Вести

Једино Вучић може да пружи сигурност

Фантастични резултати у последњој деценији нису само преко хиљаду километара путева и пруга, стотине фабрика, болница, вртића, школа већ и јасан сигнал грађанима колико их поштујемо.

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић каже да је на априлским изборима циљ да Александар Вучић победи у првом кругу, да СНС има већину у Скупштини Србије и у свим локалним самоуправама у којима се излази на изборе. За нас ниједни избори нису ни лаки, нити мислимо да су дечја игра, поручује у разговору за „Политику” градоначелник Новог Сада, додајући „да изборе не добијају лепи и слаткоречиви”. Истиче да ће грађани гласати за оне који имају конкретне резултате и који им гарантују још бољи живот у будућности – а то је Српска напредна странка.

Шта је најјачи адут Српске напредне странке на предстојећим парламентарним изборима?

„Дела говоре!” У те две речи стаје и истина и наш адут, јер резултати нашег досадашњег рада дају кредибилитет предизборним обећањима. И управо су та дела и резултати политике чији је стожер СНС кандидовали председника наше странке Александра Вучића, који је и носилац наше парламентарне листе, за још један мандат председника Србије. Глас за СНС је глас не само због свих дела, а Србија је последње деценије имала фантастичне резултате, већ због гаранције мира и стабилности и даљег економског развоја у глобално врло тешким околностима. И није то само преко хиљаду километара путева и пруга, стотине нових фабрика, болница, вртића, школа... То је и јасан сигнал грађанима Србије колико их поштујемо, колико нам је важно да живе боље, да имају веће плате и пензије, да има ко да их добро лечи, да нисмо ми важни сами себи, већ да смо ту због грађана, да смо странка народа, да смо странка којој је Србија на првом месту.

Да ли је Србија добро реаговала на украјинску кризу?

Исказали смо поштовање територијалног интегритета Украјине – Србија је гласала за резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација, а једина смо земља у Европи која није увела санкције Русији. И сви су поздравили такав став Србије и председника Александра Вучића. Србија је важан фактор у региону и у овој кризи изазваној сукобом између Русије и Украјине наша земља је спремна да помогне својим комшијама, уколико се за то укаже потреба. То је председник Вучић недвосмислено поручио, да нећемо комшије оставити гладне. Једино Александар Вучић може да пружи сигурност грађанима који су уплашени и узнемирени за своју будућност, исто као што је помогао и на почетку кризе због вируса корона.

На то су уследиле критике политичких противника?

Да ли је сада опозицији смешно то што имамо довољно резерви брашна, уља, грашка, али и енергената, по најнижим ценама у Европи? И они сипају гориво по тим ценама, а до јуче су се спрдали кад је председник јавно говорио о енергетској сигурности и пуњењу робних резерви. И где је та опозиција сада, кад је тема криза у Украјини? Невидљиви су. Као да их не дотиче оно што брине целу планету. Ваљда калкулишу шта да понуде бирачима, да ушићаре неки глас можда. Зато је председник Вучић ту. Он се не крије и не калкулише. Говори народу истину, као и сваку пут. Он живи за Србију и жртвује се за Србију. А Србија је сада у бољој позицији него већина европских земаља. Имамо руски гас, имамо довољне резерве хране, седимо на својој столици и бранимо своје интересе. У овом тренутку је најважније да наш народ јако не осети последице догађаја у свету на које ми не можемо да утичемо. Томе служи одговорна политика коју води Српска напредна странка. Као што је председник поручио – свега ће у Србији бити довољно и трудићемо се да цене увек буду међу најнижима у Европи.

Да ли сте задовољни политичком културом на српској сцени?

Не да нисам задовољан, него сам ужаснут оним што свакодневно виђам по тајкунским медијима. Нигде нема да су председник једне државе и чланови његове породице изложени најбруталнијој кампањи мржње и сатанизације. Не прође ни дан а да не покушавају да сервирају неку измишљену аферу, шире и публикују претње и говор мржње, називају председника најпогрднијим именима, да тога нису поштеђена ни његова деца. И о каквој политичкој култури говорите када се председник државе на насловницама приказује као нациста или како је на нишану снајпера?! О каквој политичкој култури говоримо када на једној јавној расправи у Новом Саду, о урбанистичком плану, неки политички вандали бацају димне бомбе, вређају и прете урбанистима, малтретирају новинарке? Да ли је политичка култура разваљивање просторија СНС-а, уништавање билборда на којима су наши кандидати за посланике? Део опозиције, који предводе тајкуни и њихови „одреди” за застрашивање из цивилног сектора, води најагресивнију и најпрљавију кампању која је одавно прешла црвену линију не доброг укуса и пристојности, већ законски дозвољених оквира. И да не заборавимо и то да све време прете улицом и проливањем крви уколико изгубе на изборима.

Део опозиције излази на изборе, а унапред тврде да су покрадени. Како то коментаришете?

Како другачије него као припремање терена за изборни дебакл. Али то је већ више пута виђено. Сећам се да у изборној ноћи 2016. нисмо ни стигли да наздравимо за победу, а они су већ кукали како су покрадени и како избори нису били фер. Сад су већ у кампањи кренули с тим „перформансом”. Само да вас подсетим да никада овако строги изборни услови нису били, постоје контролори, постоје ригорозна медијска правила. Уосталом, европски парламентарци су поздравили конкретна решења и механизме за спровођење избора. А ти којима је недостижан и цензус од три одсто, па су незадовољни свим и свачим јер се у скупштину не улази на фору, већ гласовима грађана, можда је време да размисле о промени професије. Политика није дечја игра.

