Вести

ВУЧЕВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Поносан сам на Нови Сад и оно што смо учинили за три године

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поводом бројних политичких афера које ових дана потресају Србију и могућих избора о којима се већ неко време спекулише, али и о многим другим актуелним темама говори за портал СрбијаДанас.цом.

Велики број политичара помиње изборе, да ли и Ви сматрате да је право време за њих?

-Много је разлога за парламентарне изборе. Видите и сами каква се атмосфера ствара у друштву. Неки политичко – тајкунски центри, уз помоћ медија, покушавају да Србију представе као земљу у којој владају стах и неизвесност. Па онда у јавности имате потпуно искривљену слику у којој објективни резултати нису никакво мерило, јер се одлични резултати Владе Србије које признаје и међународна заједница потпуно минимализују, и уместо тога се призивају деведесете. Јасно је зашто тим политичарима и њиховим тајкунима не одговара да у Србији коначно буде заведен ред. Знају они да их народ неће, и једино што им остаје јесте да измишљају разне афере, од наводног прислушкивања до писања сепаратистичких графита, и да покушавају да унесу хаос и дестабилизују државу. Зато мислим да су нам потребни избори. Нека народ каже да ли подржава некога ко ради 16 сати дневно или некога ко и не долази на посао, да ли подржава онога који отвара погоне и фабрике или онога који отвара само личне рачуна у банкама. Нека народ каже да ли је за политику Александра Вучића који је учинио да Србија свугде у свету буде поштована, или за политику Бојана Пајтића који вређа америчког амбасадора.

Који је Ваш став поводом графита "Војводина-Каталонија", и шта мислите како ће заговорници сепаратизма проћи на изборима?

-Онима који се наводно залажу да Војводина буде Каталонија, већ сам поручио да се најпре едукују како би схватили да је потпуно бесмислено поређење Војводине и Каталоније, по било ком основу. У Војводини живи већинско српско становништво, и било би потпуно неприродно да Срби теже отцепљењу од Србије. Каталонци у Шпанији имају свој језик, а у Војводини се говори српски, а не непостојећим "војвођанским језиком". И ти коју пишу такве графите нису никаква опасност, већ само иритирају највећи део грађана. Знате, свако има право да искаже своје политичко опредељење, али нема право да угрожава сигурност грађана. Уосталом, брзо ће избори па ће народ показати ко је ко у Србији.

ДС ВИШЕ НЕМА ШТА ДА ПОНУДИ БИРАЧИМА
Да ли сматрате да се већ воде неформалне политичке кампање у Србији?

-То је тако очигледно. Чини ми се да атмосфера у друштву указује на то да ће ова кампања бити гора од свих до сада, јер ДС више нема шта да понуди бирачима и једино што им преостаје јесте да измишљајући разне афере покушају да створе атмосферу неког убрзаног ванредног стања. Плашим се да неће бити спремни за једну фер и демократску утакмицу на изборима. Али то говори о њима. Ми ћемо, као и сваки пут до сада, показати да су избори огледало демократије.

НИСМО ПРИЧАЛИ БАЈКЕ
СНС обележава 7 година од свог постојања. С обзиром на то да сте заједно са премијером и председником Србије један од оснивача те странке, да ли сте очекивали толику подршку грађана и шта је оно што се променило у Србији за ових седам година?

-Знате, када смо први пут као странка на власти обележавали славу Света Петка, наш лидер Александар Вучић је поручио да ће напредњаци побеђивати и на следећим изборима. Тако је и било. Али оно чега се често сетим јесте његова порука да нас “мирис моћи не опије”, и да је пред нама велики посао и “тешко време и тешко бреме” које може да се поднесе само са пријатељима. Тим изазовима неки од нас нису могли да одоле, или нису могли да их издрже. А СНС ће и даље, полазећи од себе, расчишћавајући ситуацију у сопственим редовима, грађанима показивати да могу да верују људима из СНС - а који су на власти. Показали смо да је могуће не трошити више од онога што се има, нисмо причали бајке, нисмо заваравали ни сиромашне ни богате, показали смо како се ради поштено. Грађани виде да чинимо све да се у Србији живи боље, да се покреће производња, да се отварају нова радна места, да је свака наредна година боља за Србију, и за све нас.

Како коментаришете велики број политичких афера које су се појавиле упоредо са спекулисањем о могућим изборима?

