Вести

ВУЧЕВИЋ: Ово нису радили ни Хортијеви фашисти!

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић најоштрије је осудио синоћне вандалске нападе на Градску кућу у том граду. Не могу да прећутим овај вандалски, хулигански, кукавички чин групе безумних мрзитеља града Новог Сада.

Не могу да ћутим на ово што су нам јуче радили у Новом Саду, на овај кукавичлук невиђени и интензитет мржње према свему у Новом Саду. Оно што се јуче десило у овој згради, није се дешавало од 1825. када је подигнута ова зграда. Мењале су се власти, државе, системи, било је ратова и окупација, трпео је град разне нападе и спољне и унутрашње, али никада нико није разбијао Градску кућу, симбо града Новог Сада. Ово нису урадили Хортијеви фашисти 1942. Ово није рађено ни кад је спровођења новосадска рација. Разне странке су биле и у Градској кући и разне странке су протествовале испред ње. Никада нико није ни једну налепницу залепио на Градску кућу. Рекао сам вам и пре неколико месеци када су почели да облепљују Градску кућу да је то напад на град. Врло брзо су са налепница дошли до цигли и бакљи. Ове битанге јуче које су нападале Градску кућу и покушали да запале симбол Новог Сада су највеће кукавице које постоје и мрзитељи Новог Сада. Они немају везе са овим градом без обзира на то шта им пише у личној карти. Немојте само неко од вас да ми каже да то има везе с крона вирусом. Чиме су незадовољни? Тиме колико смо помогли привреду или са бесплатним вртићима у Новом Саду, са више радних места или са дупло већим буџетом? Па, и ако сте незадовољни, немате право да разбијате! Ви сте фашисти! Када сам ја био у опозицији, ни каменчић нисам бацио у Новом Саду, а био сам опозиција и током 1990-их и 2000-их.

Он је показао слике демонстраната који гађају каменицама Градску кућу, а касније и слике које приказују шта је иза тог напада остало.

Погледајте ове „јунаке“ како се боре за демократију против тираније државе и полицијског терора. Тако је полиција терорисала да су они пола сата разбијали Градску кућу и покушали да је запале. Бацали су канте, каменице на Градску кућу носећи српску заставу, јер забога, ту је неки градоначелник из СНС, па можемо то да урадимо. Срамота ме је што неко носи заставу и напада Градску кућу – то је моја застава! Показујући слику каменица коју су јутрос затекли у Градској кући, Вучевић је поручио: Могу само да им кажем – неће са овим никада ући у Градску кућу. Са гласовима грађана да или могу да дођу као грађани ако имају неку жељу, идеју или иницијативу, али са ови каменицама никада неће ући у Градску кућу. Разбијали су архиве, ормане, прозоре…. Против чега се они боре- против одлука Кризног штаба, против градоначелника, председника, полиције? – запитао је градончелник.

Он је навео да ће штету насталу на Градској кући проценити Завод за заштиту споменика културе, јер је реч о споменику културе, али је истакао да је вероватно нематеријална штета много већа, јер је бачена љага на цео град и људе у њему.

Ушли су у страначке просторије, силни јунаци су пребили човека који је ту био. Апелујем на полицију да не дозволи више да се ниједан секунд врши терор над Градском кућом. Полицајац који је изашао пред њих добио је лименку у главу. Хоћу да поручим и „великом јунаку“ који је на свим протестима у Новом Саду да не лаже више да је неко дошао из других странака да разбија Градску кућу! Срам да их буде! И данас и сутра и прекосутра сам овде на свом послу и неће ме отерати, могу да ме победе на изборима, ја у им честитати и да онда могу воде град. На каменицама, бакљама, Молотовљевим коктелима, разбијеним главама, неће доћи на власт. Молим све Новосађане који су ово тешко доживели, јер сам добио велики број порука, видим да су људи очајни, доживљавају да је неко њихову кућу напао, јер ово и јесте кућа свих Новосађана. Понављам, овога није било ни за време окупације, ово нису радили ни фашисти, ово никада нико није урадио! Бранићемо Нови Сад путем државних институција и органа, закон ће се поштовати и молим грађане да колико год ово буде тешко остану мирни и да нико не покушава да узима правду у своје руке, јер ће њима само тако дати повода да направе хаос на улицама града, да дође до братоубилачког рата грађанских немира. Неки су јуче и приведени и верујем да ће држава наставити акцију. Не желим да поистоветим људе, не мислим да су сви који су били на протесним шетњама дошли да би ломили. Било је око 1.500 људи, највећи део није дошао да ломи. Овде се радио 200-300 милитантних људи, припадника и левих и десних фракција и искључиво су политички мотивисани. Ово ниеј грађански бунт против Кризног штаба или корона вируса. Колико је то добро за ширење корона вируса, бојим се да ћемо видети у наредних десетак дана, а онда ће опет власт да буде крива. Оно што је јуче једино добро, јесте да имамо мањи број заражених - 41, имамо благи тренд падања, али вероватно ће следити ескалација. Моја кључна порука је да ће град наставити даље да се бори за нова радна места, битно је да градимо нове фабрике, нове ИТ центре и обнављамо школе и обданишта, да градимо подземне гараже, реконструишемо СПЕНС, изградимо четврти мост и будемо Европска престоница културе, да будемо добро место за живот где живе вредни и пристојни људи, разних политичких убеђења, али људи који воле свој град и своју државу. Чија различитост не може да доведе до политичког сукоба. Волео бих да родитељи изгредника плате ову штету, јер ћемо овако сви морати да платимо из буџета. Још једном молим Новосађане за мир и да пусти о државу да ради свој посао – рекао је Вучевић, додајући да је током протеста шест особа било лакше повређено.

Одговарајући на питања новинара, он је поручио да је његов лични став да би волео да је полиција одлучније реаговала.

Не дајем себи за правo да боље знам од полиције када треба да се реагује, али ми је нејасно да неко уђе у Градску кућу и разбија је. Ово је био апсолутно синхронизован напад са нападом на Дом Народне скупштине у Београду. Ово нису спонтани напади, већ долазе припремљени. Позивају једни друге да носе физиолошки раствор због сузавца, да се носи више мајци због преобуке… Они су радикалне политичке групације, одлично припремљени за инциденте. Наставићу да се борим за Нови Сад, и да нећу дати оставку коју траже демонстранти. Могу да ме смене једино на изборима или ако одлучим да не радим овај посао. Каменицама, бакљама, увредама, неће ме сменити, јер тиме не бих издао само себе, своју породицу, људе који су гласали за мене, већ цео град, јер бисмо тиме дозволили да сила јачег завлада - рекао је градоначелник.

Извор: kurir.rs