Вести

Градоначелник Вучевић храбро води Нови Сад у још боље сутра!

Вест да су амерички инвеститори из области ИТ индустрије купили од Града Новог Сада парцелу за 7,7 милиона евра сигнал је да Нови Сад наставља да се пење на лествици најпривлачнијих инвестиционих дестинација, и да их ни ванредно стање због корона вируса у томе није зауставило.

Ако градоначелника Милоша Вучевића питате како то коментарише, скромно ће одговорити да је све очекивано и да су Новосађани то својим радом заслужили.

С друге стране, чињеница је да је Нови Сад који данас носи титуле омладинске и културне престонице Европе, пре само 8 година био на ивици банкротства, без инвестиција, фабрика и са комуналним системом пред колапсом.

- Не живимо од прошлости, али је и не заборављамо - каже градоначелник Милош Вучевић, човек који је два пута узастопно добио подршку Новосађана, а његова Српска напредна странка постала прва странка од увођења вишестраначја која је у Новом Саду два пута узастопно побеђивала на изборима. Изузетно је важно то што смо имали политичку стабилност и одлично разумевање и сарадњу са републичком и покрајинском влашћу. Ни једна врата нису била затворена за наше идеје и пројекте, и та синергија је великим делом утицала на то где је данас Нови Сад. Али ми увек гледамо даље. И када смо коначно успели да, после 18 година од бомбардовања, завршимо оно што они пре нас нису – да изградимо нови Жежељев мост, рекао сам да је сам време да наставимо даље, да почнемо да градимо нове мостове. И захваљујући подршци председника Србије Александра Вучића, изградња новог, четвртог новосадског моста је проглашена пројектом од националног значаја. Тај мост ће спајати Нови Сад са Сремском Каменицом и будућим фрушкогорским коридором, али ће и омогућити даљи развој града уз Дунав, урбанистичко уређење приобаља, и коначно ћемо искористити све потенцијале које носи међународни речни коридор - каже Вучевић.

И сам председник Вучић често Нови Сад наводи као пример успешно реализованих инвестиција. Шта је то што Ви знате боље од других?

- Ми се једино са собом такмичимо. Другим градовима и општинама смо партнери и подршка. Тако смо и пројекат Омладинска престоница Европе проширили широм Србије, а наш програм субвенционисања боравка деце у приватним вртићима примењују многе колеге, на радост бројних родитеља. Одговорно се понашамо према сваком динару Новосађана, не расипамо га и штедимо на свему што није неопходно, а Нови Сад се гради и развија као да имамо пара на бацање. Не штедимо на изградњи вртића, школа, амбуланти, развоју инфраструктуре, помоћи социјалним категоријама станвништва, нашим пензионерима ... - поручује Вучевић за портал СрбијаДанас.

Опозиција вас годинама оптужује за суфицит у градском будџету, а да ли се неко од њих бунио што је Нови Сад имао новца током ванредног стања?

- Слушам само конструктивне критике. А шта и да кажу? Да су против новца за пакете помоћи пензионерима са најнижим примањима, или против помоћи новосадским привредницима? Успели смо сами да пребродио тај изузетно тежак период, да пружимо помоћ свима којима је била потребна, да обезбедимо заштитну опрему и сталну дезинфекцију града. Ово је био велики тест за наш систем. Нови Сад је показао и озбиљност, и одговорност, и сву своју снагу, и сви су могли да се увере какав смо Нови Сад градили последњих 8 година - објашњава Вучевић.

Два мандата сте градоначелник Новог Сада. Да ли за Вас и даље постоје изазови, или се спремате за неке нове?

- Изазови увек постоје. Изазов је даље смањење незапослености, а већ је испод 9%, и долазак још неких великих инвеститора, иако се у делу јавности сматра да су највећи већ на новосадском тржишту. Изазов је освајање титуле зелене престонице Европе, и нови вртићи, и коначно решавање проблема паркинга ... Пошто сам ја ипак градоначелник "силицијумске долине" овог дела Европе, како називају Нови Сад, цитираћу једног од најуспешнијих људи из тог света Стив Джобса – "Једини начин да успете је да радите оно што волите. Ако то још нисте нашли, наставите да тражите" - закључује Вучевић.

Извор: Србија Данас