Вести

МАРИБОР ПОДРЖАО НОВИ САД У КАНДИДАТУРИ ЗА ЕПК 2021.

Након данашњег сусрета Градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и градоначелника Марибора Андреја Фиштравеца саопштено је да је Град Марибор званично подржао кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Градоначелници су се сложили да је неопходно даље јачање институционалне сарадње између Новог Сада и Марибора посебно у областима привреде, пољопривреде и туризма.

Градоначелник Новог Сада, који са сарадницима борави у једнодневној посети Словенији, разговарао је у Марибору и са Гораздом Жмавцем, министром у Влади Словеније као и са др Романом Гласером председником Привредне коморе Штајерске и др Игором Тичаром ректором Универзитета у Марибору. Искуства Града Марибора у организовању програма Евроспке престонице културе 2012. године, делегацији Новог Сада, у којој је и члан Градског већа за културу Вања Вученовић, пренео је један од креатора тих програма, сада секретар Министарства културе Словеније Петер Томаж Добрила.

- Мислим да смо постигли добре ефекте. Осим значајне подршке коју смо добили од Марибора за кандидатуру за Евроспку престоницу културе 2021. године, разматрали смо и моделе за унапређење наше привредне сарадње и реализацију пројеката који за циљ имају повезивање градова подунавске регије, за шта се и Марибор и Нови Сад активно залажу - изјавио је градоначелник Милош Вућевић током посете Марибору.

Нови Сад, 6. октобар 2015. године