-Ако мислите на аферу наводног прислушкивања Бојана Пајтића, ја нисам видео ни један доказ да је он прислушкиван. На крају ће испасти да је сам себе прислушкивао, као што се испоставило да је и оне графите против њега писао члан ДС–а, а и мене су оптуживали да сам за то крив. Због тих лажних оптужби још увек чекам извињење господина Васина. Знате, ја не желим да се мешам у те фабриковане афере. А видите да су се они сами уплели у сопствене лажи, покушавајући да прикрију своје прљаве послове, то како су сами себи годинама давали кредите без покрића, разне субвенције. Ипак, очекујем да ће неко одговарати за јавно изнесену лаж, као и то да ће господин Пајтић коначно објаснити зашто упорно тврди да амерички амбасадор не говори истину. То је та атмосфера о којој причам. То је та Србија коју креирају разни контроверзни портали и политичко – тајкунски центри.

Који је Ваш одговор на честе нападе од стране Демократске странке?

-Лажне оптужбе су њихов проверени метод за скретање пажње са сопственог нерада и неспособности. Шта рећи о режиму Бојана Пајтића који је за ових 15 година на власти у Војводини иза себе оставио штету која се мери милијардама динара. Они су ти који треба да дају одговоре. Они треба да објасне народу како су пљачкали Развојну банку Војводине, Фонд за капитална улагања, Фонд за развој и друге фондове, зашто су финансирали непостојеће пројекте, давали кредите без покрића својим пријатељима тајкунима и страначким пријатељима. Режиму Бојана Пајтића увек је за све била крива власт у Београду, и стално су измишљали сукобе и кривце, покушавајући да прикрију сопствено незнање, нерад и неодговорност. Па, ко је осим њих самих крив што, рецимо, још увек нема Закона о финансирању АП Војводине? Зашто није усвојен док је ДС био на власти у целој држави? Зашто Пајтићу онда није пало на памет да тражи заједничку седницу са Владом Србије него се сад, тобоже, сетио да треба са централном влашћу да седне за сто? И сада им је опет Београд крив што не могу ни буџет да направе. За разлику од њих, Влада Србије је за првих годину мандата извела државу из рецесије, имамо позитиван раст економије. Нови Сад је финансијски најстабилнија локална самоуправа у земљи, после више од деценије привредног стагнирања очекујемо долазак мултинационалних компанија и покретање производних погона у граду. Е, то је та разлика између одговорног бављења политиком СНС–а, и онога што режим ДС–а ради у Војводини. И једино такав може бити одговор на њихове лажи.

Које сте све пројекте реализовали за протекле три године на месту градоначелника НС и на који сте најпоноснији?

-Прво, морате знати да смо пре три године у граду затекли изузетно сложену и тешку ситуацију, презадужена јавна и комунална предузећа у којима су демократе, одлазећи са власти, буквално преко ноћи засполили стотине људи. Изгубили смо доста времена у санирању штете коју смо затекли, али за ове три године смо успели да одржимо политичку и финансијску стабилност града, да завршимо неке важне пројекте попут Булевара Европе, а сада радимо на његовом прикључењу на аутопут. Коначно завршавамо и комунално опремање приградских насеља која су била годинама неправедно запостављена, а њихови становници су третирани као грађани трећег реда.

Покренули смо и процес опоравка најугроженијих јавних и комуналних предузећа и Предшколске установе “Радосно детињство”, и већ имамо добре резултате и нека од тих предузећа су почела позитивно да послују. Први смо покренули програм субвенционисања боравка деце и у приватним вртићима, очекујем да ускоро неће бити листе чекања за место у вртићима, креће изградња нове зграде Хитне помоћи, прве спортске хале са сремске стране града у Петроварадину. До краја месеца ћемо поднети и апликацију за Европску престоницу културе 2021. године, а очекујемо и одлуку о томе да ли ћемо постати Европска престоница младих 2018. године. Питање је дана када ћемо добити потврду о доласку две мултинационалне компаније које планирају да производне погоне отворе у Новом Саду. У питању је више од хиљаду радних места. И то је у најкраћем Нови Сад данас, на који сам поносан као његов градоначелник.

Зашто покрајинска власт није успела да заврши путеве у Војводини?

