Вести

Као и увек, победа је за нас једина опција!

1. Још недељу дана је остало до избора. Како вам се чини досадашњи ток кампање?

- Видите и сами да, с једне стране, имамо једну фер предизборну утакмицу. Медији су отворени да свако изнесе свој програм, да политичари дебатују и сучељавају ставове. И путем друштвених мрежа се води врло жива кампања. Грађани имају где и да чују и да виде шта ко од политичара нуди, па да сами бирају шта им одговара. С друге стране, имамо исту ситуацију као и на свим претходним изборима – све странке су уједнињене око истог циља, а то је да победе Александра Вучића и Српску напредну странку, и да врате Србију у време сиромаштва, економског суноврата и нестабилности. Ми смо свега тога свесни, и да би се све листе „за секунд“ ујединиле против нас, и да смо мета увреда и лажи, а они најбруталнији напади усмерени су ка деци и породици нашег председника. СНС води једну позитивну кампању, излазимо пред грађане са озбиљним резултатима и плановима за будућност.

2. Последња истраживања кажу да је листа око СНС на 60 процената. Којим бисте ви резултатом били задовољни?

- Као и увек, победа је за нас једина опција! Избори су лаки само за оне који неозбиљно схватају политику, нуде празне приче и лажна обећања, за оне који немају одговорност и свеједно им је како ће проћи. Они који желе да победе на изборима имају тежак задатак, и за њих ни једна кампања и ни једни избори нису лаки. Српска напредна странка пред грађане од којих тражи подршку излази одговорно са резултатима и програмом за даљи развој Србије.

3. Да ли мислите да би бојкот дела опозиције могао да утиче на легитимитет будуће владе? И колико излазност очекујете?

- Бојкот је депласирана прича. Поништили су га они који су га прогласили, јер директно или индиректно учествују на изборима. А да ли су избори легитимни, то једино грађани одређују. Чињеница је да има 21 проглашена листа на изборима за Народну скупштину, и стотине локалних листа на изборима за одборнике у скупштинама градова и општина. Очекујем велику излазност. Очекујем и велику подршку нашој политици, након тешких месеци борбе против пандемије корона вируса. Успели смо да сачувамо животе наших грађана, здравствени систем, и нашу економију.

4. Како бисте оценили сарадњу са социјалистима у претходне четири године, оценом од 1 до 10?

- Ваљда је важнија оцена коју ће грађани дати 21. јуна. Са социјалистима смо били партнери на сва три нивоа власти, па та сарадња није баш тако лако мерљива, бар не на нумеричкој скали. Ако се и тражи одговор, то је питање којим би требало да се бави странка, на највишем нивоу, а не појединац. Али видим да другови из СПС – а воле двојку :-).

5. Да ли та сарадња треба да се настави или напредњаци ипак треба да праве владу са неким другим?

- Хајде да прво сачекамо да се заврше избори. Зар мислите да се странка попут СНС – а, државотворна странка, носилац економског опоравка и развоја Србије, бави неким пијачарским спекулацијама и комбинацијама? Зна се где су за нас црвене линије. Ако нам грађани дају највеће поверење, сигурно се нећемо коцкати са тим, нити се бавити политичком трговином и било каквим калкулацијама. Остајемо доследни нашем програму. И то грађани треба да знају. Нећемо променити ни једно слово у програму који им нудимо за будућност Србије.

6. Већ се говори о променама у наредној влади. Председник Александар Вучић рекао је да ће највећи број министара бити замењен. Да ли себе видите у влади?

- Имам дугогодишње искуство у политици, два мандата на месту градоначелника Новог Сада, претходно године адвокатске праксе. Ја сам тимски играч. То вам је као у фудбалу. Од селектора зависи које ће играче изабрати, и како ће их распоредити. Овде се игра за Србију. Ко год буде изабран, желим да буде спреман да остави срце на терену.

7. А на челу владе? Будући да кладионице имају веома малу квоту поред вашег имена, односно да вам дају велике шансе.

- Питајте њих зашто ми, како кажете, дају велике шансе. Не мислим да резултати нечијег рада треба да се мере квотом на тикету.

8. Приштина је добила нову владу недавно. Да ли очекујете да се договор Београда и Приштине постигне током ове године? Колико је то реално?

- Приштина до сада није испоштовала многе рокове, тако да остаје да видимо да ли ће њихова нова влада имати другачији однос према томе. Наше државно руководство је увек спремно на разговоре, али не и на претње и ултиматуме. Судећи по ономе кроз шта смо до сада прошли, нисам ни умерени оптимиста по питању постизања споразума између Београда и Приштине. Са једне стране имате нашег председника Вучића који има и жељу и снагу да се постигне решење, али нисам сигуран у искреност оне друге стране. Нисам сигуран у добре намере дела међународних снага, а посебно разних албанско – косовских утицаја и подела. Али сам сигуран да ће Србија рећи „не“ свему ономе што је против наших интереса.

9. Шта је по вама прихватљив договор, оно што би наш председник или премијер смели да потпишу?

- Неће потписати ништа што би могло да угрози интересе нашег народа и државе, и мир и стабилност. Не видим да је могуће решење ван Резолуције 1244 Уједињених нација.

10. Против вас и ваших сарадника поднета је анонимна кривична пријава за трговину утицајем. Како се то завршило?

- Одмах сам ангажовао адвоката, и проверили смо у свим тужилаштвима да ли се води неки поступак против мене. Пријавио сам се да стојим на располагању да ме одмах саслушају. Ни једно тужилаштво није потврдило да се било какав поступак води, нити да постоји било каква кривична пријава против мене. Ето, тако се завршило. Била је то само још једна лаж, и покушај да се криминализује мој рад, без иједног доказа. И та вест се ширила и „шеровала“, за разлику од истине коју обично прати мањи публицитет. Иначе, иста та особа ме недавно оптуживала да сам отерао америчке инвеститоре из Новог Сада, а пре два дана тај исти инвеститор је купио од града плац за 7,7 милиона евра, и тако најавио нова, још већа улагања.

11. Хоћете ли имати предизборне скупове и где? - Били су планирани, али их неће бити. Здравље грађана је на првом месту. Чињеница је да је епидемиолошка ситуација у Србији, како кажу стручњаци, далеко од драматичне и да нису забрањена масовна окупљања, али ми не желимо ни минималан ризик. Здравље и безбедност грађана Србије мора бити изнад сваке политике. А окосница политике Српске напредне странке је њихово очување.

Извор: Блиц