Вести

ВУЧЕВИЋ : Ускоро проjекат за ревитализациjу Петроварадинске тврђаве

Градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић наjавио jе данас да jе у припреми проjекат ревитализациjе Петроварадинске тврђаве коjи ће ускоро бити представљен jавности.

Вучевић jе, поводом 323. рођендана Tврђаве на Петроварадину, изjавио Танјугу да он као градоначелник неће дозволити пропадање тог симбола града и да ће учинити све да тврђава буде третирана у складу са своjим културним и историjским значаjем.

"Петроварадинска тврђава jе симбол Новог Сада и ми ћемо учинити све да таj симбол очувамо како би блистао у наjлепшем могућем сjаjу", рекао jе Вучевић.

Oн jе додао да jе Град аплицирао код међународних фондова за средства за ревитализациjу Tврђаве.

Вучевић jе истакао да та наjвећа тврђава на Дунаву данас пуни 323 године и да jе то празник и за Нови Сад и све Новосађане, jер Петроварадинска тврђава jе оно што, како jе рекао, наш град чини посебним и има посебно место у животима и успоменама многих Новосађана.

"Tврђава на Петроварадину постоjи пуне 323 године, а на нама jе да учинимо све како би jе генерациjама коjе долазе оставили у што бољем стању како би jеднако лепа и блистава красила Нови Сад и наредних пуно више од 323 године, и ми ћемо то и учинити", нагласио jе Вучевић.

Петроварадинску тврђаву изградила jе Aустриjа, изградња jе почела 1692. године, и грађена jе тада наjмодерниjим системом градње - "фортификациjом", а први план за изградњу Tврђаве израдио jе инжењерски пуковник гроф Mатиjас Kаjзерсфелд.

Нови Сад 18. октобар 2015. године
ИЗВОР ТАЊУГ