-То ћете морати да питате господина Пајтића. Покрајина има надлежност да формира своје предузеће које би се бавило путевима првог и другог реда, па чак и локалним путевима. Али ти самозвани велики борци за што веће надлежности Војводине, који те фразе понављају већ 15 година, очигледно су превидели да је уместо што стално вичу у правцу Београда, довољно само да прочитају које надлежности већ имају. Нико до сада није био расположен да се довољно бави формирањем таквог предузећа, па су војвођанске путеве одржавали Путеви Србије. Ова Влада Србије је прихватила да ради путеве сваког реда у Војводини, и зато се данас овде и граде путеви. И ми у Новом саду улажемо додатних 300 милиона динара у развој путне инфраструктуре, јер нам је то један од приоритета.

Да ли Вам је за реализацију градских пројеката покрајинска власт била отежавајућа околност с озбиром на чињеницу да су демократе на власти у покрајини?

-Нису ту у питању само градски пројекти, већ су “трпели” и пројекти које финансира ЕУ и сва три нивоа власти. Мислим на Жежељев мост на коме су више од годину дана стајали радови јер је тај међународни пројекат Пајтић користио за нападе на Владу Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, с једне стране, и Град Нови Сад, са друге стране. Режим Бојана Пајтића десет година није био у стању да заврши Жежељев мост. И онда, када је СНС дошла на власт, вероватно им је сметало то што неко из друге политичке опције покушава да убрза и унапреди пројекат, и тада је почела агонија која је трајала више од годину дана. У политици је нормално слагати се и не слагати се, али изградња моста није смела да буде ствар политичког препуцавања и надгорњавања Бојана Пајтића са, вероватно ни он сам више не зна с ким. Али, тако је само још једном показао грађанима Војводине шта су његови стварни приоритети а колико су му, нажалост, интереси грађана небитни.

НАРОД СТОЈИ ИЗА ПРЕМИЈЕРОВИХ ПОТЕЗА
Написали сте више отворених писама, као коментар на разна дешавања у Србији. Шта је по Вашем мишљењу приоритетни проблем у нашој земљи који треба решавати?

-Ја немам проблем да кажем својим колегама шта мислим и о њима, и о неким њиховим поступцима, или о њиховој жељи да се не мешају у ствари које нису пријатне. Ту мислим на ситуацију од прошле године када сам јавно упозорио своје страначке колеге да смо нашег лидера оставили самог у моменту када је почео да спроводи изузетно болне реформе, и да повлачи ни мало популарне потезе. Чинило се да се да смо били сувише инертни и некако тихи, онако сви уљуљкани у својим пословима и фотељама у које смо доспели захваљујући том истом Вучићу. И зато сам предложио да покажемо колико подржавамо премијера, да се народ окупи и покаже да му верује јер види да све чини да Србија буде другачија, да иде напред. Мој предлог није прошао.

ВЛАДА У СЕНЦИ је ВЛАДА У ДЕБЕЛОЈ ЛАДОВИНИ
Како видите Пајтићеву владу у сенци?

-Пре бих рекао да је то влада у дебелој ладовини, која седи и чека да можда опет једном дође на власт. Јер да они знају да раде, а имали су шансу дугу више од 10 година то да покажу, не би имали подршку тек око цензуса, око 5 одсто. Уосталом, мислим да се та влада и не види од сенке коју на њу баца сујета Бојана Пајтића.
Сам премијер је рекао да енергија треба да се троши на рад, а не на окупљања. Али народ је све ово време показивао да стоји иза премијерових потеза. И показаће то и сутра на изборима. Реформе диктирају темпо, али мислим да је потребно рестартовати неке односе у држави, и видети ко су ти који реформе не могу да прате. Зато сам прошле недеље, у отвореном писму премијеру Вучићу предложио да заједно са наступајућим локалним и покрајинским, буду одржани и ванредни парламентарни избори, па нека народ одлучи да ли ће у Србији бити настављен реформски курс, поштена и одговорна политика која ће омогућити напредак Србије и бољи живот свих грађана, а коју спроводи премијер Александар Вучић.

Како коментаришете милионске износе који су намењени разним обновама од стране Фонда за капитална улагања, а не зна се како су потрошени?

-Постоје сумње да је у разним покрајинским фондовима и Развојној банци Војводине, новац ненаменски трошен, да су издавани кредити без покрића, да је ту било много малверзација. Судски процеси су у току, и сачекајмо да државни органи ураде свој део посла.

Нови Сад 12. октобар 2015. године
Извор СРБИЈА ДАНАС