да ништа не радим, немам никакав проблем. И да се вратим у адвокатуру, бићу члан СНС и пријатељ Александра Вучића. Нећу се осетити мање вредним. Себе доживљавам као тимског играча. Поносан сам што сам осам година имао прилику да водим град у ком сам рођен и што сам потпредседник СНС. Само сам могао да маштам да ћу то бити. Суштински, ја сам испунио све своје кључне амбиције.

Кажете да сте тимски играч. Да ли у вашој странци има оних који то нису, који више брину о својим амбицијама?

- Сигурно да има, и то оних у врху странке или који су боље позиционирани. Није на мени да кажем ко су ти људи, то треба да учини председник. На једној седници сам рекао шта сам имао да кажем о томе.

Најављивано је из врха СНС да ћете се обрачунати с људима који користе функције за личну корист, али се то није десило.

- Не слажем се да се нисмо обрачунавали, мада је то претешка реч. Показали смо да смо способни да се мењамо. Ми смо у Војводини, у овом мандату, променили шест председника општина. И променом листе за посланике смо показали да спремамо странку за промене - 57 одсто нових имена је на листи. Мењамо листу која је на протеклим изборима однела апсолутну победу јер желимо да будемо још бољи, енергичнији. Имаћемо нове градоначелнике, председнике општина, промениће се крвна слика од локала до владе. Последња фаза је конгрес странке, кад ће доћи до промена и унутар страначких органа.

Дакле, и у влади ће бити нових играча?

- Сигуран сам. Не мислим да ће бити преписан састав владе. Имам суд о многим министрима, али дозволите да то прво Председништво странке каже. Неки су боље радили, неки мање добро, исто као и градоначелници и директори јавних предузећа... Свако подлеже оцени.

Хоће ли се преписати коалициони партнери?

- Зависи од изборних резултата.

Кажу да је СПС други по снази.

- Кад говоримо о укупним изборним резултатима и да ли постоји договор да наставимо на истом нивоу, свакако ћемо разговарати са СПС.

Како оцењујете сарадњу са СПС?

- Ми смо према свим коалиционим партнерима били отворени и пружали смо и више него што смо према изборном резултату морали.Да ли су сви коалициони партнери били фер? Кад год је нешто гадно, ја их не видим, ретко ко сме да да неку изјаву о тешким питањима. Увек слово падне на Вучића и СНС. Некад имам утисак да ни СНС не скаче да га брани, комфорније је кад сте у нечијој хладовини.

Шта ће вам онда коалициони партнери?

- Није добро да на власти буде једна партија. То није бежање од одговорности, пошто је апсолутна одговорност на СНС и Вучићу, али је свакако позив да се више људи укључи у решавање проблема. Није поента ни да СНС прави од свих противнике. Наш задатак је да водимо државу и друштво путем даљег развоја, ако имамо партнере у другим странкама, тим боље.

Да ли постоји могућност да некога од нових учесника на изборима - ПСГ, СПАС, у зависности од резултата, позовете на разговор о њиховом евентуалном учешћу у власти?

- Тешко ми је да замислим ПСГ као партнера. Кад је реч о Шапићу и СПАС, зашто да не. Мислим да треба разговарати са свима који желе да се боре за оно што смо ми дефинисали у агенди „Србија 2025“.

Шта мислите о најављеном бојкоту? Идеја дела опозиције је да се избори обесмисле тако што би на њих изашао мањи број људи, који је то минимални проценат излазности да би избори били легитимни?

- Тема бојкота је потпуно депласирана, и то од стране оних који су је промовисали. Више нико не зна ни ко бојкотује изборе, на ком нивоу. Учешћем великог броја опозиционих странака избори добијају апсолутни легитимитет. Друго, имате и оне који су у Савезу за бојкот, а учествују на неким локалним изборима. Што? Различити су изборни закони? Нису, исти су. Ти који неће директно изаћи на изборе вођени су процентом својих изборних резултата - да имају бољи, ишли би на изборе. Кад је реч о проценту излазности, све што се буде кретало у нивоу претходних избора - то је то. Око 50 одсто. Никад нисам био задивљен тиме шта мисле стране амбасаде, али ти који праве причу о бојкоту добили су поруку и са Истока и са Запада да нико то не препознаје као вид политичке борбе.

Да ли ће изборна скупштина СНС бити у току ове године?

- Претпостављам да ће бити почетком јесени. И ту ће до изражаја доћи млада лица. Имаћемо нове потпредседнике, нама истиче мандат. Мењаће се и састав Извршног одбора, Главног одбора, Председништва. Ред је да уђу и нови, природно је да странка пушта нове људе. Вучић је најавио да се неће поново кандидовати за председника странке.

Да ли верујете да ће он остати при тој одлуци?

- Верујем да ће га странка поново изгласати за председника. Мислим да ће остати председник.

Уколико би он ипак остао при свом ставу, да ли би странка икад више могла да понови претходни резултат?

- Не верујем. И то није неко идолопоклонство према Вучићу, нити мантра коју ми треба да научимо па да понављамо да бисмо били допадљивији или боље позиционирани у странци, објективно је тако.

Зар не препознајете то као проблем? Вама један човек вуче целу странку и ако њега нема, ви сте пропали?

- Немогуће је да имате 11 истих играча у тиму. Увек имате капитена, оног ко покреће. Друго, Срби воле лидере, немој да се лажемо. СНС треба да има лидера, као што и држава треба да има председника. Није то специфично само у српском друштву, а Срби посебно изражено воле да знају, ја ћу рећи, ко је газда. А кад кажем газда, ко је домаћин, ко је најодговорнији.

