Вести

ЂУРИЋ: НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕМ СВАКИ ВИД НАСИЉА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је, реагујући на нападе на свештеника Српске православне цркве на Лиману који су се десили у протекле две недеље, најоштрије осудио сваки вид насиља и додао је да ће се против насиља увек борити.

"Недопустиво је да се било који грађанин осећа небезбедно у Новом Саду, без обзира на то које је вере и нације, без обзира на то да ли носи мантију, униформу или цивилно одело", навео је Ђурић у саопштењу.

Ђурић је истакао да није чуо да су лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, народни посланик у Скупштини Србије Борислав Новаковић или Владимир Јелић из Покрета обнове Краљевине Србије осудили недавни напад на свештеника СПЦ, док је обилазио своју парохију у насељу Лиман.

"То значи да је њима осим мржње према председнику Александру Вучићу заједнички и вредносни систем у коме се промовише насиље. И то грађани треба да знају", рекао је Ђурић.

Што се тиче претњи Ани Лалић и Динку Грухоњићу, Ђурић је поновио да сваки облик насиља заслужује најоштрију осуду.

"То су људи који вређају српски народ и ја се са тим дубоко не слажем, али јавно осуђујем претње смрћу за које госпођа Лалић тврди да је добила. И ту нема никакве дилеме, кривци се морају открити и у складу са законом процесуирати", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао и да је оно што је Лалићева изјавила на трбини у Дубровнику, али и за поједине црногорске медије, политички јако опасно.

"Згрожен сам и дубоко разочаран јер постоје људи који са таквим гађењем причају о својој земљи, о Српској православној цркви, о нашим Србима са оне стране Дрине. Такође, да један професор Универзитета у Новом Саду велича усташког злочинца. То је за мене неприхватљиво. То није само мржња већ, како ми се чини, повампирени аутошовинизам", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је од дела опозиционих странка који себе називају грађанском и проевропском очекивао да јасно осуде овакве изјаве и додао да за њега то нису ни европске, ни демократске вредности.