Вести

Милош Вучевић: Пљувачи тужакају Србију и ликују када неко умре

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС каже да ћемо и после укидања ванредног стања морати да будемо опрезни.

МОГУЋНОСТ укидања ванредног стања најкасније у мају, коју је најавио председник Вучић, у пракси би значила постепено релаксирање свих уведених мера, уз даљи опрез јер ризик од преношења инфекције неће нестати преко ноћи. Дакле, како год цео тај процес буде изгледао, наравно на предлог струке, заштита здравља људи и нашег здравственог система остаје на првом месту. У том смислу, сви ћемо и даље морати да будемо веома опрезни - каже, за "Новости", Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС.

* С друге стране, многе земље већ крећу у економску обнову мада имају много лошију клиничку корона слику од Србије...

- Наша држава је све досадашње мере доносила на време, истовремено се борећи на два фронта: здравственом и економском, тако да ће и сваки даљи корак бити добро одмерен и промишљен, уз препоруке лекарског тима који контролише ширење епидемије. Од почетка имамо јасну стратегију, не ширимо панику. Огромна већина грађана показује да поштује мере и да има поверења у своју државу. Успех је сваки сачуван живот, а пред нама је још много тешких дана и још много рада и борбе да би се било шта оцењивало и прејудицирало. Али ја сам сигуран да ће живот у Србији и овог пута победити.

ВАСКРС И ПИТАНјЕ ЖИВОТА * СИНОД СПЦ апеловао је на власти да макар за Васкрс дозволе да се уз поштовање мера сигурности народ окупи у храмовима. Истовремено, постоје најаве увођења забране кретања и пре Великог петка... Шта је вероватније? - Ми сада водимо само једну борбу, а то је борба за људске животе! Себе сматрам искреним верником и патриотом, али уопште не желим да спекулишем у вези са тим који сценарио је вероватнији за прославу православног Васкрса. Ово је питање живота и наш тим стручњака зна одговоре.

* Како као близак страначки сарадник председника Вучића доживљавате непрестане нападе на њега из опозиционих редова?

- Они свакодневно потврђују да не постоје границе мржње и нељудскости. Ову ситуацију користе да воде најморбиднију и најпрљавију кампању против председника Вучића и његове породице. Мета су им деца, син, који се бори са вирусом корона, и сам председник који улаже надљудске напоре да нам систем не пукне, да сви здравствени радници имају заштитну опрему, да имамо респиратор више од многих економски моћнијих држава. Та багра све пљује, ликује над сваким изгубљеним животом, спрда се са председником Сијем, најмоћнијим светским лидером, тужакају се и жале на своју земљу због наводног "укидања демократије". Лјуди воде кампању против свог народа и своје земље.

* Нови Сад је међу првим градовима у Србији оформио кризни штаб, први је затвориопијаце, а на пакет економских мера државе, додали сте и "пакет плус". На кога се односи?

-Те мере се односе на мале привреднике, културне посленике, удружења и непрофитне организације, који су закупци градског пословног простора, "Спенса" и Тржнице. Укупно има 3.869 појединачних субјеката - закупаца, 700 повремених закупаца и њих 537 који имају одобрења за коришћење јавне површине. За њих смо припремили пакет олакшица за плаћање закупа током ванредног стања: до 80 одсто цене, али они сами бирају понуђени модел који им највише одговара. Такође, сви који нису у могућности да плате рачуне обједињене наплате, то могу да учине следеће године у 12 месечних рата. Имамо и бројне акције помоћи најугроженијим категоријама становништва, а у току је расподела прехрамбених пакета за 33.000 новосадских пензионера са примањима испод 30.000 динара.

ЂИЛАС НИ МАСКУ НИЈЕ КУПИО

* ДА ли је неко од највећих и најбогатијих критизера мера државе, поклонио некој болници респиратор или грађанима заштитну опрему?

- Ето теме за истраживачко новинарство! Где су, шта раде и колико су помогли свом народу, бар финансијски ако другачије не могу и не знају? Да ли су и један респиратор купили милијардери Ђилас и Шолак, махери у отимању пара од народа и државе? Или бар коју маску? Међутим, суштина је у томе да они износе нестручне предлоге и такве критике на рачун државе и лекара да могу да угрозе животе и здравље наших грађана.

Извор: Новости