Каква је будућност СНС без Вучића, кад год да до тога буде дошло?

- Не мислим да ће СНС нестати, али ништа неће бити исто. Тај период неће бити лак за СНС, али неће брзо наступити. Заиста не мислим да човек у најбољим годинама треба да се повуче. Разумем да он жели више да се посвети државничким пословима, можда се већ уморио од свих нас, али он мора да прихвати да је његова одговорност утолико већа да и то што га некад иритира и замера нема интензитет да умањи његову одговорност. То не би било добро ни за Србију, СНС је стожер кључних промена. Волим да читам књиге које анализирају историју и имате периоде кад се појављују велики лидери. Имали смо краља Александра Карађорђевића, Тита, волели га или не, па имате Вучића. Просто, имате људе који обележе неке епохе.

О успесима и шта је могао боље

МОЈИ СИНОВИ ДАНИЛО И МИХАЈЛО НЕЋЕ СЕ ОСРАМОТИТИ

При крају сте мандата, на шта сте највише поносни, а шта је могло да буде боље?

- Могао сам више да радим да завршимо пројекте у вези с депонијом и централним пречистачем. Волео бих да сам започео још један мост у овом мандату, али успели смо, уз подршку председника Владе, да се то прогласи за пројекат од националног значаја. Добро је што је тај мост уцртан, што је известан. Најпоноснији сам на то што се моји синови Михајло и Данило неће осрамотити оним што сам радио ових осам година, што могу мирно да иду улицама града. Нисам осрамотио ни своју странку, свој град, мислим да сам неке ствари мало померио, донео мало више пара за град, отворили мало више радних места.... Ако један пројекат смем да издвојим, онда је то завршетак Жежељевог моста.

Кад нови мост треба да почне да се гради?

- Верујем, у наредне четири године. То је реалан сценарио - док се реше имовинскоправни односи, експропријација, све у вези с финансирањем...

Питање решавања Косова

ДОГОВОР ЈЕ ДА БУДЕ ЈЕДНАКО ПРИХВАТЉИВ И НЕПРИХВАТЉИВ ЗА ОБЕ СТРАНЕ

Да ли мислите да може доћи до некаквог договора у вези с Косовом до јесени?САД су укључене више неког икад и њима је важно да се то питање реши.

- Сад је питање и оно што се дешава у самој Америци, колико ће моћи да се фокусирају на то питање. Кад мало погледате КиМ, нико није нашао решење... Договор је да буде једнако неприхватљив или једнако прихватљив за обе стране. Мора бити задовољен и српски интерес - да ли је то кроз део територије, кроз неки други уплив суверенитета Србије на КиМ, у целости, делимично, како год, Србија мора имати део суверенитета тамо. Утисак је да је Трампова администрација склонија да се иде ка решењу које би било прихватљивије и за Србе, али далеко од тога да су САД промениле курс. Можда само показују виши ниво разумевања.

О критикама због сече стабала

ОЗЕЛЕНИЛИ СМО ГРАД ВИШЕ НЕГО ИКО

Критикују вас да уништавате зеленило због паркинг простора и да је сада у Новом Саду четири одсто зелених површина, а да је у европским градовима стандард 20 одсто.

- Проширујемо паркинг места, али чувамо сва стабла. Озеленили смо град више него ико, у периоду од јесени 2019. до пролећа 2020. засадили смо 40.000 нових биљака у Новом Саду. Потрошили смо за осам година 1,5 милијарди динара за озелењавање и одржавање паркова и зелених површина. Булевар Европе - део Нове Детелинаре, ту живи око 10.000 људи, а зграде су без паркинг места, гаража. Ту ће бити око 250 паркинг места. Ми ћемо урадити део паркинг простора на травњацима, али ћемо сачувати сва стабла, а између паркинг простора оставићемо зелене површине. И први део Булевара Европе има исте такве паркинге.

Вас и ваше сараднике су оптужили за корупцију, поднета је анонимна кривична пријава против вас за трговину утицајем. Да ли су вас из тужилаштва звали да дате изјаву?

- Нису. Одмах сам ангажовао адвоката, пријавили смо се у сва тужилаштва, свуда сам питао да ли има неки предмет, јер им одмах стојим на располагању да ме саслушају. Имам потврду из свих тужилаштава да се не води предмет против мене, а ти који ме оптужују нека изваде исту такву потврду и покажу да се против њих не воде предмети.

О поступку Игора Јурића

ИСУВИШЕ ОЗБИЉНА ТЕМА ДА БИ СЕ ЈЕФТИНО ЕКСПЛОАТИСАЛА

Игор Јурић је изашао у јавност с тврдњама да постоји политичар педофил. Три месеца је прошло од тада, неки његово ћутање тумаче као прикривање починиоца. Шта ви као адвокат кажете? И тужилаштво је реаговало тек након Вучићеве изјаве да Јурића треба саслушати.

- Замислите да председник треба да каже да тужилаштво треба да реагује. Мислим да то довољно говори о раду неких државних органа. Јурића познајем, носи тешко бреме, а његов активизам ценим. Као родитељ могу да кажем да је то исувише озбиљна тема да би се јефтино експлоатисала. Верујем да Јурић има неке податке. Сад, да ли је неко политичар или није, ако је неко криминалац, педофил, зар је важна професија? Нико не може бити заштићен. Не знам ни шта Јурић зна. Нисам га видео, али да јесам, само бих га питао: „Је л‘ знаш шта радиш?“

Извор:Курир