Саопштења

Пет кривичних пријава против Петровића и Пајтића

Против Бојана др Пајтића и Драгослава проф. др Петровића поднето је пет кривичних пријава због основане сумње да су починили кривична дела: злоупотреба положаја, превара у служби, проневера и трговина утицајем. Кривичним пријавама обухваћени су и власници предузећа у стечају: Dandy Pro из Куцуре, DC Merkator из Вршца, , Zobex Company Internacional из Београда, , Eco Tape из Новог Сада и Biopetrol из Ужица. Кривичне пријаве поднете су Вишим јавним тужилаштвима у Новом Саду, Панчеву и Ужицу.

Пајтић и Петровић пријављени су због основане сумње да су одговорни за крађу најмање 560.000 евра из Фонда за субвенционирање погона нових технологија у АП Војводини, датих 2006. и 2007. за субвенције фирми Dandy Pro и DC Merkator. У пријавама се осим суме од 560.000 евра указује и на још непознат износ субвенција које су дате и нестале, у исто време, у предузећима Zobex Company Internacional из Београда, Eco Tape из Новог Сада и Биопетрол из Ужица, која су обухваћена кривичним пријавама. Кривичне пријаве су поднете зато што пет приватних фирми није испунило уговорну обавезу да покрену погоне нових технологија, нити су запослиле најмање по 20 нових радника, а новац нису вратиле, а Пајтић и Петровић нису покренули парнични поступак и нису поднели кривичне пријаве против власника пет предузећа у стечају, упркос томе што им је морало бити јасно да су власници предузећа преварили Фонд за субвенционирање нових технологија.

Постоји основана сумња да Пајтић и Петровић нису покренули парницу и поднели кривичне пријаве против власника пет предузећа која су преварила и опљачкала новац покрајинског буџет зато да сакрију чињенице које указују на то да су њих двојица, Пајтић и Петровић инспиратори и главни починиоци кривичних дела. Из истих разлога Пајтић и Петровић крију уговоре и документе о пословању са пет предузећа обухваћених кривичним пријавама. Све те околности указују на основану сумњу да су Пајтић, Петровић и директори пропалих предузећа поделили новац исплаћен за субвенције из покрајинског бужета, тојест да је Пајтићу и Петровићу исплаћена криминална провизија од опљчканог новца, те да исплата субвенција предузећима обухваћеним кривичним пријавама, није имала другу сврху сем да Пајтић и Петровић добију провизију, а власници предузећа криминалну награду зато што су Пајтићу и Петровићу исплатили криминалну провизију, чију би висину требало да утврди истрага, ако буде покренута.

Кривичне пријаве поднете су у име предузећа Oxibar из Бачке Паланке. Предузеће Oxibar омаловажено је и одбијено на конкурсу за доделу Петровићевих и Пајтићевих субвенција за погоне нових технологија, а супериорни пројекат оксибаричних комора, које је поднело предузеће из Бачке Паланке на конкурс, нестао је у Петровићевом Покрајинском секретаријату за науку и технолошки развој. Након тога, власник Oxibara заинтересовао се за начин на који послује Пајтићев и Петровићев Фонда за субвенционирање погона нових технологија у АП Војводини, стекавши многа сазнања која указују на основану сумњу да су почињена бројна незаконита и кривична дела.

Нови Сад 17. септембар 2014. Године