Вести

Вучевић: Следеће недеље подела пакета помоћи пензионерима

У току следеће недеље крећемо са расподелом пакета помоћи пензионерима чија месечна примања не прелазе 30.000 динара, и ти пакети ће им бити достављени на кућну адресу, најавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у емисији "Град и ми", и истакао да ће у пакетима бити прехрамбени производи.

"Имамо око 33.000 пензионера са пензијом мањом од 30.000 динара, и пакете ћемо им достављати на основу спискова које смо добили од ПИО фонда. Они нигде не треба да иду или долазе, ми ћемо им све донети на кућну адресу. Можда ће нам требати и две недеље све те пакете да поделимо, али свима ће стићи! Јавило нам се много компанија које такође желе да помогну, и ми већ припремамо другу акцију пакета помоћи за социјално угрожене категорије становништва", каже градоначелник Вучевић.

Он поручује суграђанима да не брину јер неће бити укинуто ни једно социјално давање у овом периоду ванредног стања. Тврди да у градском буџету има довољно новца да се "прегура овај период", и подсећа на то да је и сам раније говорио "боље је да ме критикујете што имамо шест милијарди више у буџету, него да ме критикујете што сам потрошио све паре".

"Сад имамо пара и можемо да издржимо све ово. Што се тиче рачуна Информатике, морам да се захвалим свим људима који и даље редовно измирују рачуне јер и даље имамо добру наплату, али и да поручим онима који не могу да плате рачуне, првенствено пензионерима, да никакве санкције неће сносити, да им се неће обрачунавати камата, нити ће бити утуживани. Ми ћемо рачуне Информатике за ова два-три месеца док буде трајало ванредно стање пребацити и равномерно распоредити на следећу годину", наглашава градоначелник.

У вези са ситуацијом на тржишту рада, и све чешћим случајевима отпуштања радника, градоначелник одговара да ли имају план како не би осетили драматичне ударце по нашу економију, али и стандард самих грађана.

"Видећете да ће држава да изађе са сјајним пакетом економских мера за приватни сектор. Биће значајних олакшица и пролонгирања која ће послодавцима омогућити да лакше преброде овај период и да очувамо радна места. Држава ће посебно стимулисати послодавце који нису отпуштали запослене. Ја као градоначелник молим све послодавце да чувају свако радно место јер мораће све те људе да запосле кад се живот поново врати у нормалу, а посебно их упозоравам да не покушавају незаконито да дају отказе. Ми ћемо као Град да дамо посебне попусте за закупце пословног простора у градским локалима, и на Спенсу. Ја знам да сви послују са минусом, али економија не може да победи када су у питању животи и здравље наших грађана", истиче он.

Градоначелник Новог Сада још једном апелује на Новосађане да буду одговорни и солидарни, да се првенствено придржавају свих савета лекара.

"Наш први задатак је да нам лекари и медицински радници буду сачувани да могу да нас лече, да одбранимо здравствени систем да не доживимо крах као Италија и Шпанија, да нам вирус не уђе у болнице и домове здравља, да нам не уђе вирус у геронтолошке центре. То је задатак свих задатака, јер без виталног здравственог система не можете да се борите против вируса. Други задатак је да будемо дисциплиновани и да чувамо своје здравље, да сви схвате да немају право да иду у кафиће и на џогирање, јер немају право да угрожавају свој живот и здравље, и здравље других људи. Слушајте савете лекара! Држава вас чува! Ми се не бавимо популарним мерама, већ мерама које чувају животе и здравље. Молим цео Нови Сад да будемо једна породица, да се нико не јуначи, да не мисли да је паметнији од лекара, да чувамо своје здравље, да покажемо да можемо да будемо организовано друштво", поручио је он.