Колико ће брзи воз приближити Београд и Нови Сад?

Није то само воз, фантастичан, брз, нов, јединствен у овом делу Европе. И није то само најмодернија брза пруга какве нема нигде у региону. Тај воз је парадигма нашег успеха и односа и поштовања према грађанима Србије, да сваким даном живе боље и квалитетније. И председник Вучић је лепо рекао да смо овим пројектом показали да наши снови заиста јесу једина граница коју имамо. Само најхрабрији су могли то и да сањају. Реците искрено, да ли сте пре неколико година могли да сањате да ће Србијом пролазити брзи воз, преко 200 километара на час, да ћемо уопште имати модерне пруге, јер железница је била у изумирању, а многе пруге готово запарложене? Знате ли колико наших људи никада није ушло у воз, никада није видело перон? Не могу да вам опишем како се осећам кад видим како данас изгледа велика Железничка станица у Новом Саду, која је потпуно реновирана после 60 година. Овај воз не приближава само Београд и Нови Сад већ мења целу Србију и повезује је с Европском унијом. Возиће и ка Нишу, и ка Суботици и Будимпешти. Наш „Соко” је симбол победе и слободе и осоколиће нас да и даље вредно радимо, да успемо у томе да оживимо и све друге снове и да наставимо даље да градимо нашу Србију.

Очекујете ли да ћете после избора постати премијер Србије или да ћете бити министар у новој влади?

Очекујем победу Александра Вучића у првом кругу и очекујем победу Српске напредне странке на свим изборима. На то сам сада у потпуности фокусиран, поред редовних послова у градској кући. Знате, ја сам на половини свог трећег мандата као градоначелник Новог Сада. Никада нико није биран три пута узастопно и никада ниједна странка није три пута низала тако убедљиве победе. Имамо огромно поверење Новосађана, успели смо да град финансијски стабилизујемо и да крене незаустављиво да се развија. Ја сам поносан на све урађено до сада, али био бих лажно скроман кад бих рекао да немам идеја, енергије и жеље да радим још више, увек сам спреман за нове пословне изазове. Мислим да још имам много снаге за нешто ново, да поставим нови циљ или да сањам нови сан.

Како напредује пројекат „Нови Сад на води”?

Не постоји пројекат с таквим именом, а они који га оспоравају пласирајући бројне лажи користе тај назив у пејоративном смислу. Није то пандан пројекту „Београд на води”, за који мислим да је фантастичан и јединствен у овом делу Европе. Излазак Новог Сада на реку концептуално ће ипак бити другачије. То је вишедеценијски сан Новосађана да се коначно уреди део приобаља, уз обезбеђивање још јаче бране од могућих великих вода. Идеја за таквим урбанистичким решењем датира с почетка прошлог века, а мост на том месту је уцртан у генерални урбанистички план града још 1963. године. Шест деценија после стекли су се услови и финансијске могућности да тај стратешки пројекат буде реализован, да Нови Сад изађе на реку и изградимо четврти новосадски мост који ће бити наставак Булевара Европе, а повезиваће град с Фрушкогорским коридором. План је да приобаље буде уређено и безбедно за грађане, да буде нова зелена оаза, нова плућа града, с модерно уређеним парковским површинама, веслачком стазом, шеталиштем уз реку, да становници насеља Јужни Телеп више немају проблема с подземним водама, да на најбољи могући начин искористимо ту привилегију коју имамо као град на великој реци, попут Београда и других европских градова.

Да ли ћете на изборној скупштини СНС-а заменити садашњег председника Вучића на том месту?

Ја сам свој став небројено пута до сада износио, и пред колегама на председништву странке и вама новинарима. Не постоји особа која би могла да надомести знање, посвећеност, вештину, срчаност и енергију којом Александар Вучић води Српску напредну странку. Он је и креатор игре, и стратег, и капитен и голгетер. И кад сте најјачи, зашто би мењали оног који вас је довео дотле. Видећемо како ће бити на скупштини странке. Ја знам како ћу гласати.Антрфиле

Они који су се богатили сада би да лустрирају

Како коментаришете најаве о лустрацији после избора, по којој би се и СНС-у забранио рад и онемогућио да једног дана, када не буде имао већину на изборима, оде у опозицију?

Видео сам да они месецима кују план за „дан после”, само још да видимо да ли ће стићи до њега, или ће их у томе спречити минимални цензус од три одсто. То што је њима најважније да лустрирају, посебно Јеремићевој странци, више звучи као претња осветом, а не легитиман вид политичке борбе. Ти који су се енормно богатили док су били на власти, попут Ђиласа и Јеремића, сада би некога да лустрирају? Да није тужно, било би смешно. Или би да лустрира Мариника Тепић, жена која је променила пет странака, која је наредила да из Панчева иселе новинара који јој се није свиђао како пише, која је лагала да се на фарми кокошака узгаја марихуана... Па они би да лустрирају јер једино тако би могли да нас победе на изборима. Страшно је то што својом реториком радикализују политичку сцену, ширећи говор мржње и нетрпељивост према политичким неистомишљеницима. И док ми настављамо демократизацију друштва, они промовишу насиље и покушавају да нас врате на дно. На срећу, неће успети у томе јер пита се народ, који њих неће.