Вести

Милош Вучевић: Опозиција би да на власт дође без избора

Градоначекник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је епидемиолошка ситуација у том граду и даље нестабила. Он је, гостујуи на ТВ Хеои, рекао да је то и очекивано јер “где год је концентрација људи већа, ту је и могућност за ширење инфекције већа”.

Просто је теже контролисати ситуацију у великим градовима, живот се одвија, а наши највећи градови су током јула и августа пуни. Та концентрација људи је нето што је изазовно у котроли епидемиолошке ситуације. Неспорно је да ће нас ова епидемија пратиити све док не стигне вакцина, што верујем да ће се десити до краја године. До тада маске морају да се носе. Држава чини све напоре да функционише, и ја верујем у овој Кризни штаб, пре свега говорим о лекарима. Нисам чуо да њима било ко замера на стручности, причају о неком интегритету лекара, али ја то не разумем. Нисам чуо да др Кон не ваља као епидемиолог, да проф. Петровић не ваља као епидемиолог или др Стевановић не ваља као инфектолог или да имунолог Срђа Јанковић није добар. Они имају ту незахвалну улогу да стално саопштавају те вести које нису лепе да се чују, повремено стварају утисак да су заужени за тешке ствари, али такав је посао и морају да саопштавају како јесте – истакао је Вучевић.

Он наводи да је у недељу увече у Новом Саду видео људе које седе и друже се у башти кафића надомак Инфективне клинике КЦ Војводине где су људи у креветима.

У први мах бих то осудио, али онда размислим – па, они су живи и здрави и не доживљавају то све очигледно. Не може да стане живот – наводи он. Вучевић каже и да ће економија бити пред озбиљним изазовима, и то не само српска економија, него светска економија.

Пре свега мислим на неке европске, медитеранске државе, али видимо да су и САД под великим изазовом. Кад погледам шта је све председника Трампа све снашло ове четири године, то је једна космичка неправда. Кад видите шта он пролази буде вам лакше да се суочите са проблемима које ви имате. Али, он је борац челичне воље који не одустаје. Што се тиче наше земље, није поента да идемо опет у закључавање градова, сви желимо да тај сценарио избегнемо и да прођемо само са бољом дисциплином која подрзумева да носимо маске, да држимо дистанце, одржвамо хигијену и, верујте, то ће се веома брзо кориговати.

Он констатује да повећање јавног дуга европских држава треба све да нас зебрине.

Наша економија повезана је са економијама Француске, Италије, Немачке. Фабрике се боре и мислим да је држава у правом тренутку изашла са још једним пакетом подршке привреди, али то ће се све рефлектовати на мање буџетске приходе и државе и локалних самоуправа. У овом тренутку је најважније да очувамо радна места, приватни сектор, реалну привреду. Мислим да ћемо ми као Нови Сад ускоро изаћи са још једним пакетом помоћи. Ми сада имамо готово три милиона евра месечно мање у буџету, што је годишњи буџет неке мање општине – каже Вучевић.

Градоначелник се осврнуо и на питање новинарке Н1 приликом посете тенковској јединици у Сремској Митровици прошле недеље упућено председнику Вучићу које је оценио као једно од најбизарнијих.

Новинарка америчке телевизије га пита докле ће он дозвољавати да људи умиру и да се разбољевају, као да он то својом вољом или нечињењем дозвољава! А шта би питали Макрона, Меркелову, Трампа, Путина, шта да питају премиејра Италије или председника Бразила? Лидер опозиције је оптужио Вучића да је он крив за сваког мртвог у Србији, е па он је крив за свако радно место које смо изгубили за време његове власти, за сваку угашену фанрику и пљачкашку приватизацију и за сваки миллион који је из државног буџета отишао у његов приватни. Опозиција ће стално покушавати да користи корону као политички мотив за напад и не треба се томе чудити, али, по мени, они су прозрени од стране народа. Они се понашају као да није било избора. Они би да дођу на власт без избора, па да припреме терен за изборе. То они ни не крију. Ево им један добар савет – да се припремају за председничке и београдске изборе који су за годину и по дана. Али не да се припремају тако што ће пити кафу на Врачару или у кругу двојке и твитовати дневно пар твитова – сматра Вучевић.

Он наводи да је за 31.јул заказана седница војвођанског парламента и очекује да ће бити конституисана.

Ми ћемо гласати за Пастора, он има подршку СНС и природно је да ће он добити још један мандате да председава покрајинским парламентом, та сарадња СНС И СВМ је значајна за целу Србију и српско-мађарске односе, а онда емо видети даље оком покрајинске владе. Очекујем следеће недеље и седницу скуоптине Србије и верификацију мандата. Није спорно ко ће дати манадатара и председника скупштине, али за персонална решења ћемо видети.

Најаве Нога да ће пуцати пушкама за пејнтбол на посланике Скупштине Србије коментарише да је реч о људима који су склони насиљу.

Шта друго да се очекује, то је човек који је носио вешала на неким протестима. Какву поруку тиме шаље? Верујем да полиција неће дозволити да било ко буде нападнут, то су народни представици, представници грађана Србије и нико нема право да врши физичко насиље јер је држава јача од свих, то се и видело. Кад су мирна окупљања нема нигде полиције, и мислим да они поступају професионално. Ако је појединачно негде било прекорачења то треба испитати и процесуирати – закључио је Вучевић.

Извор: Курир