Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Град не заслужује бараке и зарђало бродоградилиште

– Стратешки пројекти уређења приобаља Новог Сада тренутно су у застоју јер се о плану детаљне регулације приобаља Дунава с новосадске стране још није изјаснило Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ – изјавио је новосадски градоначелник Милош Вучевић, коментаришући дешавања око доношења планских аката о будућем изгледу Рибарског острва, Шодроша и локације бродоградилишта.

– Ако се овако настави, нама ће бити угрожена изградња мостова на Дунаву, пошто не можемо доносити пројектно-техничку документацију без планских докумената јер за то нам је исто потребна сагласност „Вода Војводине“, као надлежног предузећа. Зашто ћуте, морате питати њих, а ја понављам да нећу дозволити да ико ни уцењује ни успорава развој Новог Сада. А ја се као градоначелник, и пре свега грађанин овог града, залажем за то да више никада немамо у граду зарђала бродоградилишта која су последица пљачкашке приватизације после 2000. године и да немамо бараке грађевинског предузећа „Неимар“ у стечају прекопута Основне школе „Жарко Зрењанин“. То није моја политика. Ја се борим да то немамо у граду и исто дозвољавам да се неко залаже да такве ствари остану у граду. Он је додао да је у току расправа о томе како ће се приобаље уредити и какви ће садржаји бити уз новосадске водотокове и да се од срца залаже за то да се уреди локација пропале Азотаре крај Канала Дунав–Тиса–Дунав, али и локација бивше „Центрославијине“ хладњаче на раскрсници Партизанске улице и Темеринског пута.

Вучевић је нагласио да следећи кораци код доношења планова о уређењу новосадског приобаља зависе од тога како се огласе стручњаци из „Вода Војводине“ и урбанисти, Град ће поступити по тим препорукама „по највишим стандардима“ Он је додао да су на плацу бивше хладњаче почели радови, наводећи да тадашњи власник „Темпа“, који је изграђен недалеко од те зграде, Мирослав Мишковић није био заинтересован за то да се уреди простор пропале хладњаче, која се налази с десне стране на улазу у Нови Сад из правца Каћа, односно Зрењанина.

– Мишковић није хтео ништа да ради, иако је тражио да му мењамо урбанистичке планове за „Центрославијину“ хладњачу, а могао је за шест-седам година уредити тај простор – нагласио је новосадски градоначелник. Говорећи о судбини броградилишта, казао је да оно површински заузима само три одсто једног плана детаљне регулације и да не ради већ 15 година, и да се залаже за то да се тај простор уреди. Такође, негирао је могућност да ће градњом у приобаљу бити угрожена одбрана Новог Сада од поплава.

– Мислите ли да ће неко, ради суровог капитализма, да угрози безбедност града? Па, неће – поручио је Вучевић. Он је нагласио да следећи кораци код доношења планова о уређењу новосадског приобаља зависе од тога како се огласе стручњаци из „Вода Војводине“ и урбанисти, а Град ће поступити по тим препорукама „по највишим стандардима“. Најавио је да ће се градска управа дописом обратити Министарству грађевинарства и инфраструктуре, односно министарки Зорани Михајловић која га води.

– Хоћемо да видимо шта је у питању, да ли имамо ћутање дела управе или немамо. Ми смо се обратили свим надлежнима за то питање који треба да нам дају сагласност. Нико нема право да на било који начин угрожава тако велике планове – нагласио је Вучевић, напомињући да ће такође бити потребна мишљења и сагласности за планове уређења новосадског приобаља са сремске стране – у Сремској Каменици и Петроварадину, који су такође на чекању.

Извор: Дневник