Вести

Градоначелник Новог Сада најавио припреме за први септембар

Вучевић: Град ће дезинфиковати школе и обезбедити заштитну опрему за наставанике ! Додатна помоћ за најугроженије привреднике!

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да упркос стабилнијој епидемиолошкој ситуацију мере против корона вируса И даље остају на снази. Он је гостујући у јутарњем програму РТС да нису у могућности да релаксирају мере јер и даље има новозаражених иако је тај број смањен.

- Епидемиолошка ситуација се максимално треба ставити под контролу како би се систем припремио за изаове и припремили задравствени систем који нас очекују за јесен која је неизвесна за човечанство, нашу државу, а не само за један град. Мере дају резулатате пре свега због дисциплине грађана и забрани одређених јавних скупова. Неспорно је да су прославе са већем бројем људи били велика заришта. Свесни управо тога у Новом Саду јавни базени не раде осим за клубове – наглашава Вучевић и истиче да ниједна мера није донета без консулатција са епидемиолизима и струком.

Први човек Новог Сада истиче да је велики број његових суграђана дисциплинован, али одговара да је наравно било кажњавања , Али све је то било у некој мери која је подношљива , нема ескалације непоштовања мера. Оно што је важно да имамо мањи број активних случаја , у односу на бројке од пре десетак дана. То је добар тренд, сада је на нама да издржимо – нагласио је он додајући да је велики изазов управо први семптебар и почетак школске године.

- Осим школа и обданишта ће кренути да раде већим капацитетом. Нови Сад је наставио са комплетном дезинфекцијом јавних простора, што смо радимо од марта. Управо се припремамо да школама у Новом Саду помогнемо . Обданишта су директо под градом, школе не али ће Град Нови Сад и њих дезинфиковати у погледу обезбеђивања заштитне прреме за наставнике .

Додатни пакет мера за привреднике, 50 одсто попусти за закупнину.

Вучевић је поновио да је Град обезбедио додатних милион и 100 000 евра помоћи за привреднике у Новом Саду пре свега за власнике угоститељских локала, хотелијера...

- Ново Сад је као и пролетос осим државног пакета понодио и додатне олакшице. Град је и поред смањења прихода нашао могућности да помоћи привредницима. Овом помоћи биче захваћено око 5000 привредних субјеката , предузетничких радњи, микро малих предузећа, али и великих предузећа који су закупци пословног простора пре свега на Спенсу и на пијацама. Дали су 50 одсто попусти за закупнину. Ту је посебан сет мера за најугорежије , хотелијере, туристичке агенције, биоскоп који се изјамљује од градског простора ослобођен је 100 одсто закупа до краја године- уверава Вучевић.

На питање да ли ће то бити довољно да не буде затварања фирми и отпуштања радника Вучевић одговара:

Нови Сад добио 17 милиона евра помоћи привреди, повећан број запослених.

- Увек може више али мислим да је државни и наш додатни пакет до краја године представља озбиљну помоћ да се прегура овај тежак период. Држава је издвојила за помоћ за Нови Сад од 14 милиона евра, град око три . Све укупно 17 милиона евра што није мало. То је одраз снаге и државе и града. Оно што је охрабрујуће да је према статистичким подацима повећан број запослених у приватном сектору за више од 5000 у односу на прошлу годину у исто време.

Формирање владе није питање математике већ политике.

Вучевић је као један од потпредседника СНС одговарајући на питања о формирању нове владе каже да се о томе два пута изјашњавао и на консултацијама код председника и на председништву странке.

- Пред Србијом су изазови око питања Косова и Метохије. Зато је с једне стране добро да имамо широки друштвени консензус, ту је наравно и борба против Ковида 19 и једна озбиљна борба за економску санацију и јачању државе. Опет с друге стране када победите имате право да формирате Владу за коју смтрарате да ће бити најбоља. Али не журимо јер то није математике већ политике – уверава Вучевић и да су у странци подељена мишљења о досадашњој сарадњи са коалиционим партнерима.

- Лично за мене мислим да смо имали нешто што је добро било, али и нешто што баш и није функционисало како треба . Увек када је тема била гадна Вучић је био крив а СНС је био под ударом, док коалициони парнери увек били у лагоднијем положају. Нећи рећи да су били сакривени него да су били у хладовини - одговара Вучевић.