Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: НОВИ САД ЋЕ ДОБИТИ И ЧЕТВРТИ МОСТ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић задовољан је чињеницом да се ни током епидемије вируса корона у војвођанској престоници није одустало од кључних пројеката.

Нови Сад ускоро добија нови центар града, почиње изградња четвртог моста, као и четири јавне гараже, а ово су само неки од многобројних пројеката који би требало ускоро да се реализују. То само сведочи да се војвођанска престоница развија у правом смеру, као и да се након тешког периода град враћа у живот, и да се живот враћа у град.

- Морамо да радимо, не можемо више да будемо блокирани због короне, морамо вратити пулс града, иначе ћемо бити у великом проблем - став је првог човека Новог Сада Милоша Вучевића, града у коме је током епидемије вируса корона привреда била успорена, али се није зауставила.

Почиње градња четвртог моста

Чињеница да су нови мост у Новом Саду - продужетак Булевара Европе и спајање код обилазнице у Сремској Каменици проглашени пројектом од националног значаја нарочито је обрадовала градоначелника Вучевића.

- То је толико важна вест за Нови Сад. Данас планирамо, пројектујемо и у стању смо да изградимо нови мост. И није то нека пуста жеља, већ су то конкретни и реални планови – истакао је Вучевић, за кога је то, како је оценио, “најлепша могућа вест”.

- Ми смо сада сигурни да ћемо ићи у изградњу тог моста, у наредном мандату почињемо са тим, а на тај начин ће се смањити саобраћајне гужве у граду и повезаћемо Срем и Бачку. Уредићемо и бициклистичке стазе у граду – открива он.

Центар у новом руху

Градоначелник је оценио да ће нови центар града бити фасцинантан. Он је најавио уређење Позоришног трга и Успенске улице.

- Све се ради у граниту, нема нигде бехатона. Са новим зеленим површинама, са модерном расветом и меморијском траком обриса некадашње улице, која је срушена због изградње позоришта. На траци ће бити исписани сви најважнији датуми у историји града. Сами смо обезбедили паре, у августу почињу радови. После тога, креће реновирање Трга слободе, Улице Модене, део Змај Јовине, део Пашићеве, а последња фаза ће бити гаража иза Позоришта, где ће бити и језерце – навео је Вучевић и додао да је прихваћена понуда за концесију за јавне гараже, те да ће Нови Сад добити четири нове гараже, од којих ће три бити подземне.

Пакет плус за привреднике

Присећајући се тешког периода који је за нама, градоначелник Вучевић истиче да се, када је реч о сету економских мера за помоћ привреди, радило на два фронта.

- Поред државног пакета, Град Нови Сад спремио је пакет плус. Нови Сад је први град у Србији који је затворио пијаце, што се испоставило како добра одлука, па су на крају и сви остали градови морали да их затворе – прича Вучевић. Он подсећа да је тада Штаб за ванредне ситуације одлучио да никоме не наплаћује закуп тезге докле год да су пијаце затворене. То, међутим, није била једина мера.

- Што се тиче угоститељских објеката, фризерских салона, свих локала који се налазе у пословном простору Новог Сада, за њих су била предвиђена три модалитета - први да на редован попуст, који износи до 30 одсто, добијају још 50 одсто попуста ако редовно измирују своје обавезе, други модел да не плаћају закуп током ванредног стања, али да до краја 2020. плате уз попуст од 50 одсто, и трећи да све то плате следеће године у 12 једнаких рата без камата, али без попуста - нагласио је Вучевић.

Еxит у августу

Вучевић је разговарао са оснивачима фестивала Еxит и предложио да он буде одржан у другој половини августа, што су они и прихватили.

- Била је идеја да буде одржан крајем јула, али овако је боље, добићемо више времена, и ми и организатори. Имамо добар тренд, верујем да ћемо имати проглашење краја епидемије и да одржавање фестивала неће бити упитно – навео је Вучевић и додао је новосадски хотели морају да раде иначе ће пропасти.

Још 40.000 пакета за пензионере

Градоначелник Вучевић наводи да је поред првих 30.000 пакета, припремљена и додатна помоћ за пензионере и примаоце социјалне помоћи.

- Сачували смо град и он је функционисао све време, нисмо одустали од кључних инвестиција, нисмо смањивали било какве дотације, нисмо укинули одлуку од 1. јануара да обданишта буду бесплатна. Током ванредног стања подељено је 30.000 пакета пензионерима са нижим примањима, а сада крећемо са још 40.000 пакета за пензионере и примаоце социјалне помоћи и за све који су остали без посла - рекао је он.

Извор: Blic